Dotazy a odpovědi

0808 ASEA produkty

Dotaz:

Dobrý den, potřebovala bych znát Váš názor na produkty firmy Asea. Mělo by jít o blahodárnou upravenou vodu s redoxními molekulami (?). Osobně jsem vůči podobným přípravkům velmi skeptická, ráda bych ale věcně argumentovala své známé, která tyto mimochodem velmi drahé produkty doporučuje všude okolo sebe (vody a gely). Četla jsem Váš článek o kangen vodě. Na internetu se ale píše, že se nejedná o stejnou věc. Nebo ano? Budu opravdu vděčná za jakoukoliv odpověď! Ráda sleduji vaši fb stránku, díky za Vaši skvělou práci!

Minutová odpověď:

1)

Stejně jako u jiných zázračných vod jde o obchod se strachem.

2)

Uvedené složení neposkytuje nic víc než multivitamínová tableta nebo ovoce.

3)

Jde o multi-level marketing.

Celá odpověď:

Po zběžném přečtení vámi zaslaných stránek nevidím rozdíl mezi těmito produkty a těmi, které jsme rozebírali dříve [1]. Stejně jako u minulých případů jde o obchod se strachem a neznalostí zákazníků.

Produkty se zdají být roztokem vitamínů ve slané vodě, obsahujícím blíže nespecifikované redoxní částice. Zmíněny jsou vitamíny B3, B6 a B12 (niacin, pyridoxin a kobalamin) a různé výtažky z rostlin, jako je guarana. Tyto látky vám při dodržení dávkování neublíží a není na škodu je brát, nicméně stejného efektu dosáhnete multivitamínovou tabletou, nebo v případě guarany šálkem kávy. 

Redoxní částice tam opravdu jsou – jsou jimi vitamíny, které se v těle účastní redoxních reakcí v organismu (redukčně-oxidačních, dochází k přesunu elektronů mezi atomy) [2]. Z tohoto důvodu jsou opravdu důležité, nicméně vyvážená strava jich průměrnému člověku dodá dostatek [3]. V případě nedostatku bych se raději obrátil na přírodní zdroje konkrétních látek, typicky ovoce, nebo multivitamínové tablety. 

Uvedená stránka také nabízí lidem přivýdělek prodejem jejich produktů a jde tedy nejspíše o pyramidový obchodní model (letadlo, multi-level marketing). Zároveň nejde o schválený lék, ale doplněk stravy. To v praxi znamená, že produkt neprošel klinickými testy a nemusel tak prokázat skutečný účinek. To na důvěryhodnosti nepřidává. 

Za Zeptej se vědce odpovídal Vojta.

Zdroje:

[1] Dotaz 102: https://www.facebook.com/zeptej.se.vedce/posts/349860027186948
Dotaz 145: https://www.facebook.com/zeptej.se.vedce/posts/pfbid02oXmP9A6M5Y7Z7Mq1hgJpQDFi1UQJwKvvst38bgZa3e7hkoNjG9on4wsKyX6Uz8y5l
Dotaz 216: https://www.facebook.com/zeptej.se.vedce/posts/pfbid02orAv55EoUAhVfLPGb3iphaZKHbjWDFQTwfoBTkB6pTf7n8BFKzJGgTwdXefBXzBol

[2] Stryer, Biochemistry, 8th edition, kapitola 15 (Metabolism: Basic concepts and design), W. H. Freeman and Company, 2015

[3] https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-b/

Odpovídal

(Ústav molekulární biologie (ZMBH), Univerzita v Heidelbergu & Zoologický ústav, Technologický institut v Karlsruhe (KIT))

Odborná recenze:

(Ústav organické chemie a biochemie AV ČR)

Editace textu: