Představa, že sklenka alkoholu během jídla napomáhá rychlejšímu trávení, je rozšířená napříč mnoha zeměmi. Ať už jde například o tradiční pivo po kachně v Česku, nebo calvados podávaný jako digestiv v Normandii. O to překvapivější je zjištění, že alkohol může ve skutečnosti trávicí proces spíše zpomalit.
Pokud sníme tučné jídlo, už v ústech vedle mechanického mělnění dochází k prvnímu štěpení tuků enzymem lipázou (v tomto případě jazykovou). Dále se tuky dostávají jícnem do žaludku, kde dochází k jejich dalšímu mělnění a štěpení lipázami. Zde mohou tuky ležet velmi dlouho (uvádí se až šest hodin) a pocit plnosti je dán právě napětím stěny žaludku a začátku tenkého střeva. Pro slehnutí je tedy třeba dostat potravu ze žaludku dále do tenkého střeva [1, 2].
Může nám s tím tedy pomoct alkohol?
Pokud bychom předpokládali, že tou složkou usnadňující trávení je samotný etanol (líh), můžeme porovnávat pití alkoholického a nealkoholického piva. V takovém případě se ale ukazuje, že v tom žádný rozdíl není. Nestane se tedy, že by se nám po alkoholickém pivu vytrávilo rychleji než po nealkoholickém [3].
Mohou za to tedy jiné složky piva?
Polští vědci porovnávali plnost žaludku po požití piva, vína, whiskey a sladkého nápoje jako kontroly. Dále měřili i vyprazdňování žlučníku. Jak zjistili, vyprazdňování žaludku se pitím jakéhokoliv z testovaných alkoholických nápojů zpomalilo. Zpomalovalo se i vyprazdňování žlučníku, které urychluje trávení tuků v tenkém střevě, ze všech nápojů ho dokonce zpomalovalo nejvíce pivo [4].
Dá se tedy říct, že pokud zapijeme tučné jídlo pivem, tak nejenže do sebe dostáváme celkem dost kalorií navíc, ale ještě nám bude těžko delší dobu. K obdobným závěrům dospěla i řada dalších studií, ať už s japonským švestkovým vínem [5], nebo německá studie s pivem a vínem [6]. Když porovnáme pivo s roztokem obsahujícím stejné množství etanolu, ukáže se, že zpomalují trávení stejně. Zdá se tedy, že právě etanol je látkou, která brzdí vyprazdňování žaludku [4].
A pokud byste chtěli argumentovat, že urychlit trávení umí jen plzeňské pivo, což se taky traduje, tak vás i tady zklamu – zmiňovaní polští vědci používali ke studii právě to plzeňské.
Závěr
Závěrem lze říct, že pitím jakéhokoliv alkoholického nápoje své trávení zpomalíme a paradoxně se budeme cítit plní déle, než když si k tučnému jídlu dáme vodu.
Pro Zeptej se vědce odpovídala Katka
Zdroje:
[1] Lukáš Karel, Pokorný J, and Kolektiv, Gastroenterologie a hepatologie. 2007.
[2] Stanislav Trojan, Lékařská fyziologie. 2008.
[3] https://doi.org/10.1111/bcp.15297
[4] https://doi.org/10.1007/s00535-013-0752-y