Dotazy a odpovědi

0926 Nebezpečnost plísně v bytě

Dotaz:

Chtěla bych se zeptat, jak reálně je nebezpečná plíseň v bytě, flek na stěně o velikosti cca 10 cm čtverečních? Je to skutečně důvod ke stěhování?
popraskaná stěna
Zdroj obrázku: LuqueStock, Freepik

Minutová odpověď:

1)

Plíseň v bytě výrazně zvyšuje riziko vzniku alergií a astmatu.

2)

Plíseň v bytě není nutně důvod ke stěhování, ale je vždy třeba ji odstranit a zamezit jejímu dalšímu tvoření.

3)

Nejdůležitějším preventivním opatřením je udržování přiměřené vlhkosti vzduchu a odstranění lokálních závad, jako je např. zatékání.

4)

Proti nadměrné vlhkosti lze bojovat správným větráním, které je ve vytápěném bytě krátké, intenzivní a opakované několikrát denně. V nevytápěném bytě (v létě) potom průběžné pomocí větračky či mikroventilace.
popraskaná stěna
Zdroj obrázku: LuqueStock, Freepik

Celá odpověď:

Viditelná plíseň v bytě, plesnivý zápach a nadměrná vlhkost byly jednoznačně a opakovaně spojeny se zvýšeným rizikem astmatu a dalších respiračních chorob především u dětí [1–3]. V jednotlivých případech samozřejmě hrají roli i další faktory, které zvyšují riziko vzniku alergií a respiračních chorob: dědičná dispozice, přítomnost obezity, čas strávený v kontaminované místnosti a znečištění vzduchu kouřem (vnitřní topeniště, kouř z cigaret a především intenzita motorismu v okolí bydliště) [4].

Je považováno za nepravděpodobné, že by plíseň v bytě mohla způsobit infekci/mykózu člověka [5]. V literatuře se nicméně objevují zprávy o tom, že spory a mykotoxiny plísní mohou způsobovat tzv. syndrom nemocných budov, který zahrnuje především nespecifické neurologické projevy, jako je únava, zhoršený intelektuální výkon či úzkost [6]. Diskuse na toto téma nicméně ještě není ukončena.

Z bytu s plísní se nemusíte hned stěhovat. Plíseň ostříkáte SAVEM a setřete. Místnost především v zimních měsících přiměřeně vytápějte (na 19–22 °C) a pravidelně větrejte. Doporučuje se spíše intenzivní větrání dokořán otevřeným oknem po dobu několika minut několikrát denně. Typicky po vaření, praní, a především pokud v místnosti sušíte prádlo. Tím minimalizujete ztráty tepla, ale výrazně snížíte vlhkost vzduchu (optimálně na 40–60 % relativní vlhkost).

Plíseň typicky vzniká v nevytápěné místnosti, která je spojená s místností vytápěnou –⁠ to byl hodně běžný případ loňské zimy, kdy lidé zkoušeli ušetřit za teplo, ale zapomínali větrat. Další variantou je přítomnost tepelného mostu, tedy místa, kde je např. narušena izolace zdi, což způsobuje jeho výrazně nižší teplotu, srážení vlhkosti a vznik plísně. Voda k vám také může zatékat z prostoru nad vámi, třeba ze špatně utěsněného sprchového koutu. V obou případech, kdy se vlhkost objeví, se jedná o závadu, kterou je nutné odstranit.

Pro Zeptej se vědce odpovídal Jaroslav

Zdroje:

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4754109/

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25687143/

[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17661925/

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3983559/

[5] https://europepmc.org/article/med/12762072/

[6] https://europepmc.org/article/MED/31751617#free-full-text

Další čtení prověřené autorem:

https://www.ireceptar.cz/zdravi/jak-odstranit-plisen-v-byte.html

Odpovídal

(Ústav biochemie a mikrobiologie, Fakulta potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha)

Odborná recenze:

(Université Paris-Saclay)