Zápach potu vzniká v důsledku aktivity mikroorganismů, především bakterií, které se nacházejí na povrchu kůže [1]. Samotný lidský pot, tvořený převážně vodou, elektrolyty a organickými látkami, nemá specifickou vůni [2]. Avšak, když dochází k vylučování potu z potních žláz, vzniká vlhké prostředí na povrchu kůže, které v kombinaci s teplotou těla a pH kůže vytváří ideální podmínky pro aktivitu mikroorganismů, zejména bakterií [1]. Příkladem mohou být látky jako 3-methyl-3-sulfanylhexan-1-ol a jeho derivát 3-sulfanylhexan-1-ol, které jsou vylučovány pachovými potními žlázami. Po působení bakteriálních enzymů se zmiňované látky rozpadají a uvolňují se zapáchající merkaptoalkoholy [3]. Jako hlavní bakterie spojované s tvorbou zápachu v lidských podpažích jsou označovány Corynebacterium spp [4].
Mikroorganismy, která se nachází na kůži, se pohybují v rozmezí 100 (např. předloktí) až 107 (např. podpaží) bakteriálních buněk na cm2 [5], reprezentující zhruba 1000 různých druhů, patřících do 19 kmenů. Ke stupni mikrobiální kolonizace na různých místech těla přispívá hodnota pH, vlhkost, teplota a především aktivita a množství žláz. V daném místě jsou pak mikroorganismy už poměrně stabilní, přičemž rozdíly mezi jedinci mohou být způsobeny faktory, jako jsou: věk, pohlaví, genetika, životní styl, používání antibiotik, zeměpisná poloha, imunitní systém, povolání, hygiena a fyzický stav, např. cukrovka [6].
Růst bakterií je dále podpořen přítomností oblečení, které přichází do kontaktu s pokožkou a vytváří teplé a často vlhké prostředí [4]. Růst mikroorganismů v textiliích tak může vést k nepříjemnému zápachu a také ke znehodnocení materiálu oděvů. Studie naznačují, že bakterie mohou přetrvávat na oděvech i po praní s různými pracími prostředky. To umožňuje mikrobiálnímu společenstvu přežívat a způsobovat nežádoucí zápach i v nově vypraných oblečeních, zejména v oblasti podpaží [6].
Co se týče rychlosti množení bakterií, tak ta je specifická pro jednotlivé druhy a závisí na řadě faktorů, včetně teploty, pH, vlhkost, atd. Některé druhy jsou schopny zdvojnásobit svůj počet za 16 minut, zatímco jiné mohou potřebovat i více než 300 minut [7]. V případě rodu Corynebacterium, hlavního viníka zápachu, se doba zdvojení za ideálních podmínek pohybuje okolo 35 minut [7, 8].
Jak je to s lidmi v tramvaji, nelze generalizovat. Někteří jedinci se prostě přirozeně více potí, což vytváří vhodnější prostředí pro množení bakterií a následný vznik zápachu. Pokud si tedy někdo vezme ráno čisté tričko, zpotí se a tričko nosí ještě celý den, odpoledne či večer se již může projevit nechtěný zápach. Mezi jednotlivci se navíc může lišit složení mikroorganismů na kůži. Například bylo zjištěno, že u starších lidí nebo u mužů v porovnání s ženami je vyšší četnost bakterií z rodu Corynebacterium, které způsobují zápach [9].
Pro Zeptej se vědce odpovídala Tereza
Zdroje:
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6267001/
[2] https://link.springer.com/article/10.1007/s00421-020-04323-7
[3] https://www.cell.com/trends/microbiology/fulltext/S0966-842X(13)00039-5#Summary
[4] https://journals.asm.org/doi/10.1128/aem.01422-14
[5] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022202X1552900X
[6] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S001393512030342X
[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC545149/
[8] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/bit.24616
[9] https://microbiomejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40168-021-01062-5