Dotazy a odpovědi

0212 Proč mokré prádlo zapáchá?

Dotaz:

Je ve zmoklém prádle nějaká škodlivina? Anebo proč pak divně zapáchá?

Minutová odpověď:

1)

Hlavním problémem je vlhkost.

2)

V relativně vysoké vzdušné vlhkosti dojde k vytvoření ideálních podmínek pro růst různých mikroorganismů.

3)

I po vyprání zůstávají v prádle nějaké organické nečistoty, na kterých mohou snadno růst bakterie či kvasinky.

4)

Přidanou hodnotou sušení na slunci je UV záření, na které jsou mikroorganismy citlivé a které tak prádlo částečně sterilizuje.

Celá odpověď:

Odpověď

To je otázka, která už potrápila asi každého z nás, kdo někde nechal mokré prádlo.

Hlavním problémem nemusí být konkrétně déšť, ale zkrátka vlhkost. Pokud prádlo rychle uschne nebo jej dokonce vysuší sluníčko, nic se neděje a prádlo dále voní čistotou.

Pokud ovšem prádlo necháme dlouho ležet v pračce nebo nám zmokne venku na sušáku, kde pak třeba ještě zůstane viset v relativně vysoké vzdušné vlhkosti, dojde k vytvoření ideálních podmínek pro růst různých mikroorganismů. I po vyprání totiž zůstávají v prádle nějaké organické nečistoty, kousky naší kůže, maz či pot, na kterých mohou snadno růst bakterie či kvasinky.

Jedním z průvodních znaků je právě onen zatuchlý pach, který je nám nepříjemný. Kdybychom prádlo v takových podmínkách nechali ještě delší dobu, mohli bychom na vlastní oči pozorovat i plíseň živící se samotnou látkou, pokud je přírodního původu.

Pro zdravého člověka by trochu zatuchlé prádlo nemělo představovat kromě zápachu problém, u lidí s kožními problémy nebo alergiemi by však nejspíše mohlo jejich obtíže zhoršit.

Řešení je ale snadné – prádlo znovu vyprat a tentokrát jej usušit pořádně, v létě třeba na slunci. Přidanou hodnotou sušení na slunci je totiž UV záření, na které jsou mikroorganismy citlivé a které tak prádlo částečně sterilizuje.

Za Zeptej se vědce zdraví Christina

Zdroje

Odpovídala

(Ústav technologie vody a prostředí, VŠCHT Praha)