Všechny informace o jedlosti semen sice pocházejí z neověřených zdrojů na internetu, ale já, recenzent i další lidé z týmu jsme semena našich netýkavek (původní netýkavky nedůtklivé i nepůvodních a invazních netýkavek malokvěté a žláznaté) jedli bez problémů – chutnají lehce ořechově. V jedné české etnobotanické odborné práci [1] se zmiňuje, že dva lidé semena sbírají a jí také v Bílých Karpatech.
Nenašel jsem žádnou odbornou vědeckou práci, kde by se zkoumaly plody netýkavky malokvěté z hlediska obsahových látek, ale obecně semena netýkavek (a v zásadě všech druhů rostlin) obsahují hlavně tuky, škroby a v menším množství bílkoviny [2].
Díky obsahu tuků pak například semena netýkavky žláznaté plavou a umožňují jí tak další šíření podél vodních toků. Vzhledem k tomu, že netýkavka malokvětá a žláznatá jsou v ČR nepůvodní, je vhodné semena neroznášet a nepřispívat k jejich šíření. Navíc netýkavka žláznatá je druh, který je regulován i na úrovni Evropské unie, a její pěstování je zakázáno [3].
Kromě semen jsou patrně jedlé i celé rostliny, ale obsahují šťavelan vápenatý, takže je dobré rostliny před použitím povařit. Semena by šťavelan neměla obsahovat, ale pokud si chcete být jistí, můžete povařit nebo opražit i semena.
Obecně platí, že jedlé části rostlin z přírody je lepší nejprve zkusit konzumovat v malém množství, aby se předešlo nečekaným alergickým reakcím – sám jsem jednou zažil, že jedna osoba z pěti měla na jinak neškodnou rostlinu alergickou reakci. Na druhou stranu naše příroda poskytuje mnoho zajímavých neznámých jedlých zdrojů a stojí za to je zkoušet, pokud si jsme jistí určením druhu rostliny.
Pro Zeptej se vědce odpovídal Tomáš
Zdroje:
[1] https://doi.org/10.1007/s10745-017-9938-x
[2] https://doi.org/10.2307/2996020
[3] https://invaznidruhy.nature.cz/zasady-regulace
Další čtení prověřené autorem:
http://www.paukertova.cz/view.php?nazevclanku=ochutnavka-planych-rostlin-6&cisloclanku=2014120001
https://pfaf.org/User/Plant.aspx?LatinName=Impatiens+parviflora