Dotazy a odpovědi

1220 Smrdí prdy více ve vodě?

Dotaz:

Měla bych takovou netradiční otázku, jak to, že prdy smrdí více ve vodě než kdekoli jinde?
chlapec pod vodou držící si rukou nos, nad něj stoupají bubliny
Zdroj obrázku: Canva

Minutová odpověď:

1)

Bohužel jsme nenašli žádnou studii, která by tento jev experimentálně zkoumala. Nicméně můžeme provést pár kvalifikovaných odhadů.

2)

Voda částečně brání zředění plynu okolním vzduchem a jeho pach je tak intenzivnější.

3)

To, že pšouk ve vodě vidíme, může zesílit také náš čichový zážitek.
chlapec pod vodou držící si rukou nos, nad něj stoupají bubliny
Zdroj obrázku: Canva

Celá odpověď:

Nejprve je potřeba zjistit, proč vlastně takový flatus, lépe známý jako pšouk či prd, smrdí. Jeho typické složení u zdravých lidí tvoří z více než 99 % plyny bez zápachu – oxid uhličitý, metan, dusík, vodík, kyslík [1–3]. Zapáchajícími složkami jsou sirné sloučeniny, především sirovodík neboli sulfan („shnilá vejce“) a methanthiol („hnijící zelenina“) [4–6]. Každý pšouk je unikát co do složení a objemu, a posoudit, kdy smrdí nejhůř, je proto složité. Je zarážející, že studii zabývající se větry ve vodě se mi nepodařilo najít, můžeme se ale zamyslet nad několika možnými vlivy.

Vliv č.1: Zvýšená citlivost čichu při vyšší vlhkosti. Podle některých studií je vnímání zápachu silnější při vyšší vlhkosti ovzduší [7, 8], jiné studie s tímto tvrzením ale nesouhlasí [9]. Třeba tato studie [10] o zpříjemnění pobytu na latríně došla k závěru, že vyšší vlhkost vnímání nelibých pachů spíše potlačuje. V tom asi nebude zakopaný pes.

Vliv č. 2: Vyšší koncentrace plynů uvolněných až na hladině. Na vzduchu se náš nos typicky nachází alespoň 1 metr od zdroje, takže plyny vnímáme nejméně 40000krát zředěné, což značně snižuje vnímání zápachu [4, 5]. Sirovodík se ve vodě rozpouští jen málo a navíc pomalu [11], takže za dobu cesty plynové bublinky na hladinu je ho téměř stejně, jako když opustil zdroj. Neuvolní se ale do volného vzduchu – voda funguje jako bariéra, a proto bude alespoň dvakrát koncentrovanější. Můžeme ale mít i zcela nezředěný zážitek – podle toho, v jaké pozici se zrovna ve vodě nacházíme.

Vliv č. 3: Pšouky ve vodě jsou viditelné. Jednotlivé smyslové vjemy se vzájemně ovlivňují, např. barvy značně ovlivňují vnímání chuti jídla [12]. Podobně byla nalezena spojitost mezi čichem a zrakem [13]. Je tedy možné, že stoupající bublinky nám prozradí, že se plyny uvolnily, a ve výsledku je pak vnímáme intenzivněji.

Závěr: Díky rozmanitosti větrů je těžké určit, kdy smrdí nejhůř. To, jestli jsme v bazénu nebo kanceláři, nemá rozhodující vliv, spíš to, kolik vypustíme sirných sloučenin. Ve vodě mají sice plyny jen omezenou možnost se rozptýlit, což může vést k intenzivnějšímu zápachu, ale je také možné, že nás jen klamou smysly. Bez ucelené studie na toto téma je opravdu těžké rozhodnout.

Pro Zeptej se vědce odpovídala Lenka

Zdroje:

[1] https://doi.org/10.1007/s11894-000-0042-8 

[2] https://doi.org/10.1152/ajpgi.1997.272.5.G1028op

[3] https://doi.org/10.1038/s41575-019-0193-z 

[4] https://doi.org/10.1136/gut.43.1.100

[5] https://doi.org/10.1016/j.jchromb.2009.05.026

[6] https://doi.org/10.1111/j.1600-051X.2007.01116.x

[7] https://doi.org/10.1016/j.apr.2023.101734

[8] https://doi.org/10.1016/j.scs.2023.104472

[9] https://doi.org/10.1007/s00405-020-06436-3 

[10] https://doi.org/10.1002/ffj.3450

[11] https://doi.org/10.1021/ie5031453

[12] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92852/

[13] https://doi.org/10.1016/j.cub.2010.05.059

Odpovídala

(Queen’s University in Kingston, Ontario)

Odborná recenze:

(Ústav organické chemie, VŠCHT Praha)

Editace textu:

Štítky: pachy, plynatost, voda