Dotazy a odpovědi

0373 Jaký je reálný účinek kolagenových výživových doplňků?

Dotaz:

Ráda bych se zeptala na reálný účinek různých kolagenových výživových doplňků (nápoje, tablety… například firma Oslo Skin Lab nebo Jeunesse Global Holdings). Samozřejmě, že samotní výrobci a jejich distribuce to prezentují skoro jako zázrak, ale někde (už nevím kde) jsem zase narazila na to, že takto dodávány kolagen tělo nedokáže účelné zpracovat a většina se bez užitku vyloučí. Moc děkuji za upřesnění a přeji hezky den.

Minutová odpověď:

1)

Kolagen je tráven jako jakékoliv jiné bílkoviny.

2)

Tělo dokáže využít jeho stavební složky, ale ne kolagen samotný.

3)

Vylučování záleží na množství přijatých bílkovin.

Celá odpověď:

Účinky kolagenu jsou opravdové [1]. Jedná se totiž o důležitou složku kůže a pojivových tkání obecně – vlasů, nehtů, kloubů, šlach, kostí, vaziva.

Kolagen je bílkovina, tím pádem je v žaludku štěpen na jednotlivé stavební jednotky (aminokyseliny, krátké oligopeptidy) [2]. Pojídání hydrolyzátu (kolagen částečně naštěpený na kousky a následně zabalený do tabletek) zjednodušuje trávení a zvyšuje dostupnost složek kolagenu v tenkém střevě, kde dochází k jejich vstřebávání. Kolagen má vysoký obsah aminokyselin, které nejsou tak časté ve většině proteinů – prolin, hydroxyprolin. Pojídáním kolagenového hydrolyzátu tedy zvyšujete dostupnost těchto stavebních složek ve vašem těle, které si pak samo staví vlastní kolagen [3, 4].

Zdroj kolagenu není důležitý, vaše tělo si ho tak jako tak rozebere na kousky a postaví znovu. Dle mého názoru je celkem jedno, jestli si koupíte kolagen v tabletkách nebo budete jíst hodně gumových medvídků (alespoň těch ze želatiny, u veganských ne), případně chrupavek. Jako u většiny doplňků stravy tedy platí, že pokud máte zdravou, pestrou stravu a nejste nemocní, vaše tělo nic navíc v podobě doplňků nepotřebuje. Může to ale být vhodný doplněk pro fyzicky aktivnější jedince, kteří mají problémy s klouby.

Co se vstřebávání týče, záleží to na příjmu bílkovin. Pokud máte normální příjem bílkovin, vaše tělo si bere co potřebuje z nich. Je jedno, jestli jde o kolagen nebo ne. Pokud máte příjem bílkovin vyšší, než vaše tělo potřebuje, přebytek prostě odchází jako nestrávené zbytky ve formě stolice nebo filtrací krve ve formě moči. Pokud tedy budete jíst koňské dávky kolagenu, žádného zázraku se nedočkáte, protože prostě projde bez užitku skrz [5].

Za tým Zeptej se vědce odpovídal Vojta.

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24401291/

[2] https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf050206p

[3] https://www.annualreviews.org/doi/pdf/10.1146/annurev.bi.49.070180.005041

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7365493/#R2

[5] https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-018-0215-1


Odpovídal

(Ústav molekulární biologie (ZMBH), Univerzita v Heidelbergu & Zoologický ústav, Technologický institut v Karlsruhe (KIT))