Dotazy a odpovědi

Lze máčením „aktivovat“ semena a ořechy?

Datum odpovědi: 13. 12. 2023

532

Dotaz:

Chtěla jsem se zeptat, jak je to s aktivací ořechů a semínek? Je to opravdu benefit?
Zdroj obrázku: Canva

Minutová odpověď:

1)

Podle současných vědeckých poznatků tzv. „aktivace“ ořechů nevede ke zvýšení dostupnosti minerálů v oříškách.

2)

Namáčení ořechů po delší dobu může být rizikové. Hrozí zkažení ořechů např. plísněmi nebo jinými choroboplodnými zárodky.

3)

Namáčení ořechů ve slaných i neslaných nálevech od 4 do 12 hodin mělo jen malý vliv na minerální látky a fytáty.

4)

Fytáty zabraňují vstřebávání a/nebo využití minerálů (hořčík, vápník, zinek apod.).
Zdroj obrázku: Canva

Celá odpověď:

Ačkoli se jedná o marketingově přitažlivé sdělení, podle současných vědeckých prací tzv. aktivace ořechů máčením ve vodě nijak nezvyšuje možné přínosy vyplývající z jejich konzumace. Za problematickou se u konzumace ořechů považuje příjem kyseliny fytové, neboli fytátů. Kyselina fytová je sloučenina s 3-6 zbytky kyseliny fosforečné. Ty při fyziologickém pH odštěpují vodíkový kation a proto se běžně hovoří o fytátech. Právě zbytky kyseliny fosforečné způsobují problémy vázáním stopových prvků, jako jsou ionty vápníku, železa, nebo zinku. 

Namáčení ořechů ve slaných i neslaných nálevech po dobu 4–12 h snížilo hladinu fytátů pouze o 5–12 % [1, 2], což je z hlediska doporučeného příjmu ořechů (40 gramů na osobu a den) zanedbatelné množství. Naopak z mikrobiologického hlediska bych měl obavu při delším namáčení ve vodě o možný výskyt plísní či jiných mikroorganismů, které mohou být pro zdraví člověka výrazně škodlivější než fytáty vázající minerální látky. Tvrzení z výstřižku o nedostatku minerálů a jejich vlivu na celou řadu problémů je velmi přehnané – aby se něco takého projevilo, museli bychom ořechů jíst kila za den. Při rozumné konzumaci jsou naopak tyto potraviny velmi přínosné pro lidské zdraví, a to nejen z hlediska obsahu minerálních látek, ale také bílkovin, nenasycených tuků a vitamínů [1].

Pro Zeptej se vědce odpovídal Matěj

Zdroje:

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814620303915

[2] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.9151 

Odpovídal

(Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha)

Odborná recenze:

(Nagoya University – Laboratory of Plant Signaling Graduate School of Bioagricultural Sciences)

Mohlo by se vám líbit: