Teflon je chemicky polytetrafluorethylen (PTFE), polymer, který vyniká chemickou odolností vůči kyselinám a zásadám i organickým rozpouštědlům, ale není příliš tvrdý a má omezenou tepelnou odolnost. Uvádí se, že odolává teplotám do 250–260 °C [1], ale podle jiných zdrojů se může poškozovat již při teplotách lehce nad 200 °C [2]. Při tomto poškození se pak uvolňují jedovaté látky [3, 4]. Protože myčka pracuje s horkou vodou za běžného atmosférického tlaku (tudíž s vodou do max. 100 °C), poškození vlivem vysoké teploty nehrozí. Jinak je to ovšem s mechanickým poškozením. V plné myčce nebo dokonce v přeplněné myčce se může povrch teflonové nádoby dostat do kontaktu s ostrými hranami jiného nádobí, které jej mohou poškodit. Také tvrdé částice ze zbytků jídel nebo z použitých čistících prostředků jej mohou poškrábat, a tak nenávratně poškodit. Povrch přestane být nepřilnavý a v takové pánvi se jídlo začne připékat dokonce více než v obyčejné nerezové nebo litinové pánvi. Případné uvolněné mikročástice z poškození teflonu nejsou navíc úplně neškodné (viz Dotaz č. 405 [5]).
Někteří výrobci sice tvrdí, že jejich teflonové pánve se mohou mýt i v myčce, ale spoléhat na to nelze. Navíc hlavní výhodou teflonových pánví je kromě nepřilnavosti snadné čištění. Obvykle je stačí vytřít papírovým ubrouskem a jemně omýt houbičkou na nádobí. Nezabere to víc času než jejich rovnání do myčky.
Pro Zeptej se vědce odpovídal Igor
Zdroje:
[1] https://doi.org/10.1007/s11356-017-0095-y
[2] https://doi.org/10.2307/1592561
[3] https://doi.org/10.1136/vr.96.8.175
[4] https://doi.org/10.1186%2Fs13256-015-0593-9
Další čtení prověřené autorem:
https://madeincookware.com/blogs/can-non-stick-pans-go-in-the-dishwasher