Dotazy a odpovědi

0839 Zakřivení Země a pozorování

Dotaz:

Poslední dobou se sebemrskačsky věnuji diskutování s vyznavači teorie ploché země, co se kosmologie a „astro“ záležitostí týče, jsem jen poučený laik. Co mi nejde do hlavy, je: na youtubu najdeme spoustu videí které „ilustrují“, že např. za použití fotoaparátu s objektivem cca 3000 mm (ekvivalent kinofilmu) se dá „vidět“ do větší vzdálenosti, než by mělo být možné s ohledem na zakřivení Země. Dá se na internetu najít několik „kalkulátorů“ zakřivení. Jak si to, prosím, vysvětlit?

Minutová odpověď:

1)

Země je opravdu kulatá stejně jako všechna ostatní nebeská tělesa, tj. planety a hvězdy.

2)

Příčinu musíme hledat v gravitačním působení, jelikož gravitační síla působí do středu, což u velmi hmotných těles vede k jedinému tvaru – kouli.

3)

Je několik pěkných experimentů, které si může každý vyzkoušet a které poukazují na to, že Země je kulatá.

4)

Tak například: pády jablek ze stromů, obeplutí Země již v 16. století nebo to, že dostatečně velký trojúhelník, který na povrch Země nakreslíme, bude mít součet vnitřních úhlů větší než 180 stupňů.

Celá odpověď:

Děkujeme za dotaz a důvěru. Je opravdu náročné přesvědčit někoho o čemkoliv, není-li ochoten brát v potaz důkazy založené na skutečné realitě kolem nás, která je vysvětlena vědeckými teoriemi. Možnou obranou je kvalitní a dostupné vzdělání pro všechny [1]. Nicméně se pokusíme nastínit několik možností, jak se snažit vyvrátit konspiraci o ploché Zemi. V naší odpovědi vynecháme diskuzi různých fotek z velké vzdálenosti, jelikož tímto tématem se zabýváme v jiném dotazu [2].

Začneme zlehka. Už vám někdy na hlavu spadlo jablko? Jestli ano, tak vám gratulujeme, jelikož jste se tak stali přímými svědky působení gravitace. Gravitace je přitažlivá síla, která působí mezi všemi hmotnými tělesy. Ono přitahování se děje po přímé spojnici vždy mezi dvojicí těles. V důsledku gravitačního přitahování vznikly i planety při zrodu Sluneční soustavy. Planety mají tvar koule právě díky gravitaci, jelikož veškerá jejich hmota se přitahuje s veškerou ostatní hmotou, a tak se přirozeně planeta zformuje do tvaru koule, kde gravitace na všech částech povrchu působí do středu planety. Proto říkáme, že gravitace je tzv. dostředná síla. Na to, aby gravitace vytvarovala Zemi placatou, by nemohla působit dostředivě, takže jablko by nepadalo dolů, ale například do strany. A to, jak snad každý uzná, jablka nedělají.

Další možností je se plácnout přes kapsu a koupit si malou plachetnici. Pak stejně jako Ferdinand Magellan můžete vyrazit na plavbu kolem světa. Je-li svět placka, po čase nutně dorazíte na její okraj a musíte se vrátit, abyste mohli navštívit i druhý konec světa. Ale stejně jako mořeplavec Magellan v 16. století i vy zjistíte, že se dostanete zase tam, odkud jste vypluli. To je pouze a jedině možné, je-li Země kulatá.

Ale i když nemáte možnost si koupit plachetnici, můžete zkusit náš poslední experiment, i když si na něj budete muset vzít pořádně dlouhou dovolenou, snad ty pověstné dva roky prázdnin. Abychom mohli tento výlet naplánovat začneme ve škole, kde snad každý z nás někdy narýsoval trojúhelník na list papíru. Ve škole jsme se také dozvěděli, že trojúhelník má součet vnitřních úhlů vždy roven 180 stupňům. Není snad pochyb, že papír položený na stole je placka. To ale znamená, že kdyby Země byla placka, nebude možné na ní sestrojit trojúhelník se součtem vnitřních úhlů větší než 180 stupňů. Což ale ve skutečnosti jde, právě proto, že je Země kulatá, i když z toho bude pořádně dlouhý výlet.

Jak je to možné? Zde přijdou vhod ony dva roky prázdnin. Postavte se na severní pól a jděte na jih tak dlouho, až narazíte na rovník. Ušli jste nějakých deset tisíc kilometrů. Na rovníku se stočte přesně o 90 stupňů na východ. Až urazíte dalších deset tisíc kilometrů, tj. čtvrtinu obvodu Země, udělejte poslední otočku opět o 90 stupňů a jděte na sever. Po deseti tisíci kilometrů dojdete zpět na severní pól pod úhlem 90 stupňů ke směru, kterým jste před 30 tisíci kilometrů vyšli. 

Jinými slovy, obešli jste trojúhelník, který má tři pravé úhly, což je možné jen na zakřiveném povrchu, z čehož opět plyne, že Země není placatá, ale kulatá. Pokud si to chcete sami ověřit stačí, když si koupíte fotbalový míč, na kterém můžete provést stejnou konstrukci a s použitím úhloměru zjistit, že stejně jako na Zemi dostanete tři pravé úhly. Jen pro úplnost, když vezmete papír a ohnete jej, jedná se pořád o rovinný povrch, nikoliv zakřivený, proto zde trojúhelník se třemi pravými úhly nakreslit nelze.

Co říci závěrem? Doufáme, že jsme vám poskytli pár užitečných důkazů, kterými můžete v diskuzi podpořit váš správný názor, že Země je kulatá, nikoliv placatá. Pěkné na těchto důkazech je, že si je každý může vyzkoušet na vlastní kůži (nebo hlavu). Tak hodně štěstí v diskuzi!

Pro Zeptej se vědce odpovídal Vítek

Zdroje:

[1] https://doi.org/10.1111/pops.12568 

[2] dotaz č. 823

Odpovídal

(VŠCHT Praha + JILA – University of Colorado Boulder & National Institute of Standards and Technology (NIST))

Odborná recenze:

(Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR)

Editace textu:

(Ústav analytické chemie, VŠCHT Praha)