Dotazy a odpovědi

Jakou roli hraje teplota při rozpouštění práškového vitamínového nápoje?

Datum odpovědi: 8. 1. 2023

471

Dotaz:

Zajímalo by mě, proč se má podle návodu určitý práškový vitamínový nápoj (Juwik), připravovat buď v 1-1,5 litru studené anebo v 0,5-1 litru teplé (ne vroucí) vody. Jakou roli zde hraje teplota vody a její množství? Prášek obsahuje cukr a sladidlo, quercetin, fosfor, taurin, cholin, vysoký obsah vitamínu C, E a JOD.
Zdroj obrázku: Canva

Minutová odpověď:

1)

Příprava nápoje pravděpodobně souvisí s rozpustností.

2)

Rozpustnost je závislá na teplotě.
Zdroj obrázku: Canva

Celá odpověď:

Po prozkoumání stránek výrobce daného nápoje a dostupných informací není jasná souvislost teploty vody při přípravě nápoje s nějakým konkrétním účinkem [1]. Lze tedy předpokládat, že množství a teplota vody souvisí s rozpustností látek, které jsou v nápoji obsažené. 

Rozpustnost je vlastnost pevných látek tvořit s kapalinami homogenní směs – tedy roztok, ve kterém nejsou viditelné částice pevné látky [2]. Ta se u běžných látek zvyšuje s rostoucí teplotou roztoku (ačkoliv existují i čestné výjimky, například uhličitan lithný). Návod na přípravu tedy pravděpodobně počítá s tím, že úplného rozpuštění dosáhnete v případě teplé vody v menším množství vzhledem k látkám, které jsou v prášku obsaženy.

Pokud máte dobrodružnou náladu, můžete zkusit malý experiment a použít menší množství vody bez zahřívání a pozorovat, zdali dojde k rozpuštění nápoje či nikoliv.

Pro Zeptej se vědce odpovídali Adéla a Adam

Zdroje: 

[1] https://www.juwital.cz/juwik-ovo-plus–1-sacek/

[2] https://goldbook.iupac.org/terms/view/S05740

Odpovídal

(Ústav organické chemie a biochemie AV ČR)
(Ústav organické chemie a biochemie AV ČR)

Odborná recenze:

(Technion – Israel Institute of Technology, Ústav fyzikální chemie VŠCHT Praha)

Mohlo by se vám líbit: