Dotazy a odpovědi

Smrdí pot nebo bakterie?

0843

Dotaz:

Jak je to se zápachem potu? Ve škole jsme se učili (a potvruje to i rychlé googlení), že pot sám o sobě nesmrdí. Zapáchají až bakterie, které se v něm vesele množí. Triko po těláku nesmrdí, triko po těláku, který vyndám z tašky až na dalším těláku, smrdí. Jak je to tedy s lidmi v tramvaji? To se nepřevlíkají a nemyjou? Jak rychle se ty bakterie rozjedou?
Zápach potu
Zdroj obrázku: Canva

Minutová odpověď:

1)

Lidský pot je bez zápachu, zápach je způsoben především bakteriálním rozkladem některých složek potu.

2)

Jako hlavní bakterie způsobující zápach se uvádí Corynebacterium spp.

3)

Oblečení vytváří teplé a vlhké prostředí, které podporuje růst bakterií a může vést k nepříjemnému zápachu.

4)

Růst mikroorganismů na textiliích může přetrvávat i po praní, což umožňuje vznik vedlejšího zápachu v nově vypraných oblečeních.

5)

Klíčovou roli ve vzniku zápachu hrají individuální faktory, jako je přirozená tendence k pocení a rozmanitost mikroorganismů na kůži.
Zápach potu
Zdroj obrázku: Canva

Celá odpověď:

Zápach potu vzniká v důsledku aktivity mikroorganismů, především bakterií, které se nacházejí na povrchu kůže [1]. Samotný lidský pot, tvořený převážně vodou, elektrolyty a organickými látkami, nemá specifickou vůni [2]. Avšak, když dochází k vylučování potu z potních žláz, vzniká vlhké prostředí na povrchu kůže, které v kombinaci s teplotou těla a pH kůže vytváří ideální podmínky pro aktivitu mikroorganismů, zejména bakterií [1]. Příkladem mohou být látky jako 3-methyl-3-sulfanylhexan-1-ol a jeho derivát 3-sulfanylhexan-1-ol, které jsou vylučovány pachovými potními žlázami. Po působení bakteriálních enzymů se zmiňované látky rozpadají a uvolňují se zapáchající merkaptoalkoholy [3]. Jako hlavní bakterie spojované s tvorbou zápachu v lidských podpažích jsou označovány Corynebacterium spp [4].

Mikroorganismy, která se nachází na kůži, se pohybují v rozmezí 100 (např. předloktí) až 107 (např. podpaží) bakteriálních buněk na cm2 [5], reprezentující zhruba 1000 různých druhů, patřících do 19 kmenů. Ke stupni mikrobiální kolonizace na různých místech těla přispívá hodnota pH, vlhkost, teplota a především aktivita a množství žláz. V daném místě jsou pak mikroorganismy už poměrně stabilní, přičemž rozdíly mezi jedinci mohou být způsobeny faktory, jako jsou: věk, pohlaví, genetika, životní styl, používání antibiotik, zeměpisná poloha, imunitní systém, povolání, hygiena a fyzický stav, např. cukrovka [6].

Růst bakterií je dále podpořen přítomností oblečení, které přichází do kontaktu s pokožkou a vytváří teplé a často vlhké prostředí [4]. Růst mikroorganismů v textiliích tak může vést k nepříjemnému zápachu a také ke znehodnocení materiálu oděvů. Studie naznačují, že bakterie mohou přetrvávat na oděvech i po praní s různými pracími prostředky. To umožňuje mikrobiálnímu společenstvu přežívat a způsobovat nežádoucí zápach i v nově vypraných oblečeních, zejména v oblasti podpaží [6].

Co se týče rychlosti množení bakterií, tak ta je specifická pro jednotlivé druhy a závisí na řadě faktorů, včetně teploty, pH, vlhkost, atd. Některé druhy jsou schopny zdvojnásobit svůj počet za 16 minut, zatímco jiné mohou potřebovat i více než 300 minut [7]. V případě rodu Corynebacterium, hlavního viníka zápachu, se doba zdvojení za ideálních podmínek pohybuje okolo 35 minut [7, 8].

Jak je to s lidmi v tramvaji, nelze generalizovat. Někteří jedinci se prostě přirozeně více potí, což vytváří vhodnější prostředí pro množení bakterií a následný vznik zápachu. Pokud si tedy někdo vezme ráno čisté tričko, zpotí se a tričko nosí ještě celý den, odpoledne či večer se již může projevit nechtěný zápach. Mezi jednotlivci se navíc může lišit složení mikroorganismů na kůži. Například bylo zjištěno, že u starších lidí nebo u mužů v porovnání s ženami je vyšší četnost bakterií z rodu Corynebacterium, které způsobují zápach [9]. 

Pro Zeptej se vědce odpovídala Tereza

Zdroje:

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6267001/ 

[2] https://link.springer.com/article/10.1007/s00421-020-04323-7

[3] https://www.cell.com/trends/microbiology/fulltext/S0966-842X(13)00039-5#Summary

[4] https://journals.asm.org/doi/10.1128/aem.01422-14

[5] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022202X1552900X

[6] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S001393512030342X

[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC545149/

[8] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/bit.24616

[9] https://microbiomejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40168-021-01062-5

Odpovídala

(Ústav biochemie a mikrobiologie, VŠCHT Praha)

Odborná recenze:

(Helmholtz Institute for RNA-based Infection Research (Würzburg))

Editace textu:

Štítky: bakterie, pot, zápach