Dotazy a odpovědi

0219 Dívám se při pohledu na hvězdy do minulosti?

Dotaz:

Dobrý den. Rád bych se zeptal, jestli je pravda, že když se dívám na noční oblohu (hvězdy), tak se dívám prakticky několik let do minulosti? Že než světlo z dané hvězdy doletí k nám, tak tam prakticky nemusí být v závislosti na vzdálenosti? Nevím, kde jsem to četl nebo slyšel, tak bych rád zjistil, jak to tedy je. Děkuji.

Minutová odpověď:

Celá odpověď:

Ano, je tomu přesně tak. Světlo se šíří rychlostí 300 000 km/s, takže záleží jen na vzdálenosti dané hvězdy od Země, abychom si spočítali, jak dlouho k nám světlo letí (tj. jak daleko do minulosti vidíme). 

Pro představu, Slunce je od Země vzdáleno cca 150 milionů km, takže světlu trvá pouhých 8 min (500 s), než se k nám dostane. Nejbližší hvězda mimo naši Sluneční soustavu je Proxima Centauri, která je od nás vzdálena přibližně 4×1013 km. Od té už to světlu tedy trvá nějakých 1,3×108 sekund, což je něco přes 4 roky! Čím vzdálenější hvězdu tedy pozorujeme, tím dále do minulosti se díváme.

Za Zeptej se vědce odpovídala Monika.

Zdroje:

https://web.archive.org/web/20150821181850/http://math.ucr.edu/home/baez/physics/Relativity/SpeedOfLight/measure_c.html
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_nearest_stars_and_brown_dwarfs
https://www.mindblowing-facts.org/2013/01/when-looking-at-stars-youre-actually-looking-into-the-past-many-of-the-stars-we-see-at-night-have-already-died/

Odpovídala

(University of Amsterdam (Fyzika a astronomie), nyní v GfK)
Kategorie: Fyzika a chemie