Dotazy a odpovědi

0955 Ovlivnění hmyzu alkoholem v krvi

Dotaz:

Ovlivní komára nebo klíště, pokud hostitel má v krvi alkohol nebo omamnou látku?
žena drbající si ruku

Minutová odpověď:

1)

Po požití alkoholu má hmyz podobné příznaky jako lidé. Dokonce si dokáže vyvinout i závislost.

2)

Výzkum věnující se vlivu alkoholu v krvi hostitele na krevsající parazity je minimální.

3)

Vzhledem k množství alkoholu v naší krvi (nižší jednotky promile) je zásadní ovlivnění krevsajícího parazita nepravděpodobné.

4)

Vliv jiných omamných látek zkoumán nebyl.
žena drbající si ruku

Celá odpověď:

Přestože obecně hmyz alkoholu moc neholduje, jsou i druhy, se kterými byste si přiťuknout mohli. Ne nadarmo se nejvyužívanějšímu hmyzímu modelovému organismu, octomilce, říká vinná muška. Patrně každý ji zná z kuchyně, kde jsme zapomněli zralé ovoce. To je přirozeným stanovištěm octomilek, na němž se krmí a kde kladou vajíčka. Ve zralém ovoci kvasinky přeměňují cukry na alkohol, který octomilky konzumují také. Pokud octomilky spořádají alkoholu příliš, můžeme u nich pozorovat podobné příznaky jako u opilých lidí –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ zprvu poruchy motoriky (pohybových schopností) a zvýšenou aktivitu, později ztrátu orientace až úplné zklidnění [1]. Octomilky dokonce zašly tak daleko, že alkohol využívají jako medicínu proti parazitoidním vosičkám, které kladou vajíčka do jejich larviček. Jelikož je pro vosičky alkohol toxický, larvy octomilek, které konzumují se stravou i alkohol, si zvyšují šanci na přežití [2].

Poruchy s motorikou mají po požití alkoholu i včely, lze si je prohlédnout na tomto videu – https://www.youtube.com/watch?v=rSqknjdKJ3c. U včel byla také pozorována závislost a abstinenční příznaky [3].

Jako další alkohol přitahuje i dřevokazné brouky (angl. ambrosia beetles). Ti pro svou potravu pěstují houby, které nejlépe rostou právě v přítomnosti alkoholu. Brouci jsou pak při vyhledávání vhodných stanovišť lákáni vůní alkoholu, a tudíž se vám může stát, že takový nenasytník skončí ve vaší skleničce [4].

O účincích alkoholu v krvi hostitele na krevsající hmyz se moc neví. Na toto téma byly provedeny dvě studie, při nichž dobrovolníci vypili buďto dvě slabší piva [5], nebo jedno silnější malé [6]. Poté vědci zkoumali přitažlivost dobrovolníků pro komáry. Ačkoliv se obě studie shodují na tom, že konzumace alkoholu skutečně vede k vyšší atraktivitě pro komáry, není jisté, zdali je to právě alkohol, co komáry přitahuje. Ti se běžně orientují podle námi vydechovaného oxidu uhličitého a je možné, že alkohol v těle nastartuje procesy (pocení, vyšší rychlost dýchání a další), které ve větší míře uvolní látky, jež komáry přitahují. Tak jako tak, pár skleniček vás tedy od komářího bodnutí neochrání, spíše naopak.

Na otázku, zdali má alkohol přímý vliv na krevsající hmyz, čili jestli se hmyz alkoholem z krve „opije“, můžeme kvůli výše zmíněnému nedostatku výzkumu tedy odpovědět jen odhadem. Pokud bych tedy měl hádat, tipl bych si, že komárovi či jiným krevsajícím potvůrkám alkohol z naší krve hlavu nezamotá. I při relativně vysoké konzumaci máme v krvi pouze nižší promile alkoholu. Ve zmíněných studiích s octomilkami  [1, 2] a včelami [3] vědci pracovali s koncentracemi alkoholu v řádech procent, což jsou minimálně desetinásobky množství v naší krvi. Proto si dovolím odpovědět, že komára ani klíště alkohol v naší krvi zásadně neovlivní.

Pro Zeptej se vědce odpovídal Matěj

Zdroje:

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11199289/ 

[2] https://doi.org/10.1016/j.cub.2012.01.045 

[3] https://doi.org/10.1098/rsbl.2021.0182 

[4] https://doi.org/10.1073/pnas.1716852115 

[5] https://doi.org/10.1371/journal.pone.0009546 

[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12083361/

Odpovídal

(Entomologický ústav, Biologické Centrum AV ČR, Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity)

Odborná recenze:

(Výzkumný ústav rostlinné výroby v.v.i.)

Editace textu:

Štítky: alkohol, hmyz, příroda