Dotazy a odpovědi

0302 Rozpouští anakonda žaludek?

Dotaz:

Prosím, co je pravdy na těchto řečech herce Jaroslava Duška? (J. Dušek v zaslaném videu tvrdí, ze anakonda si rozpustí žaludek, protože poté, když se nažere, dlouho jist nepotřebuje a pak si ho zase nasyntetizuje.)
Zdroj obrázku: Unsplash

Minutová odpověď:

Zdroj obrázku: Unsplash

Celá odpověď:

Bohužel je záznam projevu pana Duška neúplný, a tak nelze než analyzovat jeho výroky bez znalosti kontextu jeho vyjádření. Ale i tak můžeme říci, že pan Dušek některá známá biologická fakta značně zjednodušuje a to až do takové míry, že je možné některé jeho výroky označit za zavádějící a nepravdivé:

Zavádějící výrok 1. (P. Dušek) : “….jako anakonda, víte, si syntetizuje žaludek, trávicí ústrojí, když se chystá jíst…”

Skutečnost: Anakonda si nesyntetizuje před jídlem žaludek.

Zavádějící výrok 2. (P. Dušek) :”…..jí jednou za rok, za půl roku a mezitím jako rozpustí žaludek, nemá ho, vona ho nepotřebuje, tak co by tam se s nim jako párala, že jo….”

Skutečnost: Anakonda nerozpouští svůj žaludek po jídle a ani nikdy jindy.  Anakonda není ani v čase bez jídla zcela bez žaludku.

Zavádějící výrok 3. (P. Dušek) : “…..a v momentě, kdy potřebuje, chystá se k tomu trávení, no tak syntetizuje žaludek, vytvoří si ho…”

Skutečnost:  Protože anakonda žaludek nerozpouští, nepotřebuje si ho ani syntetizovat.

Je pravděpodobné, že se pan Dušek ve svých výrocích volně inspiroval některými fakty ze života škrtičů. Ti přijímají velké množství potravy najednou a v mezičase upadají do stavu zpomaleného metabolismu. V tuto dobu nechávají atrofovat střevní výstelku, střevní klky (nikoli tedy celý žaludek) a přestanou se sekrecí žaludeční kyseliny. Ve chvíli, kdy nadejde čas příjmu potravy, rychle aktivují svůj metabolismus a v nesmírně krátké době v rozmezí hodin obnoví střevní sliznici růstem klků (což má asi pan Dušek na mysli, když říká, že si anakonda syntetizuje žaludek nebo trávicí ústrojí). Také v rekordně krátké době vyrobí extrémní množství žaludečních kyselin, což se ovšem děje v žaludku, který v hadovi nikdy nepřestal existovat.

V závěru pan Dušek prohlašuje, že se domnívá, že anakonda patří k bytostem Nového světa. Tato jeho domněnka je naopak pravdivá, jelikož se anakondy vyskytují v Jižní Americe a Amerika byla nazývána Novým světem. Je ovšem otázkou, zda má p. Dušek na mysli právě tento Nový svět.

Závěrem bych podotkla, že i u člověka je atrofie žaludeční nebo střevní sliznice možná, jedná se ovšem o poškození při zánětech nebo třeba celiakii a v každém případě o nezávidění hodný stav.

Pro více informací ohledně příjmu potravy hadů škrtičů doporučuji tento populárně-naučný článek v českém jazyce:

https://www.stoplusjednicka.cz/poodhalena-hadi-tajemstvi-hostiny-pusty-hadich-silaku

nebo tento článek v angličtině:
https://www.nytimes.com/2020/05/12/science/pythons-metabolism-animals-digestion.html

případně tento vědecký článek nebo další články těchto autorů:

Ott BD, Secor SM. Adaptive regulation of digestive performance in the genus Python. J Exp Biol. 2007 Jan; 210(Pt 2):340-56. doi: 10.1242/jeb.02626. PMID: 17210969

Pro Zeptej se vědce odpovídala Viola.

Odpovídala

(Ústav molekulární genetiky AV ČR)
Štítky: anakonda, hadi, žaludek
Kategorie: Příroda