Odpověď
Absorpce (neboli vstřebávání) nevázaného železa je obecně malá. V dostupné literatuře se píše o absorpci přibližně 0,8–2 % dostupného železa z luštěnin (luštěniny obsahují 1,5–5 mg železa na 100 g). Tato procenta závisí na tom, s čím je jíme – maso a kyselá jídla absorpci železa mírně zlepšují, mléko ji naopak zhoršuje. Dostupnost železa z doplňků stravy je obecně o trochu lepší. Síran železnatý, typický zdroj železa v tabletkách, má absorpci okolo 30–50 %.
Tělo ale železo získává také ve vázané formě – typicky hem (absorpce okolo 25–30 %). Hlavním zdrojem je samozřejmě červené maso, ale také jiné živočišné produkty.
Na závěr ještě jedna zajímavost – dlouho se nevědělo, jak tělo reguluje vstřebávání železa. Nakonec na to přišel tým vedený americkým lékařem českého původu prof. Ganzem. Jím objevený hepcidin reguluje metabolismus železa obdobným způsobem jako insulin reguluje metabolismus glukózy.
Za tým Zeptej se vědce odpovídal Vojta
Zdroje
- Harpers biochemistry, 30th edition, McGrawHill
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6741854/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12498628/
- https://fdc.nal.usda.gov/
- Vesmír, 02.22 (101)