Dotazy a odpovědi

Může kus skořápky od vejce způsobit zánět slepého střeva?

Datum odpovědi: 13. 8. 2025

1488

Dotaz:

Vždy nám hovorili, že pokiaľ sa nám do jedla pri varení dostane škrupinka z vajca, a následne ju zjeme, hrozí zápal slepého čreva. Je to prosím pravda?
Zdroj obrázku: Canva

Minutová odpověď:

1)

V případě malého kousku skořápky ne.

2)

Avšak větší kus skořápky by mohl poranit stěny zažívacího traktu.
Zdroj obrázku: Canva

Celá odpověď:

Pokud se dostane do jídla při vaření malý kousek skořápky z vejce, nehrozí žádné zdravotní obtíže. Naopak, šupina obsahuje některé důležité minerály, např. vápník, které mohou mít pro naše tělo pozitivní význam [1–3]. Rizikem by bylo požití větší části skořápky, jejíž ostré hrany by ve vzácných případech mohly vést k poranění stěny zažívacího traktu, například jícnu nebo střeva [4].

Pro Zeptej se vědce odpovídal Tomáš

Zdroje:

[1] https://doi.org/10.1111/mcn.12649

[2] https://doi.org/10.3109/09637486.2013.787399

[3] https://doi.org/10.1007/s007740170045

[4] https://doi.org/10.1111/ans.16130

Odpovídal

prof. MUDr. Tomáš Hucl, Ph.D.
(IKEM - Institut klinické a experimentální medicíny)

Odborná recenze:

(Ústav imunologie, 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole)

Editace textu:

Mohlo by se vám líbit: