Dotazy a odpovědi

Je bezpečné pít vícekrát převařenou vodu?

Datum odpovědi: 19. 6. 2024

1229

Dotaz:

Chcela by som sa spýtať na 2x a viac prevarenú vodu. Internetom kolujú rôzne informácie, či je pitie 2x a viac prevarenej vody škodlivé. Príklad – jeden deň si napustím kanvicu, spravím si z toho kávu, ostatok nepoužitej vody nechám v kanvici, na druhý deň len dopustím vodu, urobím si kávu, znova tam nejaká voda zostane, na tretí deň znova len dopustím atď. každý deň. Je voda, ktorá zostáva v kanvici, a v podstate sa znova a znova prevára, škodlivá, alebo nie? Kanvica je nerezová (neviem či je to dôležité spomenúť).
Zdroj obrázku: Canva

Minutová odpověď:

1)

Převaření vodu nijak nemění, nehledě na to, kolikrát ho provedeme.

2)

Pokud nedojde ke kontaminaci vody, je naprosto bezpečné ji pít.

3)

Vysrážení vodního kamene není zdravotně závadné, může ovšem varnou konvici poškozovat.
Zdroj obrázku: Canva

Celá odpověď:

Pokud čistá voda projde varem, nijak se chemicky nezmění. Je jedno, jestli ji budeme vařit jednou nebo stomilionkrát. Jediné možnosti, které by teoreticky mohly vést ke zvýšenému riziku, jsou kontaminace vody v konvici a nebo vysrážení rozpuštěných minerálních látek (takto vzniká vodní kámen). Vodní kámen sám o sobě není jedovatý, ačkoliv může poškodit varné přístroje (nejenom varnou konvici nebo kávovar, ale třeba i pračku a myčku), a voda zbavená přebytečných minerálních látek vysrážením je také zdravotně nezávadná. Převařením totiž nedochází k vysrážení všech minerálů ve vodě obsažených. Pokud bychom ale z vody odstranili všechny rozpuštěné látky, dostali bychom čistou vodu. Pití čisté vody je nebezpečné, protože by vyplavovala minerály z těla ven. Takovou vodu ale najdeme jen v laboratořích a továrnách, ne ve vodovodu nebo v přírodním zdroji vody, a už vůbec ji doma nepřipravíme v rychlovarné konvici. 

Pokud necháme vodu vodou, napadá do ní prach a s ním kdejaké mikroorganismy, mimo jiné i původci plísní a hniloby. Pokud je ovšem voda zavřená v čisté nerezové konvici, tento efekt je naprosto minimální. Navíc jednou převařená voda je nutričně velmi chudá, bez toho, aby do ní napadal nějaký ten prach, tam mikroorganismy stejně nemají dostatek živin pro růst. Převařením také dochází ke sterilizaci, protože mikroorganismy var nepřežijí [1]. 

V České republice jsou zdroje vody kvalitní a pod přísnou kontrolou, pitná voda tedy neobsahuje nebezpečné koncentrace látek [2, 3] a ani její převaření, a to ani několikanásobné, tuto skutečnost nijak nezmění.

Pro Zeptej se vědce odpovídal Vojta

Zdroje:

[1] https://doi.org/10.2166/wh.2020.022

[2] https://www.pvk.cz/vse-o-vode/pitna-voda/

[3] https://mzd.gov.cz/category/ochrana-verejneho-zdravi/pitna-voda/ 

Odpovídal

(Ústav molekulární biologie (ZMBH), Univerzita v Heidelbergu & Zoologický ústav, Technologický institut v Karlsruhe (KIT))

Odborná recenze:

(Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Ústav biotechnologie)

Editace textu:

Štítky: voda

Mohlo by se vám líbit: