Dotazy a odpovědi

0128 Jaký je dopad látkových a jednorázových plen na životní prostředí?

Dotaz:

Šlo by srovnat dopad látkových a jednorázových plen na životní prostředí? S tím, že látkové jsou vyráběné z biobavlny = velká spotřeba vody, jsou prané, často sušené v sušičce… Oproti tomu jednorázovky jdou do spalovny/teplárny (pokud vím, v Praze se pálí už veškerý odpad), kde vlastně ještě poslouží pro výrobu tepla.

Minutová odpověď:

1)

Ani jedna z variant není zásadně lepší než ta druhá.

Celá odpověď:

Odpověď

Touto problematikou se zabývalo již mnoho studií, z nichž se většina shoduje, že ani jedna z variant není zásadně lepší než ta druhá [1–2]. Záleží tedy na konkrétních podmínkách, které jste popsala. Spalování plen s využitím energie zlepšuje dopad jednorázových plen [1].

Naopak dopad bavlněných plen je možné zásadně zlepšit způsobem praní a zdrojem energie, která je na něj využívána. Například větší várky prádla, praní ve studené vodě a sušení na šňůře místo v sušičce jsou způsoby, kterým spotřebitel může zajistit větší udržitelnost [2].

Dále je potřeba vzít v potaz lineární vs. cirkulární koncept, tedy, že na produkci jednorázových plen jsou použité neobnovitelné materiální zdroje a po jednom použití se zkrátka stávají odpadem [3].

Za tým Zeptej se vědce zdraví Christina

Zdroje

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0959652619342349

[2] https://setac.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/etc.5620131021

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0959652618335492

Odpovídal

(Ústav technologie vody a prostředí, VŠCHT Praha)
Štítky: bavlna, plenky, praní