Odpověď
Co se teplých koláčů a dalšího pečiva týče, doporučení našich babiček se týkalo kynutých těst, tedy těch, která obsahují kvasnice/droždí. Domnívaly se totiž, že kvasnice mohou pracovat i po vyjmutí z trouby, a způsobí tak nadýmání a bolest břicha.
Ve skutečnosti jsou však kvasnice během pečení usmrceny. Ke kvašení po vyjmutí z trouby tedy nadále nedochází, a tak ani nemůže pokračovat v našem těle po snědení teplého pečiva. Podle dostupných informací začínají kvasnice během pečení umírat již při cca 55 °C a k jejich úplnému usmrcení dochází při 60 °C.
Stejně jako u jiných potravin i zde však platí, že trávení a tolerance různých jídel je individuální záležitostí. Pokud máte tedy vyzkoušené, že vám teplé pečivo nedělá dobře, raději se mu vyhněte.
Nám ostatním při jedení buchet, koláčů či chleba čerstvě vytažených z trouby pak hrozí maximálně to, že si spálíme pusu.
Za Zeptej se vědce odpovídala Anna.
Zdroje
[1] Naše babičky