Dotazy a odpovědi

Mohou exkrementy vonět po fialkách?

Datum odpovědi: 15. 12. 2025

1598

Dotaz:

Zaslechl jsem na Regionech ČT jednu věc a zajímá mě, jestli to tak opravdu je. Nikde jsem na internetu o tomto nenašel žádnou zmínku. Je pravda, že aromata z fialky při požití naše tělo nerozloží, a proto potom exkrement voní po fialkách? Údajně to byla oblíbená a vzácná příchuť zmrzliny královny Sissi a odtud pochází i známé přísloví.
Zdroj obrázku: Canva

Minutová odpověď:

1)

Fialková esence je oblíbená a vzácná vonná přísada.

2)

Ano, je možné, aby ze stolice byly cítit i fialky.

3)

Je ale vysoce nepravděpodobné, že by ze stolice byly cítit pouze fialky.

4)

Ono známé úsloví má pravděpodobně jiný původ, ale příběh o císařovně Sissi zní hezky.
Zdroj obrázku: Canva

Celá odpověď:

Pro kompletní odpověď potřebujeme vyřešit dvě dílčí otázky – 

  1. jaký je osud fialkové esence (tedy látek, které jsou za vůni fialek zodpovědné) od požití až po vyloučení (tedy jestli se vůbec do stolice dostane) a 
  2. jaké všechny látky způsobují vůni/zápach stolice (a jestli může fialková esence nějak ovlivnit jejich výskyt).

Fialková esence v lidském těle

Osud fialkové esence po požití v potravě pravděpodobně nikdy nebyl předmětem systematického výzkumu. Její dosavadní hlavní využití je totiž ve voňavkářství, tedy k aplikaci nepatrných množství esence na kůži. Fialková esence je směsí aromatických látek alfa- a beta-iononu [1]. Obě tyto sloučeniny se z kosmetických produktů vstřebávají kůží a v organismu jsou zpracovány na neškodné produkty[2], a jejich použití tak v množstvích potřebných na provonění výrobku nepředstavuje riziko. 

U člověka nejsou k dispozici údaje o jejich osudu v trávicí trubici. Odhady uvádějí, že asi 50 % požitého množství se dostává do krve (biologická dostupnost) [3, 4]. Jak jsou tyto látky metabolizovány střevními bakteriemi, není známo. Na základě podobných vlastností s jinými v tucích rozpustnými (lipofilními) látkami (např. kapsaicin, což je látka zodpovědná za pálivost papriček) lze usuzovat, že nějaký podíl fialkové esence projde trávicí trubicí nezměněn, a tudíž budou z exkrementů cítit i fialky. 

Jsou cítit nejen fialky

Stolice obsahuje celou řadu látek, které jsou zodpovědné za její zápach. Řeklo by se přímo celou zoologickou zahradu [5]. Změnu zastoupení těchto vonných i páchnoucích látek lze použít i k diagnostickým účelům, jak věděli už starověcí lékaři. Mezi tyto látky patří sirné sloučeniny (sirovodík, methylsulfid, dimethylsulfid, dimethyldisulfid…), organické kyseliny (octová, propionová, máselná a další) a mnoho dusíkatých sloučenin. 

Jedna z nich je pozoruhodná – skatol [6], který má ve zředěném stavu květinovou vůni a používá se ve voňavkářství. Ve větším množství zapáchá – jak naznačuje jeho název odvozený z řeckého slova pro lejno. 

O vlivu fialkové esence na trávení není nic známo, tedy není ani známo, jak a nakolik může ovlivnit přirozené složení „vonných“ látek ve stolici. Je však málo pravděpodobné, že by mohla fialková esence potlačit tvorbu těchto látek natolik, že by byly cítit „pouze fialky“.

Takže ano, fialky ze stolice můžete cítit, ale stejně tak budete cítit i její přirozený zápach. 

Jít na fialky

Zdroj rčení „prdět/kadit fialky“ se mi bohužel dohledat nepodařilo, autoritativní Zaorálkova „Lidová rčení“ jej neuvádějí, i když jinak nejdou pro ostřejší slovo daleko [7]. Mohlo by však souviset i se rčením „jít na fialky“, tedy močit, původně jen o ženách. Příběh o císařovně Sissi je krásný, ale nejspíše apokryfní nebo, jak by se řeklo dnes, městská legenda (urban legend).

Pro Zeptej se vědce odpovídal Michal

Zdroje:

[1] Ionone Is More than a Violet’s Fragrance: A Review. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7764282/ 

[2] WHO FOOD ADDITIVES SERIES: 42, látky 388 a 389 https://inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v042je19.htm 

[3] https://plantaedb.com/compounds/alpha-ionone 

[4] https://plantaedb.com/compounds/beta-ionone

[5] Volatile organic compounds from feces and their potential for diagnosis of gastrointestinal disease https://faseb.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1096/fj.06-6927com 

[6] skatol https://www.findascent.com/ingredients/s/2071/skatole.php 

[7] Zaorálek, Jaroslav: Lidová rčení, Fr. Borový, Praha 1947 https://ndk.cz/view/uuid:3960bef0-84a8-11e2-aa2b-005056827e51?page=uuid:17583390-edeb-11e2-9439-005056825209 

Poznámka

Kapsaicin je pálivou podstatou chilli papriček a lidová moudrost praví, že sice pálí na jazyku, ale když jde ven, pálení je stejné nebo horší. Mohu potvrdit.

Odpovídal

Univerzita Karlova (již v důchodu)

Odborná recenze:

Ústav chemických procesů AV ČR
Štítky: vůně, výkaly, zápach

Mohlo by se vám líbit: