Dotazy a odpovědi

0264 Co mají mušky z toho, že nám bzučí u ucha?

Dotaz:

Dobrý den, právě jsem byla na dovolené a věnovala se především toulání se po lesech a to mě přivádí na tuto otázku: ty malé mušky (?) které nám v lese u potoka bzučí kolem hlavy ale nekoušou – co z toho mají? Děkuji

Minutová odpověď:

1)

Bzučení mušek okolo hlavy či jiného význačného bodu v krajině je ve skutečnosti rojení za účelem páření.

2)

Kromě dvoukřídlého hmyzu můžeme rojení pozorovat i u jepic, blanokřídlých nebo některých brouků.

Celá odpověď:

Ono často otravné a vytrvalé bzučení mušek kolem hlavy, a to nejen u potoka v lese, ale např. i na horských loukách či na hranici lesa, má pro tyto mouchy velký význam. Mnoho druhů dvoukřídlého hmyzu se totiž páří za letu. Samotnému páření předchází také něco jako zásnubní let. A tyto zásnubní lety většina druhů pořádá hromadně, čímž vzniká různě velký roj. Rojení většinou začínají samci, kteří nejdříve musí zvolit místo, kde k rojení dojde. Tato místa vybírají podle význačných bodů v krajině, osamělý strom na louce, komín chalupy nebo například nebohý turista, který si chtěl pouze vychutnat chvíli klidu uprostřed přírody. Po nějaké chvíli se do rojení začnou zapojovat i samice, které se ihned spárují se samci, následuje jejich zásnubní tanec a poté i páření. Podoba zásnubních tanců, velikost roje či čas a místo rojení jsou druhově specifické. Takovéto zásnubní roje však nejsou doménou jen dvoukřídlého hmyzu. Pozorovat je můžeme i u některých brouků, blanokřídlých (např. mravenců) nebo u jepic.

Za Zeptej se vědce odpovídal Ondra.

Zdroje:

DOWNES, J. A. The swarming and mating flight of Diptera. Annual review of entomology, 1969, 14.1: 271-298.
CHARLWOOD, J. D., et al. The swarming and mating behaviour of Anopheles gambiae ss (Diptera: Culicidae) from Sao Tome Island. Journal of Vector Ecology, 2002, 27: 178-183.

Odpovídal

(Katedra zoologie, Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy)

Odborná recenze:

(Katedra zoologie, Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy)
Štítky: hmyz, rojení
Kategorie: Příroda