Dotazy a odpovědi

0286 Jsou účinky kombuchy Magu vědecky podloženy?

Dotaz:

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně Magu Kombucha, jsou její účinky vědecky podloženy? Opravdu se vyplatí na posílení organismu? Dobrý den, je opravdu kombucha zdraví prospěšná? Neškodí dlouhodobé užívání tohoto nápoje? Předem děkuji za odpověď. Rád bych se v návaznosti na vaše včerejší vysvětlení, zahrnující fermentované potraviny zeptal, jak je to s kombuchou. Na internetu je kromě vychvalující reklamy jen málo informací a mě zajímá jestli je to opravdu taková superpotravina, jak se říká. Díky.
Zdroj obrázku: Unsplash

Minutová odpověď:

1)

Magu je název firmy produkující kombuchu, což je lehce perlivý nápoj připravovaný fermentací.

2)

Fermentace je proces přeměny organických látek na látky jednodušší a probíhá za přítomnosti mikrobiálních enzymů.

3)

Fermentovaná potravina je tedy potravina obohacená o některé molekuly, mezi které patří například vitaminy, aminokyseliny, polyfenoly a některé organické kyseliny. Tyto obohacující látky nám mohou přinést řadu zdravotních benefitů jako jsou například snížení hladiny cholesterolu a krevního tlaku, zlepšení funkce jater, imunitního systému a gastrointestinálních funkcí.
Zdroj obrázku: Unsplash

Celá odpověď:

Krásný den, děkujeme za dotaz! Zde je třeba oddělit od sebe pojmy Magu a kombucha.
Magu je název značky produkující kombuchu. Kombucha je označení pro fermentovaný nápoj. A čím je zajímavý? Tento nápoj je vyráběný fermentací slazeného čaje, především černého, pomocí symbiotické kultury bakterií a kvasinek. Fermentace je proces, při kterém dochází k přeměně energeticky bohatých organických molekul (např. sacharidů) na energeticky chudší metabolity. 

Zastoupení mikrobů sloužící k fermentaci při přípravě kombuchy se liší. Záleží na podmínkách, které těmto breberkám připravíme, tedy na typu čaje, teplotě apod. Nejhojněji se v kultuře pro přípravu objevují bakterie rodu AcetobacterGluconobacter a kvasinky rodu Saccharomyces.

Konzumování tohoto jemně perlivého nápoje je spojováno s řadou zdravotních benefitů, jako jsou například snížení hladiny cholesterolu a krevního tlaku, zlepšení funkce jater, imunitního systému a gastrointestinálních funkcí. Tyto benefity konzumace kombuchy souvisí s faktem, že díky mikrobiální činností dochází k obohacení nápoje o řadu prospěšných látek.

Bylo prokázáno, že mikroorganismy zvyšují dostupnost minerálů (měď, železo, mangan, nikl, zinek…), zvyšují množství vitamínů rozpustných ve vodě (B1, B2, B6, B12, C), aminokyselin, biogenních aminů, purinů, pigmentů, lipidů, proteinů, hydrolytických enzymů atd. Vlivem mikroorganismů se zde setkáme také s přítomností polyfenolů, což jsou antioxidanty – látky, které vážou volné kyslíkové radikály, a přispívají tak k ochraně buněk před oxidačním stresem. Antioxidační účinky hrají roli v prevenci onemocnění souvisejících s oxidačním stresem, jako je například rakovina. 

Mikroorganismy také produkují řadu kyselin jako například kyselinu glukuronovou, která je normálně produkována zdravými játry, kde slouží k jejich detoxikaci. Kyselina glukuronová je schopna vázat toxické molekuly, které se dostávají do těla, a také má schopnost zvýšit vylučování těchto molekul z organismu pomocí ledvin a střev. Dochází zde ale k produkci i dalších organických kyselin jako například kyseliny octové, které zabraňují kontaminaci nápoje patogenními bakteriemi, jelikož tyto látky mají antibakteriální aktivitu.

Problémem řady fermentovaných produktů včetně kombuchy je často neznámé mikrobiální složení, protože česká legislativa hlídá množství bakterií pouze u zakysaných mléčných výrobků. Firma Magu ovšem mikrobiální rozbor svých produktů uvádí, především pak přítomnost bakterie Bacillus coagulans MTCC 5856. V klinické studii pomohlo podávání vysokých dávek této probiotické bakterie pacientům se syndromem dráždivého tračníku (zmírněním průjmu nebo nadýmání).

Abychom ale nebyli přehnaně pozitivní, vzhledem k přítomnosti kultury mikroorganismů je tento nápoj spojován také s řadou nepříjemností. Konzumace živých mikroorganismů může u některých jedinců se sníženou schopností imunity způsobit komplikace. Náš střevní mikrobiom je individuální záležitost, takže zatímco u někoho může mít kombucha přínosný probiotický účinek, jinému způsobí přinejmenším zažívací obtíže. Našli jsme také data k případu mléčné acidózy nebo toxické hepatitidy při každodenním konzumování kombuchového čaje po dobu dvou let.  

Závěrem je důležité zmínit, že kombucha není žádná zázračná novinka a výše vyjmenované přínosy neplatí jen pro ni, ale také pro jiné nápoje a potraviny připravované fermentací, které jsou pro nás asi lépe dostupné (např. kysané zelí, kefír…). Firma Magu produkuje kombuchu se známým složením (nebo alespoň to tvrdí), je však na nás, jestli nám jejich produkt i s jeho cenou vyhovuje nebo si tento nápoj pořídíme od jiné značky. Připravit si ji můžeme jednoduše i doma s minimem nákladů, ovšem bez znalosti obsažených látek a mikroorganismů. Takovou násadu kombuchy není vůbec těžké sehnat, jen pozor, když ji z nápoje brzy neodebereme a fermentaci necháme probíhat příliš dlouho, připravíme si výborný kyselý ocet.

Za Zeptej se vědce zpracovali Zuzana a Michal.

Zdroje:

https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/19476337.2017.1410499?needAccess=true

https://www.hindawi.com/journals/jchem/2015/591869/

https://reader.elsevier.com/reader/sd/pii/S1047279718307385?token=AE45F12E5305FEF9219EC926B3DB8450240F0C8CB6BFC24C648558D89BF0E01B3CD9B5E991AD0B6B4F70CA8F7B19564E&originRegion=eu-west-1&originCreation=20220826123718

https://link.springer.com/referenceworkentry/10.1007/978-3-319-25001-4_12

https://vydavatelstvi-old.vscht.cz/knihy/uid_es-002/ebook.html?p=kvaseni

https://www.magu.co/obchod/produkt/8594197600096/Original™

https://eagri.cz/public/web/mze/legislativa/pravni-predpisy-mze/tematicky-prehled/100112138.html

https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-016-0140-6

Odpovídali

(Ústav organické chemie a biochemie AV ČR)
( Mikrobiologický ústav AV ČR)
Štítky: fermentace, kombucha