Dotazy a odpovědi

Jde domácí vodu z kohoutku nějak vylepšit?

0531

Dotaz:

Už jste tu řešili domácí filtrace vody? Různé Brity, aktivní uhlí, binchotan…? Jde nějak vodu z kohoutku “vylepšit”?
Zdroj obrázku: Canva

Minutová odpověď:

1)

Kvalita pitné vody na území ČR je vysoká a podléhá přísným pravidelným kontrolám.

2)

Většina z nás žádné filtrování a „vylepšování“ vody nepotřebuje.

3)

Použití filtračních konvic či jiných zařízení na domácí úpravu vody často vede spíše ke zhoršení její kvality a může být dokonce zdraví škodlivé.
Zdroj obrázku: Canva

Celá odpověď:

Domácí filtraci vody jsme zatím neřešili, takže jsme tuto problematiku rádi zpracovali.

Velmi stručně řečeno, drtivá většina z nás filtrovat vodu nepotřebuje. Snahou o její „vylepšení“ naopak často naděláme víc škody než užitku. 

Na území České republiky je obecně pitná voda velmi kvalitní a podléhá přísným kontrolám podle stanovených hygienických požadavků. Dle vyhlášky č. 252/2004 Sb. stanovující tyto požadavky a rozsah kontroly pitné vody musí mít pitná voda takové fyzikálně-chemické vlastnosti, které nepředstavují ohrožení veřejného zdraví [1]. Ohledně problematiky domácí úpravy vody pak existuje oficiální dokument Státního zdravotního ústavu (SZÚ), který srozumitelně shrnuje, kdy má/nemá smysl vodu upravovat a jak při tom postupovat, případně jak zjistit kvalitu vody [2].

Většina zařízení na úpravu pitné vody pro domácí použití dostupných na českém trhu vám ve skutečnosti vodu nevylepší, zato ji mohou zbavit důležitých látek (např. vápníku nebo hořčíku) nebo „obohatit“ o různé nečistoty. Dovolím si zde citovat ze zmíněného dokumentu SZÚ: „Za nejvhodnější a nejzdravější musí být vždy považován kvalitní zdroj vody, která již nemusí být nijak upravována.“ Zároveň autoři dokumentu varují před různými prodejci a jejich testováním kvality vody, které postrádá patřičnou odbornost a je spíše marketingovým trikem.

Před použitím vámi dotazovaných filtračních konvic (např. od zmíněné značky Brita) varuje jak náš SZÚ, tak například i francouzský Národní úřad pro zdravotní bezpečnost (ANSES), německá nezisková organizace pro ochranu spotřebitelů Stiftung Warentest nebo rakouské sdružení pro spotřebitelské informace VKI. Podle jejich stanovisek a výsledků testů filtrační konvice kvalitu vody spíše snižují. Zároveň se z konvic mohou do vody uvolňovat nebezpečné kovy a velmi snadno se v nich množí bakterie, které se též dostávají do vody [2–5]. Více se dočtete v souhrnném článku na webu spotrebitele.dtest.cz: https://spotrebitele.dtest.cz/clanek-9731/filtracni-konvice-funguji-jen-chvili

Co se aktivního uhlí týče, to se v praxi běžně používá na zachytávání organických sloučenin při úpravě vody, pokud je potřeba [6]. U vody z vodovodu může mít použití aktivního uhlí smysl, pokud chceme odstranit z vody chlor. Chlorového zápachu se však snadno zbavíme také tak, že ji necháme chvíli odstát. Také je třeba poznamenat, že není uhlí jako uhlí. Adsorpční vlastnosti aktivního uhlí silně závisí na způsobu přípravy. Vlastnosti povrchu aktivního uhlí určují druh suroviny, složení aktivační atmosféry, doba a teplota aktivačního procesu. O adsorpčních schopnostech rozhoduje velikost pórů, měrný povrch a chemická reaktivita povrchu [7]. Vámi zmiňovaný binchotan je pouze jedním z různých druhů aktivního uhlí pocházející z Japonska, kde se používá při vaření [8].

Jak jsem již psala v úvodu, většina z nás žádné filtrování vody nepotřebuje. Přesto může mít ve specifických případech domácí úprava vody smysl. Důvodem může být například dočasná kontaminace vody. Na pár místech v ČR je skutečně kvalita vody horší. Další případ, kdy má smysl vodu filtrovat, je při přípravě kvalitní kávy, kde se chuť vody projeví na chuti kávy [9].

Na závěr ještě jedna důležitá informace. Každý dodavatel vody musí dle § 3a odst. 9 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví pravidelně zveřejňovat aktuální kvalitu dodávané pitné vody [10]. Pokud si tedy chcete ověřit kvalitu vaší vody, podívejte se na web svého dodavatele vody. A jestli stále zvažujete pořízení nějakého zařízení na její úpravu, doporučuji nejprve přečíst alespoň základní doporučení ve zmíněném dokumentu na webu SZÚ a postupovat v souladu s nimi.

Pro Zeptej se vědce odpovídala Anna

Zdroje:

[1] https://www.aspi.cz/products/lawText/1/57875/0/2/

[2] https://szu.cz/wp-content/uploads/2023/02/doporuceni_vodni_filtry_2020.pdf

[3] https://www.anses.fr/fr/content/carafes-filtrantes-l%E2%80%99anses-rappelle-les-r%C3%A8gles-de-bon-usage

[4] https://www.test.de/Wasserfilter-im-Test-Gut-filtert-keiner-4840828-0/

[5] https://konsument.at/test-wasserfilter-koennen-sie-die-qualitaet-von-trinkwasser-verbessern/65381

[6] https://euroclean.cz/filtrace-vody/filtry-aktivni-uhli/

[7] PITTER, Pavel. Hydrochemie. 5. aktualizované a doplněné vydání. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 2015. ISBN 978-80-7080-928-0.

[8] https://en.wikipedia.org/wiki/Binch%C5%8Dtan

[9] https://coffeeadastra.com/2018/12/16/water-for-coffee-extraction/

[10] https://www.aspi.cz/products/lawText/1/49577/1/2

Odpovídala

Odborná recenze:

(Ústav organické chemie a biochemie AV ČR)

Editace textu:

(Ústav analytické chemie, VŠCHT Praha)
Štítky: filtr, pití, voda