Dotazy a odpovědi

1046 Otužování v tričku a v kraťasech v zimě

Dotaz:

Je naozaj zdraviu prospešné, ak sa ľudia otužujú tak, že chodia v kraťasoch a tričku v zime?
muž v zimní krajině v tričku a kraťasech

Minutová odpověď:

1)

Různé formy otužování včetně chození nalehko jsou módní záležitostí mající za cíl zlepšit duševní i fyzické zdraví.

2)

Kvalitních vědeckých dokladů o jejich zdravotní prospěšnosti je ovšem naprosté minimum, neboť tento trend byl až donedávna na okraji zájmu odborné veřejnosti.

3)

Nepřímé důkazy však naznačují, že by přiměřené pravidelné otužování mohlo být zdraví prospěšné (s přihlédnutím k vašemu zdravotnímu stavu a náchylnostem k onemocnění).
muž v zimní krajině v tričku a kraťasech

Celá odpověď:

Různé formy vystavování těla chladu za účelem zlepšení zdraví mají tradici starou tisíce let, přesto stály dlouho na okraji zájmu moderní vědy a medicíny založené na důkazech [1]. 

Až v letech epidemie covidu-19 se díky zvýšenému zájmu o zlepšení imunity a díky zvýšenému vlivu alternativních léčitelů stalo otužování módním trendem, a ten následně zvýšil i zájem odborníků, takže kvalitních vědeckých poznatků na toto téma bude zřejmě v blízké budoucnosti přibývat [2].

Otužování je formou tzv. negativní termoterapie (využití teplot, které vedou k podchlazení těla), do které spadá též přikládání ledu či studených obkladů k bolavým místům, ranní studené sprchy, kryoterapie ledovým vzduchem či plavání ve studené až ledové vodě.

Přímé vědecké důkazy o zdravotní prospěšnosti nebo škodlivosti samotného chození nalehko nemáme. Více, ale stále nedostatečně, je prozkoumáno působení chladu ve formě ledového plavání a studených koupelí. Tyto dvě formy otužování se liší rychlostí odvádění tepla z těla. Zatímco vzduch je v zásadě tepelný izolant a nalehko vydržíte chodit celý den, voda odvádí teplo z těla velmi efektivně a při ledovém plavání vydržíte ve vodě maximálně desítky minut, jinak hrozí smrt. V textu níže budou uvedeny zdravotní benefity těchto intenzivnějších forem otužování, které se ale od chození nalehko mohou zásadně lišit, stejně jako se bude lišit fyziologický efekt krátkého intenzivního tělesného cvičení a celodenní lehké činorodosti. 

Další nepřímé důkazy máme díky studiu jiných metod termoterapie, jako je třeba sauna (tentokrát pozitivní termoterapie – využití teplot, které vedou k přehřátí těla), které fungují na principu mírného zatěžování organismu nějakým v zásadě záporným podnětem, který nutí tělo reagovat a přizpůsobit se. V konečném důsledku se tak tělo dostává do lepší kondice a zlepšuje se mu zdraví. Tento princip se v odborné literatuře nazývá hormeze, podle řeckého hormeion = posílení [3].

Velká část odborných studií věnujících se ledovým koupelím a vlivu otužování na fyziologii a zdraví byla provedena na hlodavcích, tyto výsledky jsou ale pouze ilustrativní a nelze je rovnou převést na situaci u lidí. V tomto konkrétním případě jsou totiž hlodavci málo reprezentativní model kvůli svému mnohem vyššímu poměru povrch/objem těla a řádově intenzivnějšímu metabolismu [4].

Nyní přichází výběr zajímavých, ale nepřímých souvislostí mezi otužováním a zdravím:

Nejprozkoumanější a nejlépe doložený je tlumivý vliv intenzivního chladu na zánět. Obvykle se používá lokálně na namožené či poraněné místo ve formě studeného obkladu. Tuto metodu můžeme znát z tradiční medicíny, ale své nezastupitelné místo má i v medicíně moderní. Protizánětlivý účinek chladu je studován hlavně v souvislosti s regenerací sportovců, neboť i svalová bolest po tréninku je zánětlivým procesem a chlad sportovcům skutečně pomáhá regenerovat [1] .

Vzhledem k tomu, že většina tzv. metabolických chorob (obezita, onemocnění srdce a cév, diabetes), které nejvíce trápí konzumní společnost včetně té české, má souvislost s chronickým zánětem [5], mohl by být tento účinek chladu klíčový pro zhodnocení jeho celkové a dlouhodobé zdravotní prospěšnosti. Naději přinášejí prvotní data ukazující, že chlad zvyšuje citlivost k inzulinu u diabetiků II. typu [6]. 

Další jednoznačný účinek chladu je zvýšení celkového metabolismu. Naše tělo si potřebuje udržet stálou tělesnou teplotu a jeho podchlazení okamžitě zesílí metabolismus, aby tvořil teplo. K tomu slouží i tzv. hnědý tuk, který narozdíl od normálního známého bílého tuku používáme nikoliv jako zásobárnu sádla, ale hlavně k udržování tělesné teploty tím, že naprázdno spaluje živiny. K tomu se přidají naše svaly, které tvoří teplo stejným mechanismem (ztuhnutím, třesem), jako když cvičíme [7]. Pravidelné vystavení chladu, tedy otužování, pak vede k dlouhodobému zvýšení metabolismu, a tím i lepšímu spalování glukózy a tuků.

Aktivní svaly i hnědý tuk vylučují signální molekuly – exerkiny, myokiny a batkiny – které mohou pozitivně působit na různé části těla včetně mozku a imunitních buněk. O tomto mechanismu však máme mnohem více údajů ze studií provedených s hlodavci než s lidmi, takže na finální interpretaci je potřeba si ještě pár let počkat, výsledky ale vzbuzují naději [8].

Bylo zveřejněno i několik prací věnujících se vztahu mezi otužováním a četností i intenzitou nachlazení. Ve všech případech to byly studie na malém počtu lidí a jejich závěry se lišily. Například studie [9] nenalezla méně epizod nachlazení nebo jejich menší intenzitu u plavců ve studené vodě ve srovnání s plavci v bazénu a s lidmi, kteří se plavání nevěnovali.

Ochlazení těla je též součástí procedury při saunování, i když tam se předpokládá, že hlavním podnětem je efekt mírného přehřátí. Nedávná data ukázala, že pravidelné saunování je spojeno s nižší úmrtností, zdravějším srdcem, výborným vlivem na duševní zdraví a dokonce nižším rizikem vzniku Alzheimerovy choroby [10]. Saunování též snížilo počet epizod nachlazení [11].

Samostatnou kapitolou je vliv nizozemského mystika Wim Hofa, který propaguje a prodává návody, jak kombinací vystavení chladu, meditace a dechových cvičení zlepšit zdraví. Jeho způsob práce bohužel není kompatibilní s fungováním medicíny založené na důkazech a většina prací studujících jeho metodu má nízkou vědeckou kvalitu. Nedávná analýza dostupných studií nicméně ukázala, že zázraky se sice nedějí, ale i otužování podle Wim Hofa má mírné protizánětlivé účinky, stejně jako jakékoliv jiné vystavení chladu [12]. 

Nezbývá tedy než doufat, že i zdravotní benefity otužování budou jednou stejně kvalitně prozkoumány jako dnes již dobře známé benefity tělesného cvičení a sauny. Na konečné potvrzení, jestli je úsilí ledových plavců i otužilců v tričku zbytečné, škodlivé, či zdravé, potřebuje věda ještě několik let. Do té doby bych doporučoval řídit se zdravým rozumem a používat jen takovou metodu a míru otužování, po které se cítíte lépe a jste pocitově zdravější. Ze svého okolí osobně znám lidi, kterým ledové plavání prospělo (zlepšení chronické žilní nedostatečnosti – křečové žíly) a chození v tričku ublížilo (častější nachlazení).

Pro Zeptej se vědce odpovídal Jaroslav

Zdroje:

[1] https://doi.org/10.1007%2Fs00421-022-04915-5 

[2] Tento vývoj můžeme sledovat na stránce www.clinicaltrials.gov po zadání termínů „cold exposure“, „cold immersion“ nebo „ice swimming“.

[3] ZELENKA, Jaroslav. Nečekaný lék. 1. vydání. Brno: CPress, 2015. 120 stran.

ISBN 978-80-264-0813-0

[4] https://doi.org/10.1016/j.celrep.2020.03.065 

[5] https://doi.org/10.1038/nature05485 

[6] https://doi.org/10.1038/nm.3891 

[7] https://doi.org/10.1113/jphysiol.2014.283598 

[8] https://doi.org/10.1038/s41574-022-00641-2 

[9] https://doi.org/10.4193/Rhin21.068

[10] https://doi.org/10.1016/j.mayocp.2023.01.008 

[11] https://doi.org/10.3109/07853899009148930 

[12] https://doi.org/10.1371/journal.pone.0286933

Odpovídal

(Ústav biochemie a mikrobiologie, Fakulta potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha)

Odborná recenze:

(1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze)

Editace textu: