Dotazy a odpovědi

1279 Mentální námaha a spalování kalorií

Dotaz:

Mám dotaz na spalování kalorií (ne, nejde o to, jak zhubnout 🙂) Má mentální námaha vliv na spalování kalorií? Když se budu hýbat nebo manuálně pracovat, vydávám energii, spaluji. Ale když se člověk musí hodiny soustředit (např. řídící letového provozu či podobně mentálně náročné práce), „spaluje“ mozek víc, tedy potřebuje měřitelně víc energie, než když „normálně“ funguje v bdělém stavu? Tedy velmi zjednodušeně, je mentální námaha námahou ve smyslu vyšší spotřeby energie?
muž ve světle modré košili se soustředí a přemýšlí, zatímco sedí před otevřeným notebookem. Má prsty přiložené k hlavě, vedle něj leží kniha a sluchátka
Zdroj obrázku: Canva

Minutová odpověď:

1)

Ke spalování kalorií dochází neustále. Jejich minimální množství potřebné pro fungování základního metabolismu se nazývá bazální rychlost metabolismu (BMR).

2)

Kalorie spotřebované nad rámec BMR přináleží fyzické aktivitě nebo právě mentální zátěži.

3)

Při mentálním zatížení je ale energetický výdej jen minimální při porovnání s fyzickým pohybem. Pro úplnost dodejme, že tedy není možné zhubnout pouze mentálně náročnou prací.
muž ve světle modré košili se soustředí a přemýšlí, zatímco sedí před otevřeným notebookem. Má prsty přiložené k hlavě, vedle něj leží kniha a sluchátka
Zdroj obrázku: Canva

Celá odpověď:

Každý z nás přijímá potravu, jejímž trávením získáváme energii. Jako hlavní energetický zdroj nám slouží glukóza, kterou využívají buňky různých tkání či orgánů k pohánění obrovského množství v nich probíhajících reakcí. Energie (kalorie) se tedy musí spotřebovávat neustále [1, 2]. Využívá se na procesy ovlivnitelné vůli (jako je třeba chůze, řízení, cvičení, učení se na hudební nástroj nebo právě mentálně náročná práce vyžadující dlouhou koncentraci), ale také na děje probíhající samovolně (například trávení, dýchání, udržení správné teploty těla a podobně). Právě to je důvodem, proč všichni pořád spalujeme kalorie – bez ohledu na věk, pohlaví, rasu, váhu či aktuální fyziologický stav (spánek, pouhé koukání na televizi, práce atd.). Množství kalorií spálených pro pohánění základních metabolických funkcí v klidovém režimu je individuální a označuje se jako tzv. bazální rychlost metabolismu známá pod zkratkou BMR (z anglického „Basal Metabolic Rate“) [3]. 

Náš mozek tvoří pouze 2 % tělesné hmotnosti a téměř za všech okolností spotřebovává největší množství energie – v klidovém režimu až 20 % BMR [4]. Činnosti, které děláme vědomě, skutečně způsobují spotřebu kalorií nad rámec BMR [5]. Aby tedy bylo zabezpečeno udržení pozornosti a správné provedení dalších mentálně složitých úloh, po určitém čase si musíme doplnit energii. Při složitých testech totiž bylo pozorované měřitelné snížení glukózy v krvi [6, 7].

Jak však již bylo zmíněno, počet kalorií spotřebovaných nad rámec BMR závisí nejen na konkrétním člověku, ale také na činnosti, kterou vykonává [3]. Takže i když při mentálním zatížení dochází ke spotřebě kalorií, jejich množství je výrazně nižší ve srovnání s fyzickou námahou. Pohybuje se pouze v jednotkách procent [4, 8]. 

Závěrem lze konstatovat, že pravidelný pohyb i při vykonávání dlouhotrvající sedavé práce je doporučován nejen kvůli udržení či snížení tělesné váhy, ale taky ke zvýšení mentálního výkonu. Mysleme proto na to a pravidelně se projděme nebo alespoň protáhněme. 

Pro Zeptej se vědce odpovídala Andrea

Zdroje:

[1] https://doi.org/10.3389/fpsyg.2018.01005 

[2] https://doi.org/10.1016/j.clinbiochem.2013.04.027 

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279077/

[4] https://doi.org/10.1073%2Fpnas.172399499 

[5] https://doi.org/10.1053/beem.2002.0227 

[6] https://doi.org/10.1016%2Fj.nlm.2010.02.002 

[7] https://doi.org/10.1016/S0031-9384(01)00476-0

[8] https://doi.org/10.1186%2Fs40798-017-0076-1

Odpovídala

(Ústav organické chemie a biochemie AV ČR; 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy)

Odborná recenze:

(Laboratoř pro výzkum nemocí jater a metabolismu hemu, Ústav lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy)

Editace textu: