I podle provedených průzkumů značná část lidí věří, že konzumace mléka zvyšuje tvorbu hlenu a měli bychom se mu vyhýbat při jakémkoli onemocnění dýchacích cest, dokonce i při běžném nachlazení [1]. Pojďme se tedy podívat, jak je to ve skutečnosti.
Stručně řečeno, neexistují žádné vědecké důkazy o tom, že by mělo mléko jakýkoliv vliv na nadměrnou tvorbu hlenu. Podle několika výzkumů nebyl nalezen žádný statisticky významný rozdíl ve tvorbě hlenu mezi osobami, které konzumovaly mléko, a těmi, které mléko nekonzumovaly [1].
Nicméně u některých jedinců může konzumace mléka skutečně vyvolat pocit, že jsou jejich hlen a sliny hustší a hůře se polykají. To však není způsobeno zvýšenou tvorbou hlenu, ale vnímanými senzorickými vlastnostmi mléka (chuť a pocit v ústech). Mléko je totiž emulze (směs) tuku ve vodě, která po smíchání se slinami zvyšuje svou viskozitu (vazkost) i objem, a to díky bílkovině zvané mucin obsažené ve slinách [2]. Kromě pocitu hustoty může tento jev vést také k tomu, že po polknutí zůstává v ústech malé množství emulze [3]. Stejný pocit může vyvolat i konzumace např. rostlinného sójového nápoje [4].
Za zmínku stojí také studie australských vědců, ve které zvýšený pocit zahlenění po konzumaci mléka udávali lidé, kteří věřili ve spojitost mezi mlékem a vznikem hlenu [5].
Informace, že mléko zahleňuje, je tedy mýtus, který se stále šíří a je třeba ho vyvracet.
Pro Zeptej se vědce odpovídala Anna
Zdroje:
[1] https://doi.org/10.1136/archdischild-2018-314896
[2] https://doi.org/10.1080/10408398.2013.766787
[3] https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2004.12.005
[4] https://doi.org/10.1006/appe.1993.1006
[5] https://doi.org/10.1006/appe.1993.1005
Další čtení prověřené autorem:
https://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2021/02/mytus-mleko.pdf