Dotazy a odpovědi

0271 Jak strava do 1 roku ovlivní inteligenci dítěte?

Dotaz:

Rada by som sa opytala ako velmi a ci vobec strava miminiek do prveho roka ovplyvnuje inteligenciu dietata.

Minutová odpověď:

Celá odpověď:

Ze současných poznatků vyplývá, že mezi stravou v kojeneckém věku a inteligencí dítěte existuje určitá souvislost. Pozitivní vliv na správný vývoj nervové soustavy má jak mateřské mléko, tak některé složky běžné stravy. Jedná se zejména o polynenasycené mastné kyseliny, které se přímo podílejí na výstavbě a funkci nervových buněk. Dále je třeba myslet na to, že nervová soustava je velmi úzce propojena se střevní mikroflórou. Druhové složení střevní mikroflóry je závislé na typu stravy – např. mikroflóra vegetariánů je odlišná od mikroflóry lidí s masitou stravou. Střevní mikroorganismy přitom uvolňují různé látky, které následně ovlivňují celý lidský organismus včetně nervové soustavy. Správný jídelníček dítěte by měl tedy obsahovat v dostatečném množství také potraviny, které obsahují látky podporující optimální druhové složení střevní mikroflóry.  

Pro správný vývoj nervové soustavy je důležitý příjem všech uvedených látek nejen během kojeneckého věku, ale také během prenatálního období (vývoje plodu). Dostatečné množství těchto potřebných látek by tak mělo být zastoupeno jak ve stravě těhotných, tak i kojících maminek.

Je také důležité dbát nejen na to, co by měl dětský jídelníček obsahovat, ale zejména na to, co by obsahovat neměl. Je vhodné co nejvíce omezit příjem potravin obsahujících kuchyňskou sůl a cukr (řepný a třtinový cukr jsou z nutričního hlediska stejné, jen třtinový se dováží z velké dálky, proto je dražší). Součástí dětského jídelníčku by také neměly být potraviny připravované za vysokých teplot (tzn. smažené, uzené, grilované).

Níže je uveden přehled konkrétních potravin důležitých pro správný vývoj nervové soustavy dítěte. Všechny nové potraviny je třeba zavádět do dětského jídelníčku pomalu a postupně kvůli možné intoleranci/alergii.

1. Potraviny bohaté na polynenasycené mastné kyseliny:

a) Ryby

 – zejména losos, makrela, sleď

 – pozor na kosti

 – nepodávat syrové

 – ideálně koupit čerstvé a tepelně upravit v páře

 – nedávat smažené rybí výrobky typu rybí prsty

  b) Ořechy, semínka

 – čerstvě rozmixované přidávat do stravy (lze rozmixovat v běžném mlýnku na kávu)

 – musí být skladované ve tmě a suchu, nesmí být příliš staré

 – velký pozor na plíseň (hlavně vlašské ořechy je třeba dobře zkontrolovat)

 – arašídy nedávat vůbec (vysoké riziko kontaminace aflatoxiny)

            c) Vejce

 – nedávat syrová

2. Potraviny ovlivňující střevní mikroflóru

a) Ovoce, zelenina

 – v dostatečném množství, část v syrovém stavu

b) Luštěniny

 – pro malé dítě nejlépe červená čočka, zelený hrášek

 – nedávat soju, obsahuje fytoestrogeny

c) Mléčné výrobky s živými probiotickými bakteriemi – bílý jogurt, kefír, acidofilní mléko

Za Zeptej se vědce odpovídala Jitka

Zdroje:

Zdroje:

[1] Horta BL, Loret de Mola C, Victora CG. Breastfeeding and intelligence: a systematic review and meta-analysis. Acta Paediatr. 2015 Dec;104(467):14-9. doi: 10.1111/apa.13139. PMID: 26211556.

[2] Emery S, Häberling I, Berger G, Walitza S, Schmeck K, Albert T, Baumgartner N, Strumberger M, Albermann M, Drechsler R. Omega-3 and its domain-specific effects on cognitive test performance in youths: A meta-analysis. Neurosci Biobehav Rev. 2020 May;112:420-436. doi: 10.1016/j.neubiorev.2020.02.016. Epub 2020 Feb 15. PMID: 32070694.

[3] Morais LH, Schreiber HL 4th, Mazmanian SK. The gut microbiota-brain axis in behaviour and brain disorders. Nat Rev Microbiol. 2021 Apr;19(4):241-255. doi: 10.1038/s41579-020-00460-0. Epub 2020 Oct 22. PMID: 33093662.

[4] Tochitani S, Ikeno T, Ito T, Sakurai A, Yamauchi T, Matsuzaki H. Administration of Non-Absorbable Antibiotics to Pregnant Mice to Perturb the Maternal Gut Microbiota Is Associated with Alterations in Offspring Behavior. PLoS One. 2016 Jan 20;11(1):e0138293. doi: 10.1371/journal.pone.0138293. PMID: 26789865; PMCID: PMC4720425.

[5] Rinninella E, Cintoni M, Raoul P, Lopetuso LR, Scaldaferri F, Pulcini G, Miggiano GAD, Gasbarrini A, Mele MC. Food Components and Dietary Habits: Keys for a Healthy Gut Microbiota Composition. Nutrients. 2019 Oct 7;11(10):2393. doi: 10.3390/nu11102393. PMID: 31591348; PMCID: PMC6835969.

[6] Martínez García RM, Jiménez Ortega AI, López Sobaler AM, Ortega RM. Estrategias nutricionales que mejoran la función cognitiva [Nutrition strategies that improve cognitive function]. Nutr Hosp. 2018 Sep 7;35(Spec No6):16-19. Spanish. doi: 10.20960/nh.2281. PMID: 30351155.

Odpovídala

(Oddělení genetické toxikologie a epigenetiky, Ústav experimentální medicíny AV ČR)