Dotazy a odpovědi

Zkysne polévka po bouřce?

Datum odpovědi: 7. 12. 2024

1248

Dotaz:

Kazí se opravdu ve větší míře potraviny (polévky), když přijde bouřka? Nebo je to náhoda? Pokud se to opravdu stává, jaký je důvod? https://x.com/DitkaDoditka/status/1794792248116207940
Zdroj obrázku: Canva

Minutová odpověď:

1)

Za kažení potravin mohou mikroorganismy. To dříve lidé nevěděli, pozorovali ale častější kažení potravin při bouřce.

2)

Samotná bouřka (hromy a blesky) potraviny nekazí, ale atmosférické podmínky (teplo, vlhko), za kterých probíhá, jsou vhodné pro růst mikroorganismů, které pak způsobují kažení potravin.
Zdroj obrázku: Canva

Celá odpověď:

Kažení potravin při bouřce se traduje již několik staletí – našla jsem vědecký článek zabývající se tímto tématem z konce 19. století [1]. V 19. století také Louis Pasteur přišel na to, že za kvašení potravin jsou zodpovědné mikroorganismy (bakterie, kvasinky či plísně), a vypracoval metodu tepelné sterilizace, tzv. pasterizace, kdy zvýšením teploty dochází k usmrcení mikroorganismů, a potraviny jsou tak odolnější vůči kažení.

Dříve lidé nevěděli, že kažení potravin způsobují mikroorganismy, pouze pozorovali zvýšenou kazivost potravin (mléka, polévky) při bouřce. Pozdější teorie to zdůvodňují elektrickými výboji, které se při bouřce vyskytují, nicméně to bylo vyvráceno [2, 3].

Ale jak se říká, na každém šprochu pravdy trochu. Je opravdu možné, že lidé dříve pozorovali kysnutí mléka či polévky při bouřce, pravděpodobně to však bylo způsobeno počasím, které bouřku většinou doprovází, tedy vlhko a teplo, což je pro většinu mikroorganismů ideální [4]. Mikroorganismy se pak množí a dochází ke zkysnutí potravin. 

V dnešní době technických vymožeností, jako lednice a mrazáky, a vysokých nároků na nezávadnost potravin, kdy v obchodě koupíte pouze mléko ošetřené pasterizací či UHT (což je obdoba pasterizace, jen za vyšší teploty po kratší čas), už si kysnutí za bouřky téměř nevšimnete. Pokud by si člověk ale koupil nepasterizované mléko třeba u sedláka či vařil polévku před bouřkou a zapomněl je uklidit do lednice, je kvůli počasí vyšší šance, že se zkazí.

Pro Zeptej se vědce odpovídala Henrietta

Zdroje:

[1] https://doi.org/10.1126/science.ns-17.425.178 

[3] https://academic.oup.com/bjrrss/article-abstract/10/38/9/7647786

[4] https://doi.org/10.1002/ciuz.202010005 

Další čtení prověřené autorem:

[2] https://www.scientificamerican.com/article/lightning-and-milk/

Odpovídala

(Ústav biochemie a mikrobiologie, VŠCHT Praha)

Odborná recenze:

(Fyzikální fakulta Vídeňské univerzity a Max Perutz Laboratoře)

Editace textu:

Mohlo by se vám líbit: