Pokud lijeme med ze sklenice do připravené mísy, pozorujeme souvislý hladký proud medu, který nevytváří příliš kapek ani bublin a teče téměř neslyšitelně. Tekoucí voda oproti tomu při stejných podmínkách teče nestále, vytváří mnoho vírů a kapek, díky kterým je zřetelně slyšitelná.
Tyto jevy pozorované během tečení můžeme vztáhnout k viskozitě daného prostředí, kterou má med značně větší než voda. Otázka, proč se mění zvuk tekoucí vody s teplotou, je tak vysvětlena faktem, že viskozita vody se s teplotou mění. S rostoucí teplotou viskozita vody (i většiny dalších tekutin) klesá. Teplá voda tedy snáze teče, důsledkem čehož by měl být její zvuk při stejných podmínkách intenzivnější.


Pro Zeptej se vědce odpovídal Vojta
Zdroje:
Mechanika tekutin, J. Ježek, B. Váradiová, J. Adamec, skripta ČVUT, 2000