Dotazy a odpovědi

Proč po čištění zubů chutná sladké málo sladce a spíše kysele?

Datum odpovědi: 17. 5. 2025

1434

Dotaz:

Zajímalo by mě, proč po čištění zubů chutná sladké málo sladce a spíše kysele.
Zdroj obrázku: Canva

Minutová odpověď:

1)

Složky zubní pasty jako detergenty, fluoridy a aromata mohou po čištění zůstávat v ústech a dočasně měnit vnímání chutí.

2)

Detergenty (čistidla) ovlivňují chuťové pohárky tak, že jídlo chutná méně sladce a více hořce.

3)

Hořké nápoje se vrátí k normálu po 30 minutách, kyselé, jako pomerančový džus, až po hodině. Tuhá a tučnější jídla lze ohřát, chceme-li, aby se efekt zmírnil.
Zdroj obrázku: Canva

Celá odpověď:

Na internetu existuje velká řada odpovědí, které většinou pocházejí od zubařů nebo expertů na dentální zdraví. Informace uvedené níže jsem nejen čerpala z těchto odborných zdrojů, ale navíc ověřila ve vědecké literatuře. Podařilo se mi najít i jeden vědecký tým, který si tuto otázku položil a prakticky otestoval.

A teď už k odpovědi. Běžné pasty obsahují více složek, které mohou po čištění zubů chuť ovlivnit [1]. Patří mezi ně:

  • detergenty (přesněji laurylsulfát sodný, který budeme dále nazývat jako SLS), které v pastě působí jako pěnidla,
  • fluor (fluorid sodný), který má zajišťovat antibakteriální ochranu zubní skloviny, 
  • aromata a příchutě (například mentol) zajišťující příjemnou chuť a pocit svěžesti po čištění zubů.

Tyto složky mohou v dutině ústní zůstat i dlouhou dobu po vyčištění zubů a ovlivňovat chuť jídla. 

Většina odpovědí expertů na dentální hygienu se odkazuje na efekt pěnidel, hlavně tedy SLS. SLS se používá také jako čisticí složka v domácích čisticích a mycích prostředcích a mýdlech [2]. V zubní pastě SLS pomáhá zvyšovat rozpustnost tuků, působí antimikrobiálně, maximalizuje pěnění a snižuje povrchové napětí vody, což umožňuje lepší přilnutí zubní pasty [2, 3].

SLS potlačuje schopnost chuťových pohárků vnímat sladkost [4]. SLS také odstraňuje tuky, které normálně potlačují vnímání hořkosti. Výsledkem tedy je, že jídlo, které si dáme po vyčištění zubů, chutná méně sladce, více hořce a mohou vystupovat více ostatní chuti, jako kyselost.

Ve zmíněné vědecké studii [1] testovali vliv zbytkové chuti pasty na chuť kávy, pomerančového džusu, sýra a vepřových klobás. Také se snažili určit, s jakým odstupem je ideální dané potraviny jíst, aby jejich chuť nebyla pastou ovlivněna. Nejvíce náchylný na změnu chuti po vyčištění zubů pastou byl pomerančový džus, kdy návrat k původní chuti trval přes hodinu. V nejkratším časovém intervalu 4 minut po čištění byla chuť džusu dobrovolníky vnímána jako méně sladká a více kyselá a hořká. Káva se zdála sladší a méně kyselá a vrátila se na původní chuť po 30 minutách. Chuť sýra byla kyselejší a chuť klobásy byla celkově méně intenzivní, u obou potravin efekt vymizel po 12 minutách, a pokud se potraviny ohřály, k ovlivnění chuti vůbec nedošlo.


Celkově vědci své výsledky shrnuli tak, že tuhá, tučná jídla stačí ohřát, což odstraní většinu zbytkového chuťového efektu pasty [1]. U hořkých nápojů se chuť vrátí do normálu po 30 minutách od čištění zubů. Nicméně kyselejší nápoje, jako je pomerančový džus, mohou vyžadovat alespoň hodinovou prodlevu od čištění zubů silně ochucenou zubní pastou. Pokud chcete změně chuti po čištění zubů předejít, můžete zkusit nepěnivou zubní pastu (bez SLS). Tento druh past by měl být dostupný mezi přírodními produkty. 

Chcete-li si tento jev vyzkoušet na vlastní kůži, zkuste si vyčistit zuby běžnou pastou nebo přírodní pastou bez SLS a mentolu a porovnejte chuť různých potravin po čištění.

Pro Zeptej se vědce odpovídala Eliška

Zdroje:

[1] https://doi.org/10.1111/j.1745-459X.2005.00017.x 

[2] https://doi.org/10.1007/s00784-015-1535-z 

[3] https://doi.org/10.30476/dentjods.2022.95108.1836 

[4] https://teachchemistry.org/chemmatters/april-1995/the-taste-effect-of-sodium-lauryl-sulfate 

Další čtení prověřené autorem:

https://turnerdentalcare.com/unraveling-the-mystery-why-food-drink-tastes-different-after-brushing-teeth

https://edu.rsc.org/download?ac=16016

Odpovídala

(BIOCEV, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy)

Odborná recenze:

(Ústav molekulární genetiky AV ČR)

Editace textu:

Mohlo by se vám líbit: