Dotazy a odpovědi

Jak moc škodlivé látky vznikají opékáním Marshmallows na ohni?

Datum odpovědi: 16. 4. 2023

588

Dotaz:

Chtěl bych se zeptat, co vzniká za látky, když si děti nad ohněm opékají Marshmellow a jak moc to může být škodlivé.
Zdroj obrázku: Canva

Minutová odpověď:

1)

Opékání čehokoliv může vést ke karcinogenním látkám.

2)

Riziko při opékání marshmallows není vyšší než u jiných potravin.
Zdroj obrázku: Canva

Celá odpověď:

Cukrovinky marshmallows (česky též žužu) jsou složené zejména z cukrů a želatiny [1, 2]. Ačkoliv neexistují studie, které by se zaměřovaly konkrétně na marshmallows, víme, že v určitých typech jídel může dojít k takzvané Maillardově reakci mezi aminokyselinami a sacharidy [3, 4]. Tato reakce stojí za tmavnutím věcí během pečení a grilování. V průběhu této reakce může vznikat i akrylamid, který je označován za pravděpodobný karcinogen [5]. Dle dat Světové zdravotnické organizace (WHO – World Health Organization) se nejvíce akrylamidu vyskytuje v brambůrkách, opékaných cereáliích, sušenkách a dalších podobných opékaných potravinách [6]. Je však třeba dodat, že ve všech zmíněných potravinách je obsah akrylamidu průměrně v řádu jednotek až stovek mikrogramů na kilogram potraviny, tedy poměrně malé množství, jelikož rakovinotvorný nebo jinak toxický efekt by byl pozorován až při požití desítek miligramů [7]. Pokud si tedy občas dopřejeme pečivo, cereálie, sušenky či brambůrky, opékané marshmallows nás akrylamidem neohrozí více než zmíněné typy potravin. 

Co se týče samotného opékání, v závislosti na palivu a dokonalosti spalování se mohou do kouře uvolňovat polycyklické aromatické uhlovodíky, tzv. PAU, které jsou karcinogenní [8]. Obecně jich vzniká více, pokud používáme dřevo, a méně, pokud opékáme na dřevěném uhlí. Samozřejmě tedy záleží i na tom, co opékáme, protože PAU jsou rozpustnější v tucích, a tučná masa či uzeniny jich tedy nalapají více než předmětný marshmallow.

Na základě dostupných informací se tedy dá říct, že opékání marshmallows nepředstavuje zvýšené riziko rakoviny oproti jiným grilovacím aktivitám nebo smaženým potravinám.

Pro Zeptej se vědce odpovídal Adam

Zdroje:

[1] https://www.acs.org/education/resources/highschool/chemmatters/past-issues/2021-2022/february-2022/what-is-in-marshmallows.html

[2] https://nakup.itesco.cz/groceries/en-GB/products/2001000011407

[3] https://en.wikipedia.org/wiki/Maillard_reaction

[4] https://www.nature.com/articles/419449a

[5] https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/42563/9241562188.pdf?sequence=1&isAllowed=y

[6] https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/acrylamide-fact-sheet

[7] https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/corporate_publications/files/acrylamide150604.pdf

[8] https://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/jf00118a049

Odpovídal

(Ústav organické chemie a biochemie AV ČR)

Odborná recenze:

(Ústav experimentální medicíny AV ČR)

Editace textu:

(Ústav analytické chemie, VŠCHT Praha)
Štítky: cukr, oheň, potraviny

Mohlo by se vám líbit: