Pojďme si ji rozebrat a zodpovědět, jestli jsou citrony v karafách vody v restauracích zdravotním rizikem, případně jak velkým.
V restauracích se často podávají karafy vody s plátky citronu. Jejich kůra bývá chemicky ošetřena, a tak se nabízí otázka, zda se do vody uvolňují škodlivé látky, které mohou ohrozit naše zdraví.
Chemické ošetření před sklizní i po sklizni
Citrony jsou ošetřovány různými pesticidy (látkami hubícími rostlinné i živočišné škůdce) nejen během svého růstu, ale i po sklizni [1, 2]. Chemické ošetření je nutné k ochraně plodů před škůdci, plísněmi a dalšími faktory, které by mohly poškodit kvalitu ovoce během jeho dlouhého převozu. Mezi nejpoužívanější látky patří imazalil, thiabendazol nebo o-fenylfenol. Tyto chemikálie zajišťují, že plody zůstanou dlouho čerstvé, ale zároveň mohou představovat riziko pro naše zdraví. Například imazalil je jedním z nejběžnějších fungicidů – používá se na ochranu povrchu citronů před plísněmi. Tento fungicid má schopnost proniknout do dužiny, což znamená, že se nevyskytuje jen na povrchu, ale i uvnitř plodu.
Podrobnému výzkumu uvolňování pesticidů a dalších nebezpečných látek z kůry citronu nebo jiných citrusů do vody, kterou člověk pije, se věnovalo jen minimum vědeckých studií [3]. Určitou představu si však můžeme udělat z několika málo vědeckých studií, které studovaly odstraňování pesticidů z citronů a dalšího ovoce za účelem konzumace tohoto ovoce [4].
Běžné omytí nestačí
Běžné omytí citronů pod tekoucí vodou bohužel nestačí k odstranění všech pesticidů [5]. Některé chemikálie jsou ve vodě velmi špatně rozpustné, takže mytí má na jejich odstranění jen malý vliv. Jiné pesticidy, které jsou ve vodě lépe rozpustné, se naopak mohou do vody vymýt snáze. Experimenty ukázaly, že po umytí citronů pod tekoucí vodou na nich zůstává asi 20–80 % pesticidů v závislosti na rozpustnosti a dalších vlastnostech jednotlivých látek [6]. Stejně tak ani delší mytí citronů v octové vodě neodstraní všechny pesticidy – úspěšnost tohoto postupu je pouze kolem 50 % [7]. Navíc členitý povrch citronu umožňuje chemikáliím, aby se ukryly v záhybech kůry.
Z toho lze dovodit, že do vody, kterou poté zákazník pije, se dostane jen část škodlivých látek z citronu. Zbytek zůstane v plodu.
Zajímavé je, že alkohol odstraňuje chemické látky mnohem účinněji než samotná voda. To znamená, že alkoholické nápoje s plátky citronů mohou představovat větší riziko, protože alkohol odplavuje pesticidy efektivněji.
Přísná pravidla
Podíváme-li se tedy na to, jak bezpečné je pít vodu s plátkem chemicky ošetřeného citronu, v první řadě je třeba upozornit na přísná pravidla Evropské unie pro používání pesticidů [8]. Ta stanovuje maximální limity pro jejich zbytky na potravinách řádově přibližně v mikro- až miligramech na kilogram ovoce. Tyto limity jsou navrženy tak, aby chránily zdraví spotřebitelů i při běžné konzumaci celého ovoce, a to i v případě ovoce dovezeného z třetích zemí.
Takže i když se do vody z plátků citronu uvolní malé množství pesticidů, zdravotní odborníci považují toto množství obecně za zanedbatelné. Množství imazalilu a thiabendazolu na povrchu citronů často dosahuje hodnot blízkých povoleným limitům [9], ale tato množství jsou stále považována za bezpečná. Například u imazalilu nebyl v běžných dávkách prokázán toxický účinek [10, 11]. Přesto může konzumace kůry chemicky ošetřených citronů ve výjimečných případech způsobit drobné zdravotní potíže, i když jsou tyto problémy obecně považovány za nevýznamné.
Nicméně posouzení, zda jde o bezpečnou/prospěšnou/nevýznamnou nebo nebezpečnou látku, je vždy závislé na přijatém množství dané látky. Pokud bychom se vystavovali dlouhodobé konzumaci většího množství i méně nebezpečných chemikálií, které jsou přítomny na citronové kůře, mohlo by to vést k nežádoucím zdravotním následkům, jako jsou střevní obtíže nebo podráždění jater.
Nízká rizika ještě snižují bio citrony
Pokud se obáváte vystavení chemikáliím z citronů v restauracích, nejlepší možností je požádat o citrony z ekologického zemědělství, tedy bio citrony, které nejsou ošetřeny tradičními pesticidy. Bio citrony jsou bezpečnější volbou, protože na jejich pěstování se používají přírodní ochranné metody, které zahrnují biologickou regulaci škůdců nebo optimalizaci růstových podmínek. Pokud taková možnost není k dispozici, důkladné omytí citronu vodou může alespoň částečně snížit množství pesticidů na povrchu plodu, i když tento postup není stoprocentně účinný.
Shrnuto a podtrženo, i když je riziko vystavení se škodlivým látkám při pití vody s plátky chemicky ošetřených citronů relativně malé, stále je dobré mít na paměti, že určité množství pesticidů může do vody přecházet. Pro domácí použití jsou dobrou volbou bio citrony nebo alespoň důkladné omytí běžných citronů. Pokud ale narazíte na běžně ošetřené citrony v restauraci, není nutné se obávat – takové množství chemikálií vám žádnou újmu nezpůsobí.
Pro Zeptej se vědce odpovídal Martin
Pro editaci tohoto textu byl využit ChatGPT.
Zdroje:
[1] https://doi.org/10.1016/j.tifs.2019.02.053
[2] https://doi.org/10.3389/fpls.2021.833328
[3] https://doi.org/10.1080/19440049.2021.2001579
[4] https://doi.org/10.1007/s10068-011-0107-5
[5] https://doi.org/10.3390/app12031417
[6] https://doi.org/10.3390/foods11233918
[7] https://www.dtest.cz/clanek-7664/dtest-pesticidy-v-citrusove-kure-omyti-nepomuze
[9] https://doi.org/10.1155/2021/9990219
[10] https://doi.org/10.2903/j.efsa.2010.1526
[11] https://doi.org/10.1016/j.toxrep.2020.08.021