Dotazy a odpovědi

Škodí instantní káva zdraví?

Datum odpovědi: 19. 11. 2025

1484

Dotaz:

Údajně jsou instantní kávy zdraví škodlivé, obsahují furany a jiné nebezpečné látky. Vadí vdechování par po zalití, či konzumace nápoje jako taková? Lze to vyřešit například mícháním a odvětráním?
Zdroj obrázku: Canva

Minutová odpověď:

1)

Káva obsahuje furan, který se řadí mezi potenciálně karcinogenní látky. Avšak jeho obsah se výrazně liší mezi jednotlivými druhy kávy.

2)

Nejmenší koncentraci furanu obsahuje právě káva instantní.

3)

Pokud chcete příjem furanu zmenšit, tak se doporučuje nechat kávu před konzumací či vdechováním par odstát.

4)

Epidemiologické studie naznačují, že pravidelná konzumace kávy snižuje riziko rakoviny a celkovou úmrtnost.
Zdroj obrázku: Canva

Celá odpověď:

Káva je jedním z nejvíce konzumovaných nápojů na světě, a i přesto, že je velmi oblíbená, může obsahovat i látky, které nejsou pro naše zdraví úplně vhodné. Kromě negativního vlivu furanu a polycyklických aromatických uhlovodíků se také studie věnují zjišťování například obsahu olova či kadmia, avšak na toto téma je třeba další výzkum, než bude vědecká komunita schopna dojít k nějakým závěrům [1, 2]. Epidemiologické studie však opakovaně ukazují, že pití až 5 šálků kávy denně snižuje riziko vzniku některých druhů rakoviny i celkovou úmrtnost. Vliv přítomných zdraví škodlivých látek včetně furanu je zanedbatelný, nebo je kompenzován příznivými účinky dalších složek kávy v čele s kofeinem, viz odpověď č. 605 (sekce Další čtení).

Co to je furan?

Furan je sloučenina, která se nachází v nápojích a potravinách, a vzniká v důsledku tepelného zpracování během výroby s poměrně nízkým bodem varu 31 °C, tudíž se s touto sloučeninou můžeme setkat velmi snadno [3]. 

Obecněji pojmem furan rozumíme celou skupinu látek – furanů – s blízkou chemickou strukturou. Ty najdeme nejen v kávě, ale také například v konzervovaných potravinách, zavařeninách ve skle či v cereáliích. Jak se vlastně do potravin a nápojů něco takového jako furan může dostat? No, snadno, pojďme si udělat malý výlet do biochemie a metabolismu. 

Furan může vznikat přeměnou molekul, jako jsou sacharidy, aminokyseliny či kyselina askorbová, což je vitamín C. Jak je již uvedeno… může vznikat. To, jestli v potravinách furan vzniká, záleží na mnoha faktorech, jako je doba a teplota zpracování nebo například pH a další faktory. 

Proč je furan problém? Může totiž poškozovat například játra nebo ledviny, ovlivňuje rozmnožování a vývoj jedince a také se řadí mezi potenciální rakovinotvorné látky. Avšak již Paracelsus říkal, že dávkování rozlišuje jed a lék [4]. 

Kolik furanu je v kávě?

Tak a teď se tedy pojďme podívat, jak je to s tou kávou. Největší dávka furanu byla dle studie Kim a kolektivu autorů z univerzity Dongguk v Jižní Koreji nalezena v pražených kávových zrnech. Naměřené dávka byla přibližně mezi 5000 až 9000 μg/kg. Pro srovnání, u instantní kávy je to 68 až 145 μg/kg a u zeleniny v konzervě 5 až 20 μg/kg. Je také důležité si uvědomit, že obsah furanu se liší u různých příprav káv, ale také u různých výrobců kávy [4, 5]. 

Bylo zjištěno, že obsah furanu závisí na podmínkách pražení, což jinými slovy znamená, že je obsah furanu spojen s tím, jak daná káva chutná. Množství furanu se tedy liší i podle stupně pražení kávy – čili čím více je pražená, tím více furanu káva obsahuje [6].

Koncentraci furanu v kávě neovlivňuje jen samotná příprava, ale i to, jak dlouho a jakým způsobem je nápoj uchováván před pitím. Častým jevem, zejména u kávy z překapávacích kávovarů, je udržování hotového nápoje v teple na ohřívací desce. To vede ke ztrátám furanu, jehož množství závisí na čase, teplotě a konkrétním typu kávovaru. 

Dalo by se tedy říci, že dlouhodobé uchovávání hotové překapávané kávy na ohřívací desce výrazně snižuje koncentraci furanu (např. 50% ztráta po 60 minutách), což je důležité zohlednit při hodnocení jeho obsahu.

Ztráty furanu v kávě vystavené pokojové teplotě a vzduchu jsou rychlé a významné, i když se jejich přesná míra (od 25 % do 50 %) liší podle typu kávy a také době přípravy kávy. K poklesu koncentrace dochází už během prvních minut po přípravě [7]. 

Zdaleka nejvíce furanu obsahují celá kávová zrna. Po rozemletí káva i nadále vykazuje vysoké koncentrace. Naopak instantní káva a její náhražky obsahují furan v řádově nižších koncentracích, což je pravděpodobně způsobeno jeho ztrátou během sušení a zpracování [8].

Svízel s těkavostí furanu

Furan a látky od něj odvozené látky se běžně vyskytují v tepelně zpracovaných potravinách. I přesto, že furan patří mezi látky s možným zdravotním rizikem, tak bohužel zatím neexistují studie, které by určily přesnou koncentraci způsobující škodlivé účinky, a je třeba další výzkum. Problém pro stanovení limitů je to, že je furan těkavý, takže není snadné určit přesně přijatou dávku [9]. 

Obecně by se dalo shrnout, že u kávy nejde ani tak o jednorázový příjem furanu, jako o dlouhodobý denní příjem. Pokud chcete tedy přijmout co nejmenší koncentraci furanu, tak ze studií vyplývá, že je nejlepší nechat kávu před vypitím či vdechováním par chvíli odstát a pít kávu instantní, protože u ní bylo detekováno nejnižší množství furanu. 

Pro Zeptej se vědce odpovídala Veronika

Zdroje:

[1] https://doi.org/10.1007/s11356-022-23110-9

[2] https://doi.org/10.1016/B978-0-443-13868-3.00084-3

[3] https://doi.org/10.1016/B978-0-12-409517-5.00110-8

[4] https://doi.org/10.1111/1541-4337.13092

[5] https://doi.org/10.1007/s13197-020-04600-5

[6] https://doi.org/10.1080/19440040903317505

[7] https://doi.org/10.1016/B978-0-12-409517-5.00110-8

[8] https://doi.org/10.2903/j.efsa.2017.5005

[9] https://doi.org/10.1016/j.cofs.2024.101151

Další čtení prověřené autorkou:

Dotaz č. 605: Jak kofein ovlivňuje vstřebávání živin?

Odpovídala

INM-Leibniz-Institut für Neue Materialien

Odborná recenze:

Ústav biochemie a mikrobiologie, Fakulta potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha

Mohlo by se vám líbit: