Dotazy a odpovědi

Má užívání tryptofanu nějaké negativní dopady?

1002

Dotaz:

Chcela by som sa pýtať na L-tryptofan. Môže mať jeho užívanie aj nejaké negativne dopady? Pomáha vôbec? Existujú k týmto otázkam relevantné štúdie?
Zdroj obrázku: Canva

Minutová odpověď:

1)

Tryptofan hraje v lidském těle důležitou roli v oblasti tvorby serotoninu, tzv. hormonu štěstí, a dalších látek.

2)

Jeho nedostatek může způsobit řadu komplikací, například byla zjištěna spojitost s poruchami nervového systému, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.

3)

Není ovšem jasně prokázano, že by užívání doplňků stravy obsahujících tryptofan fungovalo pro jejich prevenci či léčbu.

4)

Při dodržování doporučených denních dávek by užívání tryptofanu nemělo mít žádné negativní dopady.
Zdroj obrázku: Canva

Celá odpověď:

Relevantních studií zkoumajících vlivy tryptofanu na lidské tělo existuje řada a jejich počet přibývá [1]. To ale bohužel neznamená, že by na otázku, zda užívání například doplňků stravy obsahujících tryptofan má, či nemá pozitivní vliv na člověka, existovala jasná odpověď.

Co je to vlastně tryptofan? Jde o esenciální aminokyselinu (tedy takovou, kterou tělo neumí samo vyrobit), kterou tělo získává z potravin obsahujících bílkoviny. Tryptofan hraje zásadní roli v různých tělesných procesech, mimo jiné z něj vzniká látka serotonin, tedy hormon, který se podílí na činnosti centrálního nervového a trávicího systému. Serotonin se vytváří z tryptofanu ve střevech a mozku [2]. Mezi další důležité tělesné procesy, kterých se tryptofan účastní, patří jeho rozklad na látku kynurenin imunitními buňkami, což hraje klíčovou roli v regulaci imunitní odpovědi během infekcí a zánětů [3].

Tryptofan je tedy důležitý mimo jiné pro regulaci nálady, chování a imunitní odpovědi. Existují důkazy, že nedostatek tryptofanu během zánětlivých stavů a poruch nálady může mít škodlivé následky [4]. Zároveň neexistují studie, které by prokázaly zásadně negativní efekty na lidské zdraví při konzumaci tryptofanu jako doplňku stravy [5].

Pojďme se tedy podívat na různé studie a pokusit se najít odpověď na to, jestli vůbec pomáhá.

Studie z roku 2008 [6] a 2013 [7] zkoumaly možné příčiny poruchy IBS (z ang. „irritable bowel syndrome“, syndrom dráždivého tračníku) [8]. Možné příčiny zahrnují mimo jiné poruchy ve funkcích serotoninu během trávicího procesu. Vědci zároveň zkoumali rozdíly mezi zdravými jedinci a pacienty s onemocněním IBS. Závěry studie ukázaly vyšší koncentraci kynureninu v krvi pacientů s IBS ve srovnání s kontrolní skupinou. Studie dále odhalila, že čím více kynureninu a méně tryptofanu v krvi, tím horší příznaky IBS [6]. 

Další oblastí, ve které se vliv tryptofanu zkoumá, jsou poruchy nervového systému, jako  Parkinsonova a Alzheimerova choroba. Tryptofan se nejen podílí na výrobě serotoninu, ale také je přeměňován na další neurologicky aktivní látky. Navazující procesy jsou řízeny lidským imunitním systémem a jejich chybná regulace může úzce souviset právě s poruchami nervového systému [12]. Existuje tedy spojitost mezi tryptofanem a těmito poruchami, ovšem opět není prokázáno, že by užívání tryptofanu jako doplňku stravy fungovalo pro jejich prevenci či léčbu.

Dále je zkoumán i vztah mezi spánkem, stravou a tryptofanem. Základem pro diskusi o tomto problému je cesta vzniku hormonu melatoninu ze serotoninu, který je tvořen právě z tryptofanu, jak už jsme si řekli výše [13]. Melatonin je sloučenina s mnoha biologickými účinky, zodpovědná za regulaci denních rytmů a ovlivňující imunitní a reprodukční systém, pohyblivost trávicího traktu a dalších trávicích procesů. Hormony serotonin a melatonin spolu řídí spánek a cirkadiánní rytmy (biologický rytmus s periodou o délce přibližně 24 hodin – pravidelně se opakující změny fyziologických funkcí, např. tělesné teploty, sekrece hormonů, krevního tlaku apod.) u lidí. Tryptofan je, jakožto látka důležitá pro jejich výrobu, často používán pro léčbu poruch spánku [14].

Obecně je tedy jasné, že tryptofan hraje v lidském těle důležitou roli a jeho nedostatek může způsobit různé problémy, avšak studii zabývající se četností nedostatku tryptofanu v populaci se nám nepodařilo dohledat. V rámci užívání doplňků stravy obsahujících tryptofan je potřeba se zamyslet nad několika otázkami. První je jeho biodostupnost, tedy množství látky, které se do těla dokáže z podané formy vstřebat v porovnání s celkovým podaným množstvím. U látek s nízkou biodostupností hrozí, že většina podané látky se zkrátka z těla vyloučí bez jakéhokoliv účinku. Několik z výše citovaných studií testovalo právě ústně podávanou formu tryptofanu [5, 9, 14], a lze tak předpokládat dostatečnou biodostupnost. Druhou otázkou je složení doplňku stravy – je nutno brát v potaz, že u doplňků stravy není složení kontrolováno tak jako u léčiv. Dokud se ale bude užívat v rámci doporučeného dávkování, nemělo by mít žádné negativní účinky. 

Pro Zeptej se vědce odpovídal Filip

Zdroje:

[1] https://doi.org/10.1080/10408398.2017.1357534 

[2] https://doi.org/10.1007/s12017-008-8039-9 

[3] https://doi.org/10.1017/S1462399406000068

[4] https://doi.org/10.3390/ijms22095005 

[5] https://doi.org/10.1093/jn/134.6.1633S 

[6] https://doi.org/10.1111/j.1365-2982.2008.01195.x 

[7] Żelowski, Andrzej, et al. „Irritable bowel syndrome–diagnostics and treatment principles.“ Paediatrics and Family Medicine 9.3 (2013): 250.

[8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534810/ 

[9] https://doi.org/10.3945/ajcn.111.028589 

[10] https://doi.org/10.1002/oby.20491 

[11] https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2007.11.037 

[12] https://doi.org/10.1038/nrn3257 

[13] https://doi.org/10.12740/PP/41294 

[14] https://doi.org/10.4137/ijtr.s2129 

Odpovídal

(Laboratoř chemické robotiky (CHOBOTIX), VŠCHT Praha)

Odborná recenze:

(Ústav experimentální medicíny AV ČR)

Editace textu: