Dotazy a odpovědi

0166 Můžeme jíst teplé koláče rovnou z trouby?

Dotaz:

Škodí nám, ak zjeme teplé koláče z rúry? Aj keď bežne jeme teplé jedlá? Alebo to je len babská povedačka?
Zdroj obrázku: Pexels

Minutová odpověď:

1)

Doporučení našich babiček se týkalo kynutých těst, tedy těch, která obsahují kvasnice/droždí.

2)

Kvasnice jsou však během pečení usmrceny.

3)

Trávení a tolerance různých jídel je individuální záležitostí.
Zdroj obrázku: Pexels

Celá odpověď:

Odpověď

Co se teplých koláčů a dalšího pečiva týče, doporučení našich babiček se týkalo kynutých těst, tedy těch, která obsahují kvasnice/droždí. Domnívaly se totiž, že kvasnice mohou pracovat i po vyjmutí z trouby, a způsobí tak nadýmání a bolest břicha.

Ve skutečnosti jsou však kvasnice během pečení usmrceny. Ke kvašení po vyjmutí z trouby tedy nadále nedochází, a tak ani nemůže pokračovat v našem těle po snědení teplého pečiva. Podle dostupných informací začínají kvasnice během pečení umírat již při cca 55 °C a k jejich úplnému usmrcení dochází při 60 °C.

Stejně jako u jiných potravin i zde však platí, že trávení a tolerance různých jídel je individuální záležitostí. Pokud máte tedy vyzkoušené, že vám teplé pečivo nedělá dobře, raději se mu vyhněte.

Nám ostatním při jedení buchet, koláčů či chleba čerstvě vytažených z trouby pak hrozí maximálně to, že si spálíme pusu.

Za Zeptej se vědce odpovídala Anna.

Zdroje

[1] Naše babičky

[2] https://bakerpedia.com/processes/yeast-kill/

Odpovídala

Štítky: pečení, trávení