Dotazy a odpovědi

Jak moc je med z jedovatých rostlin jedovatý?

1218

Dotaz:

Zajímá mě jedovatost pylu tisu, štědřence, bobkovišně a dalších jedovatých rostlin. Jak moc může být jedovatý med? Je to s ohledem na včelaření na střechách ve městech, kde je hodně parků a zahrad s těmito okrasnými jedovatými rostlinami.
Jedovatý med
Zdroj obrázku: Canva

Minutová odpověď:

1)

Pylová zrna a nektar některých druhů rostlin obsahují jedovaté látky.

2)

Jedy se mohou dostat i do medu, avšak vážné či smrtelné otravy lidí nebývají časté (v České republice nebyly vůbec zaznamenány).

3)

Ne všechny jedovaté rostliny jsou opylovány včelami, například zmíněný tis je opylován větrem.
Jedovatý med
Zdroj obrázku: Canva

Celá odpověď:

Včely a další hmyzí opylovači se více než o samotný pyl zpravidla zajímají o sladký nektar. Pro včelaře je tak vhodné řešit nejen jedovatost samotného pylu, ale mnohem více jedovatost nektaru. O jedovatosti nektaru především s ohledem na opylovače se z rostlin mírného pásu hodně uvažovalo například u lípy stříbrné (Tilia tomentosa), ale poslední výzkumy tomu nenasvědčují [1].

Ale zpět k vašemu dotazu. Pojďme se teď zamyslet, jak je jedovatý samotný pyl dané rostliny. Začněme u tisu červeného (Taxus baccata), na který se ptáte. Je obecně známo, že většina orgánů tisu (vyjma dužnatého míšku) je jedovatá, protože obsahuje celou řadu alkaloidů, z nichž jeden (paclitaxel) našel dokonce medicínské využití při léčbě rakoviny. Pyl tisu taktéž obsahuje jistá velmi nízká množství zmiňovaných jedovatých látek [2], avšak jejich obsah je natolik nízký, že při vdechnutí pylu otrava nehrozí. Pokud přesto trpí člověk po vdechnutí pylu tisu potížemi, jedná se spíše o alergickou reakci než o otravu obsaženými jedovatými látkami [2]. Pyl tisu se pohybuje vzduchem, protože se jedná o větrosnubnou rostlinu, která nevyužívá k opylení hmyzí opylovače, ale vítr. Z pohledu člověka je tak pravděpodobnější vdechnutí pylu tisu než jeho konzumace v medu, protože do medu se pyl tisu téměř jistě nedostane. (O jedovatosti tisu jsme psali již dříve, viz odkaz v sekci Další čtení.)

Obecně i u některých dalších druhů rostlin byly v pylu objeveny různé jedovaté sloučeniny [3], které mohou být jedovaté jak pro člověka, tak pro opylovače. Existuje několik hypotéz, proč je vlastně pyl jedovatý [4]. Ta nejjednodušší vychází z toho, že produkuje-li rostlina jedy v jiných orgánech, nedokáže „vypnout“ jejich tvorbu v pylu a ten zůstává jedovatý také. Pokročilejší hypotézy počítají s tím, že jedovaté látky brání tomu, aby byla pylová zrna požírána živočichy nebo napadána mikroorganismy. Tudíž se někdy stává, že jsou v pylu obsažené látky někdy škodlivější pro opylovače, jindy naopak pro člověka. Je-li v okolí dostatek vhodnějších nejedovatých druhů rostlin, včely upřednostňují je [3]. Přesto se především při nedostatku květů vhodnějších druhů rostlin mohou jedy z nektaru a pylu dostat až do medu [5]. Vždy bude záležet na množství takových látek ve výsledném produktu, tedy medu [6]. V České republice by smrtelné nebezpečí při konzumaci medu hrozit nemělo, avšak požití medu s vyšším obsahem jedovatých látek může způsobit nevolnosti nebo zvracení. Především v Turecku a v Nepálu byly popsány i závažnější otravy medem [7]. Potíže po požití včelího medu tureckého původu, který je nazýván „mad honey“, způsobují především grayanotoxiny, které se do něj dostávají hlavně z nektaru pěnišníků neboli rododendronů (Rhododendron sp.). Ačkoli je většina druhů pěnišníků neškodných, pět druhů tvoří silně jedovatý nektar [8]. 

V souvislosti s možností obsahu jedů v pylu bude do budoucna vhodné uvažovat o častějším testování vzorků medu na jejich přítomnost [6], ačkoliv dnes se žádné komplexní testování výsledného medu neprovádí, ani není povinně vyžadováno.

Pro Zeptej se vědce odpovídal Honza 

Zdroje:

[1] https://doi.org/10.1098/rsbl.2017.0484 

[2] https://doi.org/10.1055/s-2002-19865 

[3] https://doi.org/10.1080/00173136309429114 

[4] https://doi.org/10.1111/nph.16230 

[5] https://doi.org/10.1002/jat.2952

[6] https://doi.org/10.1016/j.jhazmat.2021.127682 

[7] https://doi.org/10.1016/j.fct.2015.10.018 

[8] https://doi.org/10.1016/j.jhazmat.2019.120999 

Další čtení prověřené autorem:

https://en.wikipedia.org/wiki/Taxus_baccata

https://www.toxicology.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=658

https://medium.seznam.cz/clanek/zeptej-se-vedce-jak-znamo-tis-je-jedovaty-neni-nebezpecne-opekat-si-burty-na-tisovem-dreve-53484

Odpovídal

RNDr. Jan Fíla, Ph.D.
(Ústav experimentální botaniky AV ČR)

Odborná recenze:

Mgr. Jana Procházková
(Ústav botaniky a zoologie, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita, Brno)

Editace textu:

Štítky: med, stromy, toxicita