Dotazy a odpovědi

0840 Vliv mikrovlnné trouby na zdraví člověka

Dotaz:

Chtěla bych se zeptat na to, zda mikrovlnné trouby opravdu vytvářejí lidem škodlivé záření a způsobují rakovinu a jiné problémy? Jen na okraj: moje kolegyně se bojí mít mikrovlnku v kanceláři, protože je škodlivá. Já tomu moc nevěřím.
Mikrovlnka

Minutová odpověď:

1)

Mikrovlnka je navržena tak, aby prostor pro ohřev pokrmu zamezoval úniku mikrovln do okolí.

2)

Za tímto účelem je tento prostor kovový a skleněná výplň dvířek obsahuje kovovou mřížku.

3)

Mikrovlnky nesmí přesáhnout povolenou intenzitu mikrovln vyzařovanou do okolí. Běžně prodávané mikrovlnky mají tuto hodnotu řádově nižší, a proto je jejich použití bezpečné.
Mikrovlnka

Celá odpověď:

Mikrovlnné trouby jsou postavené tak, aby co nejúčinněji ohřívaly vložený pokrm. To se děje jen tehdy, když se mikrovlny z prostoru pro ohřev neztrácejí do okolí. Z toho důvodu je prostor pro ohřev kovový a tvoří tak jakousi klec pro mikrovlny. Mikrovlny jsou totiž kovy odráženy, podobně jako se viditelné světlo odráží od zrcadla. Ve fyzice hovoříme o tom, že prostor pro ohřev tvoří Faradayovu klec. Problémem mohou být dvířka mikrovlnky, která mají skleněný průhled do vnitřního prostoru mikrovlnky. Ovšem když se na skleněný průhled podíváme detailněji, všimneme si toho, že sklo obsahuje kovovou mřížku. Oka mřížky jsou zvolena tak, aby byla o hodně menší, než je vlnová délka (vzdálenost dvou maxim nebo minim vlny) mikrovln. Mikrovlny tedy dvířka vidí jako plnou kovovou stěnu, a tak dvířky nemohou unikat do okolí.

Z výše uvedeného plyne, že mikrovlnky jsou konstruované tak, aby mikrovlny nemohly unikat do okolí. Největším problémem jsou skleněná dvířka, proto jsou vybavena tzv. čtvrtvlnovými pastmi [1], které dále významně snižují možný únik mikrovln do okolí. Intenzita mikrovlnného záření, které uniká z mikrovlnky do okolí, nesmí přesáhnout hodnotu 5 mW/cm2 ve vzdálenosti 5 cm od mikrovlnky [2, 3]. Běžné mikrovlny mají tuto hodnotu řádově nižší [4], a proto jsou při správném použití bezpečné. Ale ani překročení této povolené hodnoty nevede ke zdravotním problémům. Hodnota okolo 30 mW/cm2 bude vnímána jako teplo a až teprve hodnota okolo 1000 mW/cm2, tj. hodnota 200× větší, bude vnímána bolestivě. Mimoto, mikrovlny řadíme mezi tzv. neionizující záření, tedy takové záření, které není schopno strukturálně měnit tkáně, a tak mikrovlny nemohou potenciálně vést ke vzniku rakovinného bujení. Naproti tomu ionizující záření, například rentgenové paprsky, může způsobit rakovinu při velmi častém a pravidelném vystavení jeho působení. To ale u mikrovlnky nehrozí.

Pro Zeptej se vědce odpovídal Vítek

Zdroje:

[1] https://iopscience.iop.org/article/10.1088/0031-9120/39/1/006

[2] EN SN 62233 Electromagnetic fields around household and similar electrical appliances – Methods for evaluation and measurement

[3] EN SN 60355-2-25 Household and similar electrical appliances – Safety – Part 2.25: Particular requirements for microwave ovens, including combination microwave ovens

[4] https://iopscience.iop.org/article/10.1088/0952-4746/21/3/303

Další čtení prověřené autorem:

https://www.elektrina.cz/faradayova-klec

Odpovídal

(VŠCHT Praha + JILA – University of Colorado Boulder & National Institute of Standards and Technology (NIST))

Editace textu: