Dotazy a odpovědi

Byly starobylé obilniny nutričně příznivější než současné?

Datum odpovědi: 2. 10. 2024

1009

Dotaz:

Četl jsem kdysi, že se vědcům podařilo analyzovat složení a výživové hodnoty obilí v Pompejích, a údajně toto obilí mělo mnohonásobně vyšší obsah živin oproti dnešnímu. Je to pravdivá informace? V případě, že ano, je známo, kolikrát výživově bohatší bylo ono pompejské obilí oproti dnešnímu?
Zdroj obrázku: Canva

Minutová odpověď:

1)

Starobylé obilniny byly skutečně nutričně příznivější než současné. Měly vyšší obsah bílkovin a minerálů a méně lepku.

2)

Hlavní podíl na zhoršení v obsahu živin nemá ale moderní šlechtění obilnin, nýbrž současný způsob jejich zpracování na mouku – do bílé mouky se nemelou nutričně hodnotné otruby a klíčky.
Zdroj obrázku: Canva

Celá odpověď:

Pokusím se tady o krátký výlet do kvality obilnin.

Otázka tzv. starobylých obilnin a objektivního posouzení jejich nutriční kvality dle současných měřítek nemusí být vždy jednoznačná. Pokud by se jednalo o méně tradiční obilné druhy typu pšenice jednozrnky či dvouzrnky, lze tyto obilniny označit pro konzumenty za nutričně příznivější než jsou současné, ale i některé starší (krajové) odrůdy pšenice seté. 

Starobylé versus moderní obilniny

Rozdíl spočívá především ve výrazně vyšším obsahu minerálních látek (zinku a železa), ve vysokém obsahu bílkovin s významně nižším (v případě jednozrnky až 5násobně nižším) podílem tzv. imunoreaktivního lepku, tedy lepku s vysokým podílem částic vyvolávajících imunitní odpověď, oproti pšenici seté, která se většinou používá dnes. U starobylých obilnin lze zmínit i vyšší obsah karotenoidů, tedy pestré skupiny látek, z nichž vzniká například vitamin A, i vitamínů ze skupiny B. Toto platí za předpokladu, že obilí bylo zdravé a neobsahovalo na obilkách nějaké houbové zárodky či zbytky plísňových jedů. Napadení obilí nemuselo v těchto dobách být nikterak výjimečné (je to možný problém i současného ekologického zemědělství), a tak mohli naši předci sice konzumovat nutričně lepší, ale hygienicky často závadnější (jedovatější) potravu. Navíc lze předpokládat, že v jídelníčku našich předků ze starověku či středověku byl podíl obilnin v jídelníčku vyšší, než je to v našem případě.

K čemu vedlo šlechtění

Pokud bychom se bavili o historických změnách v obsahu živin u tradiční pšenice seté, moderní šlechtění se zaměřilo na zvýšení výnosu a zvýšení technologické (pekařské) kvality. To bylo provedeno prostřednictvím zvýšení odolnosti proti řadě choroboplodných zárodků, zkrácením stébla (vyšší hustota porostu a odolnost proti poléhání obilí), zvýšením pevnosti a pružnosti lepku (v souvislosti se změnami podílů zásobních bílkovin) i  zvětšením a zakulacením zrna (větší výtěžnost mouky při mletí). Z nutričního pohledu tak došlo ke zvýšení podílu škrobu a snížení podílu bílkovin a minerálních látek ve srovnání s původními krajovými pšenicemi [1]. Zvýšení podílu imunoreaktivního lepku se však u moderních odrůd ve srovnání s původními krajovými odrůdami nepotvrdil [2].

Skladovatelnost vs. kvalita

Klíčový podíl na zhoršení obsahu živin v pšeničných zrnech má však současný produkční charakter zpracování obilí a požadavky na dlouhodobou skladovatelnost mouky. Při  vymílání („rafinaci“) zrn do bílé mouky probíhá odstranění otrub a klíčku. Pokud bychom klíček také namleli, mouka rychle žlukne. Vymíláním (obroušením zrn) se zbavujeme velké části vlákniny, minerálních látek, řady antioxidantů a bioaktivních látek v klíčku a podobalových vrstvách a také významně zvyšujeme celkový glykemický index a zátěž stravy. Na druhou stranu tento přístup s sebou přináší stabilnější technologickou (pekařskou) jakost zrna, jemnější texturu i chuť a vůni výsledného výrobku. Celozrnné mouky jsou tím pádem výživově hodnotnější, nicméně mají kratší dobu skladovatelnosti.

Nejlepší variantou je tedy v současné době používat celozrnnou mouku ze starobylých, méně prošlechtěných pšeničných druhů (jako je jednozrnka, dvouzrnka, špalda). Další, o něco méně vhodnou možností je pak používat celozrnnou mouku z nových odrůd. 

I tyto přístupy lze praktikovat ve velkém a průmyslovém měřítku. Je ovšem nutno počítat s tím, že v této celozrnné mouce je vyšší riziko výskytu možných houbových kontaminantů, celozrnná mouka má kratší doporučenou dobu skladování i nižší technologickou kvalitu ve srovnání s vymletou hladkou (bílou) moukou připravenou s identického zdroje.    

Pro Zeptej se vědce odpovídal Václav

Zdroje:

[1] https://doi.org/10.1016/j.jcs.2017.11.010

[2] https://doi.org/10.1111/ijfs.13151

Odpovídal

Ing. Václav Dvořáček, Ph.D.
(Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i.)

Odborná recenze:

(Oddělení ekologie invazí, Botanický ústav AV ČR)

Editace textu:

Mohlo by se vám líbit: