Dotazy a odpovědi

Přežije resveratrol v červeném víně proces vaření?

Datum odpovědi: 14. 7. 2025

1507

Dotaz:

Rád bych se zeptal na resveratrol v červeném víně, zda „přežije“ i proces vaření, když si udělám k Vánocům svařené víno.
Zdroj obrázku: Canva

Minutová odpověď:

1)

Resveratrol je rostlinná látka vyskytující se v malém množství v červeném víně.

2)

Jeho domnělá zdravotní prospěšnost nebyla ani po 30 letech výzkumu potvrzena.

3)

Podle dostupných dat je při standardní přípravě svařáku pokles obsahu resveratrolu jen mírný.
Zdroj obrázku: Canva

Celá odpověď:

Resveratrol je malá molekula vytvářená některými rostlinami včetně vinné révy jako obrana proti bakteriím a plísním [1]. V roce 1991 se rozšířila domněnka, že resveratrol přítomný v červeném víně je zodpovědný za tzv. francouzský paradox, tedy lepší zdraví a delší život Francouzů v porovnání s Angličany při srovnatelné konzumaci živočišných tuků.

Resveratrol je v porovnání s příbuznými molekulami (polyfenoly) poměrně odolný k vlivu tepla, zvláště krátkodobému a v kyselém prostředí, což jsou podmínky přípravy svařeného vína. Publikovaná studie [2] ukázala, že po 60 sekundách zahřívání vinné šťávy s resveratrolem na teplotu 100 °C a po 40 minutách zahřívání na teplotu 60 °C nedošlo vůbec k žádnému poklesu jeho koncentrace. Jiná studie ukázala, že po 24 hodinách zahřívání červeného vína na teplotu 30 °C klesl jeho obsah na polovinu. Dost záleží na přítomnosti kovů, pro zachování resveratrolu je šetrnější použít smalt než nerez [3]. Nenašel jsem studii, která by se přímo snažila zkoumat pokles obsahu resveratrolu při přípravě svařáku.

Třicet let zkoumání prospěšnosti resveratrolu

Co je však naprosto zásadní – posledních 30 let intenzivního výzkumu zpochybnilo úplně všechny původní představy o prospěšnosti resveratrolu:

  1. Původní studie popisující francouzský paradox obsahovala přinejmenším dvě technické chyby, takže francouzský paradox je vlastně statistickým omylem, nikoliv skutečným jevem [4].
  2. Alkohol je v současné době považován za nezdravý v jakémkoliv množství.
  3. Kvalitně provedené a seriózně hodnocené studie na lidech konzumujících tabletky s resveratrolem (až 1000× vyšší množství než v lahvi vína) nenalezly žádné příznivé účinky resveratrolu na zdraví, např. [5]. Jinak je ale odborná literatura zaplevelena obřím množstvím nekvalitních prací, které dále od resveratrolu slibují zázraky na základě nepřesvědčivých důkazů.
  4. Výzkum resveratrolu byl poznamenán minimálně dvěma skandály, kdy badatelé ve snaze proslavit se a vydělat peníze prokazatelně falšovali výsledky svého výzkumu [6, 7].

Představa, že konzumace červeného vína je zdravá a může za to resveratrol, zůstala bohužel v populárních a komerčních sděleních i obecném povědomí hluboce zakořeněná. Živí ji zřejmě komerční zájmy producentů vína a resveratrolových tabletek, psychologické pouto lidí k alkoholu a touha po jednoduchém léku oddalujícím stárnutí. Výzkum resveratrolu ale běží dál, naděje trvá, jen tu konzumaci červeného si musíme zdůvodnit jinak. 

Protože problematika resveratrolu je velmi komplikovaná, plná komerčních zájmů, naděje i vědeckých podvodů, odkazuji zájemce o podrobnější příběh na články uvedené v sekci Další čtení prověřené autorem.

Pro Zeptej se vědce odpovídal Jaroslav

Zdroje:

[1] https://doi.org/10.1111/j.1439-0434.1995.tb00246.x 

[2] https://doi.org/10.2298/ABS1401323L 

[3] https://doi.org/10.1016/j.foodres.2020.109068

[4] https://doi.org/10.1136/bmj.318.7196.1471

[5] https://doi.org/10.1002/14651858.CD011919.pub2 

[6] https://blogs.nature.com/news/2013/03/gsk-absorbs-controversial-longevity-company.html

[7] https://retractionwatch.com/2012/01/11/uconn-resveratrol-researcher-dipak-das-fingered-in-sweeping-misconduct-case/

Další čtení prověřené autorem:

https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2018/cislo-12/je-resveratrol-opravdu-lek-proti-starnuti.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Resveratrol

https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2020/cislo-12/skodi-nebo-prospiva.html

Odpovídal

(Ústav biochemie a mikrobiologie, Fakulta potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha)

Odborná recenze:

(Technion – Israel Institute of Technology, Ústav fyzikální chemie VŠCHT Praha)

Editace textu:

Štítky: vaření, víno
Kategorie: Fyzika a chemie

Mohlo by se vám líbit: