Co se týče klasických cigaret, tak máte samozřejmě pravdu – spalování tabáku je škodlivé. V klasických zápalných cigaretách najdeme po zapálení více než 6000 chemických látek [1], přičemž většina z nich je v kouři spojena s pevnými a kapalnými částečkami. Tato směs se nazývá dehet. Mnoho z těchto látek je pro člověka jedovatých a minimálně 69 z nich se řadí mezi látky rakovinotvorné. Kouření zápalných cigaret je spojeno nejen se vznikem rakoviny, ale také s onemocněními srdce a nervového systému a samozřejmě s plicními chorobami [1, 2]. Co se týče papírků, ve kterých jsou cigarety zabaleny, tak je pravdou, že kuřáci jsou díky nim bohužel vystaveni dalším škodlivým látkám [3].
Zahřívaný tabák
Co to vlastně je zahřívaný tabák? Při kouření dochází k zahřívání tabáku, aniž by došlo k jeho zapálení a k tvorbě klasického kouře (typ aerosolu obsahující jak pevné, tak kapalné částečky). Tabák je zahříván na takovou teplotu, aby docházelo pouze k uvolňování aromatu a nikotinu (250–350 °C), ale ne ke spalování samotného tabáku (600 °C). Důvodem ke vzniku zahřívaného tabáku je snaha firem nabízet tento produkt jakožto méně zdraví škodlivý v porovnání s klasickými zápalnými cigaretami právě s argumentem, že nedochází ke spalování tabáku [4].
Z dosavadních zdrojů zatím víme, že by tu mohla opravdu být spojitost mezi používáním zahřívaného tabáku a snížením negativních dopadů kouření na lidské zdraví [5]. U většiny studií, které jsem procházela, se autoři shodují, že tato forma cigaret není na trhu tak dlouho, abychom si mohli být jistí určitými závěry ve srovnání s klasickými zápalnými cigaretami, které jsou na trhu mnohem déle, a určitě budou potřeba další studie.
Podařilo se mi najít studii, která se zaměřuje na to, jak kouření ovlivňuje chuť a čich uživatelů. Autoři došli k závěru, že chuť a čich nejsou ovlivněny tolik typem cigaret (tedy jestli se jedná o zahřívaný tabák, či klasické cigarety), ale tím, jak dlouho a jak často kuřák kouří [6].
Co se týče vlivu kouření na hmotnost, opravdu může v některých případech přispívat ke snížení hmotnosti a to hlavně z důvodu snížení chuti k jídlu a rychlejšímu metabolismu [7]. Na druhou stranu nikotin, který je obsažený v zahříváném tabáku by také měl přispívat ke snižování chuti k jídlu [8], takže i v tomto případě je potřeba zahřívaný tabák podrobit dalšímu výzkumu.
Ještě bych se ráda vyjádřila i k nikotinu, jakožto návykové látce obsažené jak v klasických cigaretách, tak i v zahřívaném tabáku. Vzhledem k tomu, že ovlivňuje celou řadu procesů v našem těle, tak může mít například negativní dopady na srdeční a dýchací soustavu [9].
Závěr
Závěrem bych chtěla říct, že zatím není mnoho studií, které by mluvily jasně ve prospěch zahřívaného tabáku ve srovnání s klasickými zápalnými cigaretami, a je tedy třeba další výzkum. Proto je stále nutné mít na paměti, že prozatím neexistuje žádný tabákový produkt, který by se neřadil mezi zdraví škodlivé [4, 10, 11].
Pro Zeptej se vědce odpovídala Veronika
Zdroje:
[1] doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2018.5937
[2] doi.org/10.1023/A:1026024829294
[3] doi.org/10.1016/j.envres.2018.11.021
[4] doi.org/10.1002/14651858.CD013790.pub2
[5] doi.org/10.7888/juoeh.39.201
[6] doi.org/10.18332/tid/192524
[7] doi.org/10.1093/ajcn/87.4.801
[9] doi.org/10.4103/0971-5851.151771
[10] doi.org/10.3390/ijerph18126651
[11] doi.org/10.12688/f1000research.74718.1