Dotazy a odpovědi

Jak vybrat krabičku na ovoce?

Datum odpovědi: 26. 10. 2025

1667

Dotaz:

Co je pravdy na tom, že ovoce by se nemělo dávat do nerezových krabiček? Že plastové jsou na skladování ovocných svačinek lepší?
Zdroj obrázku: Canva

Minutová odpověď:

1)

Nerezové i plastové krabičky jsou pro skladování ovoce bezpečné.

2)

Důležité je používat krabičky přímo určené ke skladování potravin.

3)

Ani jeden z těchto materiálů nemá vliv na obsah živin a vitamínů v ovoci.

4)

Výhodou nerezové oceli je dlouhá životnost, výhodou plastových krabiček je praktičnost a cena.
Zdroj obrázku: Canva

Celá odpověď:

Ovoce můžete bezpečně skladovat jak v nerezových, tak i plastových krabičkách. Tyto materiály kvalitu skladovaného ovoce významně neovlivní. Je důležité zdůraznit, že je nutné používat pouze krabičky přímo určené ke skladování potravin [1]. Požadavky na materiály, které přichází do styku s potravinami, jsou v Česku poměrně přesně stanoveny vyhláškou č. 38/2001 Sb., která se soustředí na to, jaké materiály lze použít, a stanovuje přísné limity pro uvolňování látek, které mohou poškodit zdraví [2]. 

Kdysi se používal hliník

Pokud jsou na krabičky použity jiné materiály, například některé slitiny hliníku, může to již ovlivnit kvalitu ovoce. Tradovaná informace o tom, že používání kovových krabiček na potraviny není vhodné, nejspíš pochází z dob, kdy se pro tento účel používal téměř čistý hliník. U něj totiž při delším kontaktu s kyselými potravinami (například nakrájeným ovocem) může docházet k uvolňování nežádoucích látek [3].

Nicméně pojďme se podívat na některé rozdíly, které mezi nerezovými a plastovými krabičkami najdeme (a nenajdeme). „Nerez“ a „plast“ u krabiček na skladování potravin obvykle znamenají potravinářskou nerezovou ocel a polypropylen (označení PP) –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ten je z plastů používán nejčastěji.

Opakovaně se objevují dotazy na změny složení živin v ovoci, uvolňování nežádoucích látek z krabiček či na jejich hygienu.

Ovlivňuje materiál množství vitamínů?

Samotný materiál krabičky nemá na obsah vitamínů a dalších živin v ovoci vliv. K obsahu vitaminu C při kontaktu s nerezovou ocelí si můžete více přečíst v předchozí odpovědi ZsV č. 215 (sekce Další čtení).

Rozklad vitamínů probíhá hlavně vlivem světla, kyslíku, teploty a času. To, zda je krabička nerezová nebo plastová, na tomto procesu nic nemění [4]. Rozdíl může být maximálně v rychlosti změny teploty ihned po vložení do lednice, což ale na živiny nemá prakticky žádný vliv.

Která krabička se lépe čistí?

Nerez má hladký povrch, takže se velmi snadno čistí a je tedy menší šance, že se na něm zachytí zbytky jídla a dojde k množení nežádoucích bakterií. Plast je měkčí a časem se může poškrábat, takže se pak hůře čistí a snáze se na něm usazují zbytky potravin. Přesto při důkladném mytí zůstává bezpečný. Z hygienického hlediska je však nerezová ocel dlouhodobě spolehlivější, a pokud výrobky z ní používáme dlouhodobě, tak i méně zatěžuje životní prostředí [5].

Je riziko, že se z krabičky uvolní škodlivé látky?

Nerezová ocel určená pro potraviny je odolná vůči kyselinám z ovoce a neuvolňuje významné množství kovů (hovoříme o režimech používání nerezového nádobí, při kterých se v nádobí nevaří, tedy např. o skladování potravin v nerezových krabičkách) [6, 7]. Polypropylen je chemicky inertní, ale zvláště při vysokých teplotách nebo u mastných a kyselých jídel se z něj mohou při dlouhodobém používání uvolnit stopy stabilizátorů či jiných přísad [1]. U studeného ovoce to nehrozí. Mechanická odolnost je u nerezu prakticky neomezená, zatímco plast se časem poškrábe a může nasáknout pachy z potravin. Plastové krabičky je tedy potřeba časem vyměnit. 

Dobré je myslet i na uvolňování malých částeček plastů, tzv. mikroplastů. U krabiček netvoří velký problém, protože se v nich obvykle plast nepoškodí. Šířeji se k tématu mikroplastů vyjadřujeme v odpovědích ZsV č. 1316, 1519 a 1600.

Orosí se ovoce v plastu a nerezu jinak?

Vlhkost uvolněná z ovoce se sráží v obou typech krabiček podobně. Materiál v tom tedy nehraje podstatnou roli, klíčové je spíše ovoce před uložením dobře osušit. Rozdíl je jen v počátečních minutách po uložení do lednice, kdy se nerezová krabička ochladí rychleji než plastová a na jejích stěnách se rychleji vytvoří kapičky vody. Při běžné době skladování (hodiny či dny) toto nemá žádný zásadní vliv na kvalitu ovoce.

Shrnutí

Nerezové i plastové krabičky jsou pro skladování ovoce bezpečné a nejsou mezi nimi zásadní rozdíly. Volba, jestli budeme používat plastovou nebo nerezovou krabičku, záleží hlavně na praktičnosti a účelu použití. Hlavním doporučením je používat krabičky vyrobené z materiálů, které jsou přímo určené pro styk s potravinami.

Pro Zeptej se vědce odpovídala Olga

Zdroje:

[1] https://doi.org/10.1080/10408690490424621

[2] https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2001-38

[3] https://doi.org/10.1080/09603123.2022.2030677

[4] https://doi.org/10.1002/1521-3803(20001201)44:6<451::AID-FOOD451>3.0.CO;2-5

[5] https://doi.org/10.4491/eer.2024.722

[6] https://doi.org/10.1116/1.4934628

[7] https://doi.org/10.1021/jf402400v

Další čtení prověřené autorkou:

Dotaz č. 215: https://zeptejsevedce.cz/dotazy-a-odpovedi/215-krajeni-ovoce-kovovym-nozem/

Dotaz č. 1316: https://zeptejsevedce.cz/dotazy-a-odpovedi/jsou-v-ovoci-a-zelenine-mikroplasty/

Dotaz č. 1519: https://zeptejsevedce.cz/dotazy-a-odpovedi/jsou-plastova-kuchynska-prkenka-hygienictejsi-nez-drevena/

Dotaz č. 1600: https://zeptejsevedce.cz/dotazy-a-odpovedi/jak-dostat-mikroplasty-pryc-z-naseho-tela/

Odpovídala

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Ústav biotechnologie

Odborná recenze:

Ústav chemických procesů AV ČR

Mohlo by se vám líbit: