Dotazy a odpovědi

Kdy a jak užívat doplňky typu Reishi a Zinzino?

Datum odpovědi: 6. 4. 2022

42

Dotaz:

Včera jsem vyslechla přednášku “lékaře”, kde jsem nabyla dojmu, že bez “jím doporučovaným” preparátem vlastně nemůžu žít. Můžu někde najít statistiky, které mi pomohou v rozhodování zda a v jaké formě užívat doplňky k “upevnění” zdraví? Konkrétně jde o preparát firmy Terezia – Reishi 100% bio a o balanční olej od firmy Zinzino.
Zdroj obrázku: Canva
Zdroj obrázku: Canva

Celá odpověď:

Reishi

Preparáty vyrobené z plodnice hub druhu Ganoderma lucidum se v tradiční čínské medicíně používají již tisíce let [1]. Jedná se o drcené a vysušené plodnice choroše lesklokorky, která se v Asii lidově nazývá reishi, nebo lingzhi. Reishi je v čínské medicíně ceněna pro své protizánětlivé, antioxidační a protirakovinné účinky [2, 3]. Dle provedených studií napomáhá regeneraci ledvin a má stimulovat lidskou imunitu [4]. 

0042 f1

Obr 1: Plodnice hub druhu Ganoderma lucidum. Obrázek převzat z [1].

Reishi obsahuje mnoho zajímavých a pro náš organismus prospěšných látek. Především se jedná o velké množství různých triterpenů (chemicky příbuzný triterpenům je např. v mrkvi obsažený beta-karoten) a polysacharidů (složité cukry). Houba dále obsahuje vlákninu, proteiny ale i minerály jako železo, selen, měď [1]. Složení a zastoupení jednotlivých látek je značně ovlivněno tím, jak je pěstována. Ve staré Číně byla pro svou vzácnost velmi drahá a dostupná jen bohatým. Je pravděpodobné, že tento vzácný výskyt a jistá exkluzivnost významně přispěly k její reputaci jako jakéhosi všeléku [1]. Preparáty na pultech obchodů obsahují houbu pěstovanou na farmách a ne divoce rostoucí. Různorodost podmínek pěstování a možná i nějaké “šlendriánství” způsobují, že značná část reishi produktů neobsahuje ony pro naše zdraví prospěšné látky [5, 6]. 

Medicinální efekty reishi se doposud především zkoumaly na buněčných kulturách, případně na zvířecích modelech. Z těchto prací se zdá, že by reishi skutečně mohla mít mnoho zajímavých účinků včetně např. zpomalení růstu rakovinných buněk. Dokonce vědci v těchto pracech i zkoumali možné mechanismy účinku. Nicméně v buněčných kulturách i na zvířatech už bylo úspěšných mnoho látek a jen zlomek se jich skutečně dostal do klinické praxe. Abychom si byli jisti tím, že je nějaká látka skutečně léčivá, potřebujeme dvojitě zaslepené klinické studie provedené na dostatečném množství pacientů. U reishi jich je zatím pomálu. Navíc je třeba zdůraznit, že většina klinických studií, které zkoumaly vliv reishi u pacientů s rakovinou, pochází z jedné laboratoře, která navíc tento produkt komerčně prodává [1, 7]. 

Také je třeba zmínit, že reishi může mít i vedlejší účinky jako např. zvýšené riziko krvácení a je tedy potřeba dávat pozor v případě, že člověk zároveň bere léky na ředění krve [8]. 

Pokud bychom to měli shrnout. Reishi vypadá jako zajímá houba hodna dalšího zkoumání a testování. Dokud ale nebude k dispozici dostatečné množství kvalitních dat, je z mého pohledu lepší se spolehnout na zdravý životní styl – sportovat, jíst hodně zeleniny a ovoce a dopřát si dostatek spánku. Nicméně užíváním Reishi nejspíš nic nezkazíte, zároveň bych prostě nečekala zázraky. Pokud bych trpěla nějakým závažným onemocněním jako rakovinou, poradila bych se svým lékařem, zda by pro mě užívání této houby nemělo nějaké podpůrné zdravotní benefity. Rozhodně bych ale její konzumaci konzultovala a nebrala ji jako nějaké samospásné řešení.

Za tým Zeptej se vědce zpracovali Karel a Tereza 

Zdroje:

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92757/ 

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128139998000070

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1054358919300687

[4] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780443072772000106

[5] https://www.nutraingredients-usa.com/Article/2017/11/10/75-of-Reishi-supplements-don-t-actually-contain-Reishi-mushroom-says-USP-analysis

[6] https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2018.01557/full

[7] https://www.stuff.co.nz/business/126376972/mushroom-scientists-business-empire-opening-40-kiwiso-stores-selling-nz-health-products-in-china

[8] https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/reishi-mushroom-uses-and-risks

Zinzino olej

Rybí olej

Ryby a rybí olej obsahují významné množství omega-3 mastných kyselin (konkrétně EPA a DHA), které mají protizánětlivé účinky. Mimo jiné tedy působí jako prevence i podpora při kardiovaskulárních onemocnění, Alzheimerově chorobě a měly by obecně přispívat ke zdraví (Sidhu 2003).

Dávkování

AHA (american hearth association) doporučuje přibližně 1000 mg EPA/DHA denně pro lidi, kteří trpí kardiovaskulárními onemocněními. Polovina této dávky (500 mg) je doporučená pro zdravé jedince. Suplementace omega-3 mastných kyselin je doporučena zejména v případě, kdy ve stravě chybí pravidelná konzumace tučnějších ryb (tuňák, losos, pstruh, makrela, sardinky…). V případě časté konzumace ryb (2 a víckrát týdně) stačí dávky menší.

Kvalita

Jako nejvhodnější se jeví krilový olej, který se získává z mořských korýšů žijících v antarktických oblastech, ale bývá dražší než běžné rybí oleje. Jeho výhodou je minimální šance kontaminace například těžkými kovy. Ty mohou dosahovat větších koncentrací u ryb a živočichů, které jsou postaveni výše v potravním řetězci a tudíž se v nich mohou nashromáždit. Mezi tyto živočichy patří žralok, mečoun či makrela královská. Běžně se rybí olej ale vyrábí z menších a středních ryb jako je treska, makrela, sleď, ančovička či sardinka a kontaminace by tedy neměla dosahovat výrazného rizika. Riziko spojené s polutanty, jako jsou těžké kovy, hrozí především při konzumaci masa velkých, volně žijících dravých ryb a platí zejména pro těhotné ženy a kojence (Sidhu 2003; Harris 2004; Roubík 2018).

Podívejme se také na rozdíl divoce žijících ryb a ryb z farem. Je důležité zmínit, že oba typy ryb omega-3 mastné kyseliny obsahují. Obsah u divoce žijících ryb je méně předvídatelný, protože se mění v rámci životního cyklu. Například lososi před migrací budou mít více tuků (a tudíž omega-3), než po migraci, kdy tento tuk využijí na náročnou plavbu proti proudu řeky. Na druhou stranu běžně chované ryby mohou obsahovat více polutantů jako PCB, DDT, dioxiny, které jsou odvislé zejména od typu krmiva těchto ryb. Rizika s tím spojená ale nepřesahují výrazné benefity, které konzumace ryb a rybího oleje (i z běžného chovu) poskytují (Sidhu 2003; Harris 2004).

Antioxidační ochrana

Omega-3 mastné kyseliny se snadno znehodnotí oxidací. Proto je vhodné je po jejich extrakci ošetřit antioxidanty. Jako méně vhodné se jeví například BHT, TBHQ či BHA, které mohou mít negativní vedlejší účinky na zdraví. Vyskytují se zejména v pevných tobolkách rybího oleje. Dalšími antioxidanty jsou flavonoidy a polyfenoly, které vykazují lepší antioxidační ochranu (než BHT apod.), a to bez známých negativních účinků. Tyto sloučeniny se většinou extrahují z řas, čaje nebo ze slupek a semínek zeleniny a ovoce. Jako antioxidanty jsou používané také polyfenoly z olivového oleje, které působí také velmi účinně. Odborná literatura však existuje pouze na použití při konzervaci rybího masa nebo rybího oleje ve vodní emulzi. Velmi často používaným a také efektivním antioxidantem je vitamin E, který patří mezi tokoferoly (Maqsood et al. 2014).

 Zinzino („značkový“ rybí olej)

Nutriční hodnota a obsah v:7.5 ml 12 ml
Mastné kyseliny omega-31549 mg2478 mg
– z toho EPA802 mg1283 mg
– z toho DHA427 mg683 mg
Olivový olej2557 mg4092 mg
– z toho kyselina olejová (omega-9)1918 mg3069 mg
– z toho polyfenoly2.2 mg3,5 mg
Vitamín D312.6 ug (250 % of RHP *)20 ug (400 % of RHP *)

RHP = referenční hodnota příjmu

Zdroje oleje: ančovičky, sardinky, makrely

Doporučená denní dávka dle prodejce:

·        Dospělí s hmotností 50 kg: 7,5 ml denně. 

·        Dospělí s hmotností 80 kg: 12 ml denně. 

5 ml oleje obsahuje 1032,5 mg omega-3 MK (cca doporučená dávka dle AHA)

Cena: cca 19,6 Kč/dávka (1175 Kč za 300 ml), při 5 ml/den dle AHA, (při 12 ml/den je to 47 Kč/den)

Moeller´s („běžný“ rybí olej)

Nutriční hodnota a obsah v:5 ml 
Omega 3 mastné kyseliny1 200 mg
– z toho EPA400 mg
– z toho DHA600 mg
Vitamin E3 mg (25% of RHP*)
Vitamin A250 µg (31 % of RHP *)
Vitamin D10 µg (200 % of RHP *)

RHP = referenční hodnota příjmu

Zdroje oleje: tresčí játra

Doporučená denní dávka dle prodejce:

·        Dospělí a děti od 3 let: 5 ml denně, ideálně během jídla pro rychlejší vstřebatelnost.

5 ml oleje obsahuje 1200 mg omega-3 MK (cca doporučená dávka dle AHA)

Cena: cca 6 Kč/dávka (300 Kč za 250 ml), při 5 ml/den dle AHA

Losos

Pro zajímavost uvádím hmotnost běžné mořské ryby pro dosažení průměrné denní dávky 1000 mg EPA/DHA. U lososa je tomu přibližně 85 g lososa denně, nebo 3x týdně 200 g. Při ceně 300 Kč za 1000 g lososa stojí jeho „denní dávka“ cca 25,4 Kč.

Shrnutí

Doplňky stravy, jakým rybí olej je, mají sloužit jako doplňky, to znamená, že by měly obohacovat kvalitní stravovací návyky. Mohou účinně doplňovat nutrienty, které bývají ve stravě nedostatečně, což omega-3 či vitamin D jsou. Zařazení rybího oleje do stravy se tudíž jeví jako vhodná kompenzace v případě, že strava neobsahuje dostatek ryb a mořských plodů.

Velmi důležitá je kvalita a zdroj ryb pro rybí olej. Avšak data k přesnému určení zdroje ryb, jejich stravy a životosprávy či způsobu extrakce oleje jsou u komerčních produktů obtížně dostupná a mnohdy se člověk dostane pouze k informacím publikovaným právě samotnými prodejci.

V podstatě jediný rozdíl ve složení běžného a „značkového“ oleje je použití jiných antioxidantů. Na otázku zda mají polyfenoly obsažené v olivovém oleji větší antioxidační efekt, než například vitamin E neexistuje dostatečná odborná literatura. Jinak by měly mít oba produkty podobné účinky na zdraví. Rozhodnutí, zda hypotetická možnost mírně větší kvality stojí za více než trojnásobek ceny, stojí na každém z nás.

Za tým Zeptej se vědce zpracoval Adam

Zdroje:

HARRIS, W. S, 2004. Fish oil supplementation: evidence for health benefits. Cleveland Clinic Journal of Medicine [online]. 71(3), 208–210. ISSN 0891-1150, 1939-2869. Dostupné z: doi:10.3949/ccjm.71.3.208

MAQSOOD, Sajid, Soottawat BENJAKUL, Aisha ABUSHELAIBI a Asifa ALAM, 2014. Phenolic Compounds and Plant Phenolic Extracts as Natural Antioxidants in Prevention of Lipid Oxidation in Seafood: A Detailed Review: Polyphenols: antioxidants in seafood…. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety [online]. 13(6), 1125–1140. ISSN 15414337. Dostupné z: doi:10.1111/1541-4337.12106

ROUBÍK, Lukáš, 2018. Moderní výživa ve fitness a silových sportech. ISBN 978-80-905685-5-6.

SIDHU, Kirpal S., 2003. Health benefits and potential risks related to consumption of fish or fish oil. Regulatory Toxicology and Pharmacology [online]. 38(3), 336–344. ISSN 02732300. Dostupné z: doi:10.1016/j.yrtph.2003.07.002

Odpovídali

Mgr. Karel Švec
(Fakulta tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy)
(Ústav organické chemie a biochemie AV ČR)

Mohlo by se vám líbit: