Ovoce můžete bezpečně skladovat jak v nerezových, tak i plastových krabičkách. Tyto materiály kvalitu skladovaného ovoce významně neovlivní. Je důležité zdůraznit, že je nutné používat pouze krabičky přímo určené ke skladování potravin [1]. Požadavky na materiály, které přichází do styku s potravinami, jsou v Česku poměrně přesně stanoveny vyhláškou č. 38/2001 Sb., která se soustředí na to, jaké materiály lze použít, a stanovuje přísné limity pro uvolňování látek, které mohou poškodit zdraví [2].
Kdysi se používal hliník
Pokud jsou na krabičky použity jiné materiály, například některé slitiny hliníku, může to již ovlivnit kvalitu ovoce. Tradovaná informace o tom, že používání kovových krabiček na potraviny není vhodné, nejspíš pochází z dob, kdy se pro tento účel používal téměř čistý hliník. U něj totiž při delším kontaktu s kyselými potravinami (například nakrájeným ovocem) může docházet k uvolňování nežádoucích látek [3].
Nicméně pojďme se podívat na některé rozdíly, které mezi nerezovými a plastovými krabičkami najdeme (a nenajdeme). „Nerez“ a „plast“ u krabiček na skladování potravin obvykle znamenají potravinářskou nerezovou ocel a polypropylen (označení PP) – ten je z plastů používán nejčastěji.
Opakovaně se objevují dotazy na změny složení živin v ovoci, uvolňování nežádoucích látek z krabiček či na jejich hygienu.
Ovlivňuje materiál množství vitamínů?
Samotný materiál krabičky nemá na obsah vitamínů a dalších živin v ovoci vliv. K obsahu vitaminu C při kontaktu s nerezovou ocelí si můžete více přečíst v předchozí odpovědi ZsV č. 215 (sekce Další čtení).
Rozklad vitamínů probíhá hlavně vlivem světla, kyslíku, teploty a času. To, zda je krabička nerezová nebo plastová, na tomto procesu nic nemění [4]. Rozdíl může být maximálně v rychlosti změny teploty ihned po vložení do lednice, což ale na živiny nemá prakticky žádný vliv.
Která krabička se lépe čistí?
Nerez má hladký povrch, takže se velmi snadno čistí a je tedy menší šance, že se na něm zachytí zbytky jídla a dojde k množení nežádoucích bakterií. Plast je měkčí a časem se může poškrábat, takže se pak hůře čistí a snáze se na něm usazují zbytky potravin. Přesto při důkladném mytí zůstává bezpečný. Z hygienického hlediska je však nerezová ocel dlouhodobě spolehlivější, a pokud výrobky z ní používáme dlouhodobě, tak i méně zatěžuje životní prostředí [5].
Je riziko, že se z krabičky uvolní škodlivé látky?
Nerezová ocel určená pro potraviny je odolná vůči kyselinám z ovoce a neuvolňuje významné množství kovů (hovoříme o režimech používání nerezového nádobí, při kterých se v nádobí nevaří, tedy např. o skladování potravin v nerezových krabičkách) [6, 7]. Polypropylen je chemicky inertní, ale zvláště při vysokých teplotách nebo u mastných a kyselých jídel se z něj mohou při dlouhodobém používání uvolnit stopy stabilizátorů či jiných přísad [1]. U studeného ovoce to nehrozí. Mechanická odolnost je u nerezu prakticky neomezená, zatímco plast se časem poškrábe a může nasáknout pachy z potravin. Plastové krabičky je tedy potřeba časem vyměnit.
Dobré je myslet i na uvolňování malých částeček plastů, tzv. mikroplastů. U krabiček netvoří velký problém, protože se v nich obvykle plast nepoškodí. Šířeji se k tématu mikroplastů vyjadřujeme v odpovědích ZsV č. 1316, 1519 a 1600.
Orosí se ovoce v plastu a nerezu jinak?
Vlhkost uvolněná z ovoce se sráží v obou typech krabiček podobně. Materiál v tom tedy nehraje podstatnou roli, klíčové je spíše ovoce před uložením dobře osušit. Rozdíl je jen v počátečních minutách po uložení do lednice, kdy se nerezová krabička ochladí rychleji než plastová a na jejích stěnách se rychleji vytvoří kapičky vody. Při běžné době skladování (hodiny či dny) toto nemá žádný zásadní vliv na kvalitu ovoce.
Shrnutí
Nerezové i plastové krabičky jsou pro skladování ovoce bezpečné a nejsou mezi nimi zásadní rozdíly. Volba, jestli budeme používat plastovou nebo nerezovou krabičku, záleží hlavně na praktičnosti a účelu použití. Hlavním doporučením je používat krabičky vyrobené z materiálů, které jsou přímo určené pro styk s potravinami.
Pro Zeptej se vědce odpovídala Olga
Zdroje:
[1] https://doi.org/10.1080/10408690490424621
[2] https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2001-38
[3] https://doi.org/10.1080/09603123.2022.2030677
[4] https://doi.org/10.1002/1521-3803(20001201)44:6<451::AID-FOOD451>3.0.CO;2-5
[5] https://doi.org/10.4491/eer.2024.722
[6] https://doi.org/10.1116/1.4934628
[7] https://doi.org/10.1021/jf402400v
Další čtení prověřené autorkou:
Dotaz č. 215: https://zeptejsevedce.cz/dotazy-a-odpovedi/215-krajeni-ovoce-kovovym-nozem/
Dotaz č. 1316: https://zeptejsevedce.cz/dotazy-a-odpovedi/jsou-v-ovoci-a-zelenine-mikroplasty/
Dotaz č. 1519: https://zeptejsevedce.cz/dotazy-a-odpovedi/jsou-plastova-kuchynska-prkenka-hygienictejsi-nez-drevena/
Dotaz č. 1600: https://zeptejsevedce.cz/dotazy-a-odpovedi/jak-dostat-mikroplasty-pryc-z-naseho-tela/