Dotazy a odpovědi

Co způsobuje zápach moči po konzumaci chřestu?

Datum odpovědi: 31. 5. 2023

681

Dotaz:

Která látka či reakce způsobuje tak specifický zápach moči po konzumaci chřestu?
Zdroj obrázku: Canva

Minutová odpověď:

1)

Za zápach moči jsou zodpovědné sirné sloučeniny obsažené v chřestu.

2)

Sirné sloučeniny nejsou specifické pro chřest, jiná zelenina je obsahuje také.

3)

Vnímání tohoto zápachu je podmíněno geneticky, někomu nesmrdí.
Zdroj obrázku: Canva

Celá odpověď:

Za zápach moči po pojídání chřestu nebo i jiných typů zeleniny (růžičková kapusta, česnek, durian) jsou zodpovědné hlavně látky obsahující síru [1]. Sloučeniny síry jsou přirozenou součástí bílkovin, konkrétně jde o aminokyseliny cystein a methionin. Různé organismy pak obsahují různé množství jiných sloučenin obsahujících síru, z důvodu chemických vlastností těchto látek – jsou to často antioxidanty, vážou na sebe těžké kovy a umožňují jejich vyloučení z těla a nebo působí jako toxiny odrazující predátory [2, 3].

Chřest obsahuje kyselinu asparagusovou (neplést s kyselinou asparagovou), ve které najdeme hned dva atomy síry. Metabolismus této látky dává vzniknout lehkým těkavým (rychle se vypařujícím, takže je cítíme, i když jich není moc)  sloučeninám, které pak způsobují zápach moči – methanthiol (také má částečně na svědomí zápach z úst), dimethylsulfid, dimethylsulfoxid a další [4, 5]. Tyto látky se v moči objeví asi po půl hodině od pozření chřestu [6].

Zajímavostí je, že vnímavost pro tyto pachy je geneticky podmíněná a ne každý je cítí nebo vnímá jako nepříjemný zápach. Pro někoho může jít o příjemnou nasládlou vůni a někdo je necítí vůbec [7]. Existují dvě možná vysvětlení tohoto jevu, která jsou zřejmě obě pravdivá. Někomu chybí enzymy zodpovědné za vstřebání a zpracování asparagusové kyseliny, takže k tvorbě páchnoucích látek vůbec nedojde. Někomu zase naopak chybí receptory potřebné k detekci zápachu těchto látek, takže je vůbec necítí [5]. 

Pro Zeptej se vědce odpovídal Vojta

Zdroje:

[1] https://www.compoundchem.com/2014/02/10/why-does-asparagus-make-urine-smell-the-chemistry-of-asparagus/

[2] https://synapse.koreamed.org/upload/synapsedata/pdfdata/0069ymj/ymj-45-776.pdf

[3] https://en.wikipedia.org/wiki/Metallothionein

[4] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S003194221300352X?via%3Dihub

[5] https://academic.oup.com/chemse/article/36/1/9/442551

[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6617763/

[7] https://academic.oup.com/chemse/article/36/1/9/442551

Odpovídal

(Ústav molekulární biologie (ZMBH), Univerzita v Heidelbergu & Zoologický ústav, Technologický institut v Karlsruhe (KIT))

Odborná recenze:

(INM-Leibniz-Institut für Neue Materialien )
Štítky: chřest, moč, zápach

Mohlo by se vám líbit: