Dotazy a odpovědi

Je zapíjení jídla nezdravé?

Datum odpovědi: 31. 7. 2025

1583

Dotaz:

Našel jsem tento titulek: „Zapíjíte jídlo vodou? Děláte velkou chybu a riskujete své zdraví!“ Už se cítím z těchto informací úplně zmaten. To aby se člověk už bál i napít po jídle. Je toto pravda? Nebo je to zase nějaká influencerská senzacechtivost? Zdroj: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/313787-zapijite-jidlo-vodou-delate-velkou-chybu-a-riskujete-sve-zdravi
Zdroj obrázku: Canva

Minutová odpověď:

1)

Pití vody během jídla pravděpodobně nenarušuje trávení tak, jak se dříve předpokládalo.

2)

Studie ukazují, že příjem vody před jídlem může snížit energetický příjem díky navození pocitu sytosti.

3)

Žaludek si dokáže poradit s mírným ředěním trávicích šťáv.

4)

Voda může podpořit trávení, polykání, hydrataci i vyprazdňování.

5)

Příjem vody během jídla není škodlivý, pokud není nadměrný.
Zdroj obrázku: Canva

Celá odpověď:

Uvedený článek se skutečně věnuje velmi kontroverznímu tématu. Je však důležité si uvědomit, že ačkoliv titulek může působit alarmujícím dojmem, samotný obsah spíše upozorňuje na rizika spojená s nadměrným množstvím vody – nikoliv na škodlivost pití vody jako takového. 

Tradiční pohled s dlouhou historií, který nedoporučuje pít vodu během jídla či bezprostředně po něm, je založen na několika argumentech. Mezi ně patří například ředění žaludečních šťáv a enzymů, narušená tvorba slin nebo možné nadýmání. Zda je trávení příjmem vody během jídla negativně ovlivněno, to však moderní výzkumy dosud jednoznačně nepotvrdily ani nevyvrátily. Vylučování trávicích šťáv je totiž podmíněno řadou faktorů, mimo jiné teplotou či množstvím vody. Zásadní roli hraje i složení samotného jídla.

Vliv příjmu vody na trávení

Bylo prokázáno, že příjem studené vody snižuje pohybovou aktivitu žaludku a zároveň zpomaluje jeho vyprazdňování. Potlačení žaludeční pohyblivosti může vést i ke snížení energetického příjmu, jelikož ovlivňuje pocit nasycení [1]. Tento efekt může být využit jako strategie pro kontrolu tělesné hmotnosti. Nevzniká však pouze díky konzumaci studeného nápoje, ale obecně v důsledku pití tekutin před jídlem. To potvrzují mnohé studie. Lidé, jimž byla poskytnuta voda před jídlem, zkonzumovali méně potravy než ti, kteří pili vodu během jídla nebo až po něm [2].

Co se týče problematiky ředění žaludečních šťáv a enzymů – i když voda může ovlivnit koncentraci žaludečních kyselin, nedochází k zásadnímu narušení trávení. Žaludek je totiž schopen tuto změnu rychle vyrovnat [3]. Navíc byly provedeny experimenty, které naopak poukázaly na pozitivní účinky příjmu vody na trávení. Voda stimuluje tvorbu žaludečních a dalších trávicích šťáv a zároveň snižuje energetické nároky organismu, jelikož tělo nemusí vytvářet další tekutiny na ředění potravy. Takové zředění může enzymatickým reakcím a vstřebávání dokonce napomáhat [4]. Pití vody může také usnadnit polykání, podpořit správnou funkci trávicího traktu díky hydrataci a pomoci předejít zácpě [5].

Skutečnost, že pití vody během jídla nenarušuje trávicí proces a v tomto konkrétním případě ani vstřebávání sacharidů, potvrdila také studie, která hodnotila působení souběžného příjmu vody a jídla na hladiny krevní glukózy a inzulinu u pacientů s diabetem 2. typu. U zdravých jedinců funguje udržování hladiny cukru v krvi efektivněji než u diabetiků, lze tedy s vysokou pravděpodobností předpokládat, že u osob bez těchto zdravotních komplikací bude mít přijatá voda stejný dopad – tedy žádný [6]. Je však třeba zdůraznit, že i voda by měla být konzumována s mírou. Nadměrné množství může vést k nepříjemným pocitům a nadýmání [4].

Závěrem lze říci, že k dané problematice existuje mnoho protichůdných názorů. Prováděné studie se navíc zaměřují spíše na vliv příjmu vody na míru sytosti než na samotný průběh trávení. Každý jedinec je však jiný, má odlišné potřeby, a proto se na každého mohou vztahovat různá doporučení.

Pro Zeptej se vědce odpovídala Denisa

Zdroje:

[1] https://doi.org/10.1007/s00394-018-1888-6 

[2] https://doi.org/10.7762/cnr.2018.7.4.291 

[3] https://doi.org/10.1007/s10620-008-0301-3 

[4] https://doi.org/10.1001/jama.2011.1910 

[5] https://doi.org/10.1038/ejcn.2009.111 

[6] https://doi.org/10.1093/ajcn/52.3.515 

Odpovídala

Odborná recenze:

(Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta)

Editace textu:

(Ústav analytické chemie, VŠCHT Praha)

Mohlo by se vám líbit: