Po prozkoumání stránek výrobce daného nápoje a dostupných informací není jasná souvislost teploty vody při přípravě nápoje s nějakým konkrétním účinkem [1]. Lze tedy předpokládat, že množství a teplota vody souvisí s rozpustností látek, které jsou v nápoji obsažené.
Rozpustnost je vlastnost pevných látek tvořit s kapalinami homogenní směs – tedy roztok, ve kterém nejsou viditelné částice pevné látky [2]. Ta se u běžných látek zvyšuje s rostoucí teplotou roztoku (ačkoliv existují i čestné výjimky, například uhličitan lithný). Návod na přípravu tedy pravděpodobně počítá s tím, že úplného rozpuštění dosáhnete v případě teplé vody v menším množství vzhledem k látkám, které jsou v prášku obsaženy.
Pokud máte dobrodružnou náladu, můžete zkusit malý experiment a použít menší množství vody bez zahřívání a pozorovat, zdali dojde k rozpuštění nápoje či nikoliv.
Pro Zeptej se vědce odpovídali Adéla a Adam