Dotazy a odpovědi

Kolik probiotik lze získat z kefíru nebo jogurtu?

1396

Dotaz:

Už dlouho nad tím uvažuju a mohli byste mi pomoct to rozlousknout. Všude se často doporučujou probiotika. Když ale doma pravidelně pijeme kefír, není těch probiotik z kefíru a jogurtu prostě dost? Jde někde spočítat/najít nějaké jednotky těch získaných probiotik z „léků“ a ze stravy?
Jogurt a probiotika

Minutová odpověď:

1)

Probiotika jsou prospěšné mikroorganismy, které mohou pozitivně ovlivnit zdraví.

2)

Vliv probiotik je závislý na mnoha faktorech, zvláště zdravotním stavu jednotlivce, typu probiotik apod.

3)

Kefír a jogurt probiotika obsahují, ale přesný počet závisí na způsobu výroby a nelze jej jednoduše určit.
Jogurt a probiotika

Celá odpověď:

Probiotika

Probiotika, tedy dle definice prospěšné bakterie, které při podávání přispívají ke zdraví hostitele [1], jsou v poslední době často diskutovaným tématem. Existují různé typy probiotických doplňků, které na obalu uvádějí konkrétní obsah probiotik. Na druhé straně fermentované (kvašené) potraviny jako kefír a jogurt rovněž obsahují prospěšné bakterie, avšak přesný počet bývá obtížně zjistitelný. Důležitou otázkou je, jaký vliv má pravidelná konzumace těchto potravin na složení našeho střevního mikrobiomu a celkové zdraví.

Počet probiotik v doplňcích stravy a mléčných výrobcích

Jak se vlastně dají probiotika v jogurtu či kdekoliv jinde spočítat? V označení některých probiotických doplňků najdeme nejčastěji číslo CFU (z anglického „Colony Forming Units“, tedy „kolonie tvořící jednotky“). CFU je měrná jednotka používaná k vyjádření počtu živých mikroorganismů (v tomto případě probiotických bakterií). Zjednodušeně – jedna CFU odpovídá jedné buňce v původním vzorku, která má schopnost se množit a vytvářet kolonii na pevné živné půdě v laboratorních podmínkách. Čím vyšší je CFU, tím více živých bakterií by mělo být v produktu přítomno. Pokud je na probiotickém doplňku uvedeno například 5 × 109 CFU, znamená to, doporučená denní dávka obsahuje přibližně 5 miliard probiotických bakterií schopných tvořit kolonie.

U probiotických doplňků stravy je tedy toto číslo uvedeno. V potravinách, jako je kefír nebo jogurt, jsou také probiotika přítomna, ale konkrétní číslo CFU u daného výrobku získáme jen obtížně (pokud si doma nechcete zařídit mikrobiologickou laboratoř). Obsah probiotik se bude také lišit v závislosti na výrobci, způsobu přípravy a uskladnění a typu kefíru či jogurtu. Podle studií porce mléčného kefíru (250 ml) obsahuje od stovek miliard až po několik bilionů živých probiotických bakterií [2]. V běžném jogurtu o stejné porci je probiotických bakterií o něco méně, desítky až stovky miliard [3].

Probiotika a zdraví

Důležité je říct, že zatím neumíme odpovědět na otázku, jakým přesně způsobem nám probiotika pomáhají, a tedy nelze ani přesně definovat, jaká probiotika užívat [4]. Zde si ale můžeme vzít na pomoc jiný typ vědeckých studií a podívat se na vliv dlouhodobého příjmu fermentovaných potravin (kefír, jogurt apod.). Tyto studie většinou vedou k závěru, že pravidelný příjem těchto fermentovaných potravin skutečně pozitivně ovlivňuje lidské zdraví [5]. Bylo zjištěno, že ve srovnání s lidmi, kteří fermentované potraviny nejedí, mají konzumenti vyšší zastoupení prospěšných bakterií (Lactobacillus, Bifidobacterium) a také jejich vyšší rozmanitost, která je spojována s vyšší odolností vůči trávicím obtížím. Užívání těchto produktů má vliv na celou řadu onemocnění [1, 5].

Nicméně celá otázka má mnoho dalších háčků než jen celkový počet probiotických mikroorganismů. Vlastnosti probiotik závisí nejen na počtu, ale i na druhu: mezi ty známější z potravinových doplňků patří bakterie Lactobacillus rhamnosus nebo Bifidobacterium longum. V kefíru na rozdíl od toho nalezneme např. Lactobacillus kefiri, Lactobacillus caseiLactococcus lactis [6].

Je potřeba také zdůraznit, že se velmi liší výsledky při užívání probiotik a) dlouhodobě u zdravých jedinců, b) při preventivním použití (např. při léčbě antibiotiky), c) při použití při akutních obtížích. Výzkum nám zatím nedává jednoznačné závěry při srovnání těchto přístupů, což dále vede k tomu, že nelze přesně doporučit, za jakých okolností a jaká probiotika užívat. Hraje zde roli mnoho faktorů, jako je přežití probiotik při průchodu trávicím traktem, zacílení kmenů probiotik na různé obtíže. Zásadní je i aktuální stav daného člověka (zdravotní stav, složení mikrobiomu) [7].

Shrnutí

Závěrem bych shrnula, že i když probiotika mohou mít prospěšný vliv na zdraví trávicího traktu, výsledky výzkumu nepřinášejí zcela jednoznačné důkazy o jejich přínosech pro zdravé jedince. Klíčovým faktorem je nejen počet probiotických mikroorganismů, ale také jejich druh a specifické vlastnosti. Doporučení ohledně užívání probiotických doplňků by proto měla být vždy přizpůsobena danému jednotlivci a stanovena na základě jeho aktuálního zdravotního stavu a specifických potřeb. Dlouhodobá konzumace fermentovaných potravin, jako jsou kefír a jogurt, rozhodně může přispět k udržení zdravé střevní mikroflóry. 

Text není lékařskou radou.

Pro Zeptej se vědce odpovídala Olga

Zdroje:

[1] https://doi.org/10.2146/ajhp090168

[2] https://doi.org/10.1016/j.foodres.2010.04.031

[3] http://doi.org/10.3168/jds.2017-12640 

[4] https://doi.org/10.3390/microorganisms12020234

[5] https://doi.org/10.1093/nutrit/nuaa013 

[6] https://doi.org/10.3389%2Ffmicb.2016.00647 

[7] https://doi.org/10.1371/journal.pone.0034938

Odpovídala

(Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Ústav biotechnologie)

Odborná recenze:

(Stanford University, School of Medicine)

Editace textu:

Mohlo by se vám líbit: